Avto
11 ogledov

Študentski dirkalnik najboljši v ovinkih

Študentski dirkalnik Fakulteta za strojništvo MB
Slovenski študentski dirkalnik, ki ga odlikuje izredna lahka gradnja in nekatere inovativne rešitve, žanje uspehe na mednarodnih prizoriščih. Takšnih avtorjev ne bi smelo biti strah za službe!

Študenti mariborske fakultete za strojništvo že peto leto s svojim dirkalnikom sodelujejo na mednarodnih tekmovanjih. Prejšnji teden so na tekmovanju v češkem mestu Most v eni od kategorij dosegli celo prvo mesto.

Kot pojasnjujejo na Univerzi v Mariboru, je na tekmovanju sodelovalo 28 dirkalnikov z motorji z notranjim zgorevanjem in 13 električnih vozil.

Mariborski dirkalnik je osvojil prvo mesto v kategoriji skid-pad, kjer je bistvena dinamika in geometrija vozila ter kakovost podvozja. Drugo mesto so osvojili tako v avtokrosu kot ocenitvi inženirskih rešitev, tretje mesto pa v predstavitvi poslovne ideje. Peto mesto so dodali v pospeševanju. V celotnem skupnem seštevku je mariborska ekipa končala na 13. mestu, tudi zato, kr jim ni uspelo končati testa vzdržljivosti, vendar so s prikazanim zelo zadovoljni. 

Z uporabo vrhunskih rešitev najlažji med vsemi

Letošnji dirkalnik je evolucija lanskega in tehta le 165 kilogramov, s čimer je bil najlažji na tekmovanju. Formulo večinoma sestavljajo karbonska vlakna, ki jih študenti v delavnici mariborske fakultete za strojništvo polagajo sami. Med drugim dirkalnik odlikujejo prva karbonska samonosna šasija v Sloveniji, ki sama po sebi tehta le 24 kilogramov, ter karbonske obese in karbonska platišča z aluminijastimi centri.

Avto žene enovaljnik na etanol s 480 cm3 prostornine in prihaja iz tovarne KTM. "Ima 48 konjskih moči, ki dirkalniku omogočijo doseganje hitrosti 100 kilometrov na uro v 3,9 sekunde. Letos je dirkalnik prvič v zgodovini projekta opremljen s celotnim aerodinamičnim paketom - tako sprednja in zadnja krila, boki kot tudi undertray," so pojasnili študenti.

Pod budnim očesom največjih avtomobilskih imen

Formula Student je veliko več kot le razkazovanje študentskih dosežkov. Gre namreč za največje tekmovanje na svetu za študente inženirskih ved, ki tako vsako leto tekmujejo v izdelavi dirkalnika in v različnih cestno-hitrostnih preizkušnjah.

Organizatorji tekmovanj so inženirska profesionalna združenja, ki s pomočjo avtomobilskih podjetij, kot so Porsche, Daimler, Audi in Jaguar, prirejajo preizkušnje študentskih formul na različnih svetovnih dirkališčih. Seveda ob tem podjetja budno iščejo inovativne ideje in njihove avtorje, ki bi jih lahko vključili v svoje delo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.