Avto
12 ogledov

Štiri zvezdice za varnost novega twinga

Novi renault twingo Andrej Leban
Na najnovejših varnostnih testih neodvisne agencije EuroNCAP so preizkusili varnost petih vozil, od katerih je le en prejel najvišjo število zvezdic za varnost ob trku, dve vozili pa so strokovnjaki "nagradili" s slabo oceno treh zvezdic.

Zadnji testi trčenj Euro NCAP so dokaz, da so vse strožji standardi za pridobitev petih zvezdic za varnost pri trkih, že terjali davek, saj je le mercedes-benz GLA med petimi testiranimi vozili prejel najvišjo oceno za varnost - pet zvezdic.

Nova mestna avtomobil renault twingo, ki ga proizvajajo v Revozu v Novem mestu in toyota aygo (tehnološko identična toyotina dvojčka sta citroën C1 in peugeot 108) sta prejela štiri zvezdice, , električni dostavnik nissan e-NV200 evalia in citroën berligo (platformo si deli s peugeotom partnerjem) pa sta prejela vsega tri zvezdice za varnost.

Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP

Pri čelnem trku je potniška kabina novega twinga ostala stabilna, testna lutka pa je prestala trk brez posledic na vseh delih telesa, kar je dokaz, da so lahko tudi najmanjši avtomobili trdni in varni. Pri Euro NCAP navajajo dobro zaščito kolen in stegnenice voznika in sopotnika spredaj ter podobno raven zaščite za vse vrste potnikov, visokoraslih in nizkoraslih. Testna lutka ni bila poškodovana niti pri bočnem trku, z izjemo področja prsnega koša. Pri trku v zadek jo pričakovano bolje odneseta potnika na prednjih sedežih, varnost so ocenili za dobro, pri potnikih zadaj pa za povprečno.

Twingo je dobil maksimalno število točk za zaščito otroka starega do leta in pol, ki sedi pravilno nameščen v avtosedežu. Ustrezno so z varnostnimi napotki opremljeni varnostni pasovi, elektronski sistem stabilnosti je del standardne varnostne opreme, sistem za opozarjanje na zapustitev voznega pasu brez smernika je na voljo kot opcija, pri Euro NCAP izpostavljajo, da twingo ne ponuja sistema za samodejno zaviranje pri nizkih hitrostih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.