Avto
20 ogledov

Tako vozniki ignorirajo kolesarje

kolo parkiranje Branka Grbin
Nemalokrat se zgodi, da kolesar v Ljubljani nima kje parkirati, a pri naši kulturi v prometu je vse mogoče.

Pred nekaj tedni sem se s kolesom pripeljala pred pošto blizu mojega doma, kjer sem presenečena ugotovila, da je nekdo brez sramu zaparkiral skoraj vsa parkirna mesta za kolesarje, velikodušno je pustil le eno prosto mesto. Če bi za menoj prišel še kakšen kolesar, bi se lahko obrisal pod nosom.

Podobno se mi redno dogaja tudi pred stavbo moje službe, kjer vozniki avtomobile ves čas parkirajo tako, da kradejo prostor kolesarjem. Dvakrat se mi je celo zgodilo, da je nek voznik s tem nemarno zadel moj menjalnik in ga seveda uničil. Kot da nismo kolesarji v Ljubljani že dovolj prikrajšani. Premalo je ustreznih kolesarskih stez, zdaj pa nam vozniki kradejo še parkirna mesta, tako kot invalidom. Zdaj vem, kako se počutijo, ko se pripeljejo pred nakupovalni center in nimajo kje parkirati.

Z vprašanjem, kakšna kazen čaka takšne voznike, sem se obrnila na policijo, kjer so mi odgovorili, da kazen vsekakor je, višina pa je odvisna od prometne signalizacije. Dobra novica je tudi ta, da lahko v takšnem primeru pokličem redarstvo ali policijo, ki bodo prišli urediti zadevo. Vzeto na znanje!

Vozniki, pazite, vse več nas je - tudi pozimi!

No, če se postavim še v kožo voznikov - marsikateri v zimskih mesecih morda predvidevajo, da kolesarjev ni in da zato ne potrebujejo parkirnih mest. To bi se mi zdela edina logična razlaga, zakaj je modri clio tako parkiral (mimogrede, naokoli je imel veliko praznih parkirnih mest). A rada bi poudarila, da se Ljubljana počasi, a vztrajno (hvala bogu) razvija v kolesarsko mesto, kolesarjev je vse več, kar sama opažam predvsem zdaj, pozimi, ko nas je na kolesarskih stezah bistveno več kot leta prej. Zelo spodbubno in upam, da bodo kmalu to opazili tudi avtomobili in nas končno sprejeli medse in sebi enakopravne. Bivanje v sožitju je vedno boljše.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 11:02 09.februar 2014.

    Doklere boste brisali številke prekrškarjem , bo ostalo tako ! Spobrisano sliko samo še napeljujete ašoferje na prekrške, ker vedo , da ne bodo na noben naćin iz cajtengov tudi prepoznani !

  • smoljo 11:37 10.januar 2014.

    saj ni problem,pač imas polek orodja za kolo še nabodalo,kjer ga uporabiš za take budale,pssssss.pol pa naj šravfa rezervno gumo dol.rešeno

  • sivka 11:14 10.januar 2014.

    zakaj se zbrisali registr. tablico? Naj se vidi budalo.