Avto
1717 ogledov

Takšna bo Nissanova električna prihodnost

nissan ariya
1/8
Nissan
Nissan s študijo ariya napoveduje, kaj lahko pričakujemo v njegovi bližnji prihodnosti. Sploh, ko gre za električno mobilnost. Na njej zasnovani serijski električni križanec bi lahko videli še pred koncem leta.

Pri Nissanu pravijo, da temeljne lastnosti avtomobilov že več kot stoletje ostajajo enake, kar pa bi lahko spremenila množična uvedba električnih vozil, ki odpira nove možnosti za spremembe v konstrukciji in oblikovanju avtomobilov in v tem, kako se bodo vključili v naša življenja.

Nissan Leaf Naredil je izračun stroškov Avto Slovenec, ki naredi na leto 40 tisoč kilometrov na elektriko

nissan ariya | Avtor: Nissan Nissan

Nissan Leaf Avto Vozili smo morda največjega posebneža na slovenskih cestah

Bolj praktično je te besede upodobila študija nissan ariya, ki ji je Nissan namenil preprosto sodobno estetsko zasnovo, ki jo imenujejo »brezčasni japonski futurizem«, izstopa pa predvsem oblika prednje maske, ki se zgleduje pri ščitu.

Oblikovna svoboda

Ker električni avtomobil ne potrebuje tradicionalne maske z režami za vstop hladilnega zraka, so imeli oblikovalci veliko svobode pri oblikovanju maske, pri kateri so eksperimentirali z za Nissan značilno črko V, ki ponazarja gibanje. Zgledovali pa so se tudi pri tradicionalnih japonskih bojnih ročnih ščitih, ki niso imeli le funkcionalne vloge, ampak so bili narejeni iz trdnih materialov in okrašeni z zapletenimi vzorci, s katerimi so bojevniki izražali moč in prestiž.

Tudi maska na študiji nosi enako sporočilo, saj ni le estetska nosilka prezračevalnih rež. Oblikovalci so ji namreč pod gladko površino namenili tridimenzionalno strukturo kumiko, s katero so hoteli poudariti tehnologijo, ki se skriva tik pod površjem vozila. To so predvsem napredne tehnologije, ki omogočajo, da avtomobil zaznava dogajanje na cesti in vozniku pomaga tudi s prikazom podrobnosti, ki bi jih sicer mogoče prezrl.

Avto Kako so Japonci že leta 1947 videli električno mobilnost

nissan ariya | Avtor: Nissan Nissan

Utelešenje futurizma

Masko pred vremenskimi vplivi in kamenčki s cestišča ščiti trpežni polikarbonat, ki ga najdemo tudi na žarometih, zato je zelo trdna, hkrati pa tudi navduši s svojim videzom, s katerim resnično uteleša oblikovni izraz japonskega brezčasnega futurizma, pravijo pri Nissanu.

Študija sicer tudi v celoti izraža Nissanovo vizijo inteligentne osebne mobilnosti , kjer bosta osrednjo vlogo igrala elektrifikacija in spoj napredne tehnologije z japonskim minimalističnim pristopom, kar bo omogočilo, da se bo avtomobil popolnoma prilegal uporabnikovemu življenjskemu slogu.

Nissan Leaf Test Avto Ko za volan električnega avtomobila sede ženska

nissan ariya | Avtor: Nissan Nissan

Komentarjev 3
  • stromar 17:49 04.april 2020.

    Nissan, hlajenje baterije bo še kar zračno?

  • Avatar drecos
    drecos 08:39 04.april 2020.

    dokler ne bo dosega vsaj 500 km in ne bo baterija zdrzala vsaj 7 let ne kupim teh jajc