Avto
189 ogledov

Stran s strgali za zamrznjena stekla

Ford, led, steklo, gretje Ford
Ford je predstavil nadgrajeni sistem Quickclear, ki ščiti vetrobransko steklo pred poškodbami zaradi strganja, preprečuje ozebline in obenem odpravlja zameglitev steka, voznikom in voznicam pa prihrani čas in napor pri strganju ledu s stekel.

Evropski vozniki si na vse mogoče načine pomagajo pri odstranjevanju ledu in snega z vetrobranskih stekel. Med pogostimi pripomočki so tako škatlice od zgoščenk, kreditne kartice in gole roke, tisti, ki imajo več časa, pa stekla ogrevajo.

Ford je predstavil nadgrajeno tehnologijo za ogrevanje vetrobranskega stekla Quickclear, ki uporablja mrežo drobnih ogrevalnih žičk, vgrajenih med dve plasti vetrobranskega stekla, in tako s hitrim odmrzovanjem in odmegljevanjem v nekaj sekundah poskrbi za optimalno preglednost. Patentirani sistem je bil prvič na voljo z modelom ford scorpio pred 26 leti.

"Nekatere tehnologije pridejo in izginejo, a tehnologija Quickclear je opravila dolgoročni preizkus," je povedal Fordov inženir za fiksne steklene površine Abidine Ould-Merzough. "Nič ni hujšega kot zjutraj zamujati v službo in ugotoviti, da je steklo vašega avtomobila prekrito z debelo plastjo ledu. S tehnologijo Quickclear preprosto pritisnete na gumb in počakate nekaj sekund ter pri tem spremljate, kako hitro ogrevalni elementi topijo led in sneg na steklu.”

“Ker sistem ogreje steklo, pomaga osvoboditi tudi zamrznjene brisalce ter tako podaljša njihovo življenjsko dobo in zmanjša obremenitev motorčka brisalcev. Seveda si lahko s tehnologijo Quickclear pomagate tudi pri odmegljevanju stekla med vožnjo.”

David Glidden, vodja podpore pri podjetju Autoglass®, svetuje: “Priporočamo, da za odstranjevanje ledu s stekel vozila vedno uporabite ustrezno strgalo za led ali sredstvo za odmrzovanje, sicer jih boste poškodovali. Prav tako voznikom svetujemo uporabo sredstev za odmrzovanje s črpalko, saj so pršila z aerosolom škodljiva za okolje.”

Dodal je: “Toplo odsvetujemo uporabo vroče vode. Med zamrznjenim vetrobranskim steklom in vročo vodo, s katero skušajo nekateri vozniki odtaliti steklo, je ogromna temperaturna razlik. Ta toplotni šok lahko povzroči hude poškodbe vetrobranskega stekla. Steklo je sicer zelo trdo, a ni raztegljivo, zato ne omogoča hitrega neenakomernega širjenja.”

Komentarjev 1
  • Marko Kovač 14:00 08.december 2011.

    novo?jaz imam forda s tem že 4 leta...