Avto
21 ogledov

Številni poslanci v službo z avtomobili

Akcijo V troje organizira ministstvo za promet, ki ga vodi Patrik Vlačič. (Foto: Žurnal24 main
Neodvisno društvo Fokus za sonaraven razvoj v tednu mobilnosti s točkovanjem spremlja, s kakšnim prevozom slovenski poslanci prihajajo v službo. Tekmovanju se je v prvih treh dneh prostovoljno pridružilo 27 poslank in poslancev.

V društvu Focus letos v okviru Evropskega tedna mobilnosti preverjajo, kako poslanci in poslanke prihajajo v službo. Pozvali so jih, da se v tednu med 16. in 22. septembrom pridružijo spletnemu tekmovanju za najbolj trajnostno mobilno politično stranko in mobilnega poslanca oziroma poslanko. Slednji vsakodnevno preko spleta podajajo svoje odgovore, kako so prišli na delo.

Sodeluje 27 poslancev in poslank iz sedmih strank
Trenutno v tekmovanju sodeluje 27 poslancev iz sedmih parlamentarnih strank, zaenkrat ne sodelujejo le v strankah LDS in SLS. Tekmovanje poteka s točkovanjem. Prihod v službo peš, z rolerji, kolesom, avtobusom in vlakom prinaša tri točke, prihod s taksijem, motorjem ali avtomobilom na električni pogon ter hibridnim vozilom dve točki, z motorjem oziroma avtomobilom na fosilna goriva pa eno točko.

Nekateri še vedno z avtomobilom
Največ točk v treh dneh (rezultati so objavljeni in povzeti s spletne strani društva Fokus) so zbrali Breda Pečan, mag. Majda Potrata in Miran Potrč (vsi SD), ter Miro Petek (SDS) ki v službo prihajajo peš, prav tako kot Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS), ki se je akciji pridružil dan kasneje. Julijana Bizjak Mlakar (SD) se je enkrat v službo pripeljala z električnim avtomobilom, izključno z avtomobilom na fosilna goriva pa v službo v tednu mobilnosti prihajajo Samo Bevk, Janez Kikelj in Dušan Kumer (vsi SD), Alenka Jeraj, Rado Likar in Milenko Ziherl (vsi SDS), Tadej Slapnik (Zares), Matjaž Zanoškar (DeSUS) in Bogdan Barovič (SNS).

Po izteku tedna mobilnosti bodo 23. septembra na medijskem dogodku v državnem zboru razglasili najbolj trajnostno mobilnega poslanca oziroma poslanko in najbolj trajnostno mobilno stranko.

Tekmovanje lahko vsakodnevno spremljate tukaj.

Komentarjev 2
  • privat 09:32 22.oktober 2011.

    vse gre za boj čisto ozračje...bom tudi jaz dvakrat anus stisnil,pa sem več naredil kakor naši politiki...vsaj nikoli nisem živel na račun revežev in njihovih pravic..

  • Bozidar.Frelih 11:39 22.september 2011.

    Ne vem zakaj bi bilo v tem "tekmovanju" pomembno iz katere stranke je poslanec. Verjetno pa bi bil pomemben faktor kje kdo stanuje. Naprimer g. Plemeniti stanuje tako "daleč" od parlamenta da se mu z avtom preprosto ne splača vozit. ...prikaži več Iz tega razloga ne vidim kako bi bil on lahko sploh trajnostno najbolj mobilen. Razen seveda dejstva da se obrača po vetru.