Avto
17 ogledov

Svetovni rekord v varčni vožnji

Škoda fabia greenline
1/5
Žurnal24 main
Strokovnjak za varčno vožnjo Gerhard Plattner je s škodo fabio greenline, v kateri je brnel 1,2-litrski dizelski motor, prevozil neverjetnih 2.006 kilometrov. Z enim rezervoarjem.

Avstrijec je aktualni svetovni prvak v varčni vožnji, zdaj pa je postavil še svetovni rekord v varčni vožnji s serijskim avtomobilom. Svojo pot je začel 10. maja v avstrijskem Reuttu, nato pa s 45 litri goriva prišel do mesta Bov na Danskem, se obrnil in jo ubral nazaj proti izhodišču. Večinoma je potoval po avtocestah, predvsem po A7, ki prečka Nemčijo.

GALERIJA dosežka

Izračun kaže, da je fabia za 100 kilometrov poti potrebovala vsega 2,21 litra goriva. Tovarna sicer za fabio greenline obljublja 3,4 litra kombinirane porabe. Plattner izpostavlja, da je k uspehu poleg napredne tehnologije pod motornim pokrovom bistveno pripomogel še način vožnje, pomemben pa je bil tudi pravilen tlak v sicer nizkokotalnih pnevmatikah.

Nad dosežkom je vseskozi bdela neodvisna organizacija IPMC, ki je pred začetkom poti tudi zapečatila rezervoar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.