Avto
1409 ogledov

Teh dveh otroških sedežev se izogibajte

AMZS test otroških sedežev AMZS
Izmed 18 testiranih sedežev storkovnjaki odsvetujejo nakup dveh otroških sedežev.

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi in organizacijami za varstvo potrošnikov opravila po spomldanskem opravila še jesenski del vsakoletnega testa otroških varnostnih sedežev.

Tokrat so pod drobnogled vzeli 18 sedežev, namenjenih otrokom vseh starosti. Od 18 preskušenih sedežev jih je devet dobilo oceno dobro, sedem zadovoljivo, dva pa sta se pri enem od ocenjevalnih meril odrezala tako slabo, da AMZS njun nakup odsvetuje.

Dacia Duster 2. lekcija Avto Kaj moramo vedeti, ko z avtomobilom zapeljemo z asfalta

Negativno oceno sta dobila sedeža Babystyle Oyster Capsule in Babystyle Oyster Capsule + Duofix Isofix Base.

AAMZS test varnosti otroških sedežev jesen 2020 | Avtor: AMZS AMZS

V testu so bili prvič doslej na preskusu samo sedeži, ki so homologirani po standardu ECE R 129, med njimi pa ni bilo nobenega, ki bi bil homologiran po starem standardu R 44, ki je sicer še vedno veljaven, so v sporočilu za javnost pojasnili na AMZS.

Obsežni testi

Ob tem so povzeli besede odgovornega urednika Motorevije Blaža Poženela, da so omenjeni neodvisni testi v vse večji poplavi izdelkov na trgu in informacij na spletu izjemno pomembni, saj zagotavljajo verodostojne podatke o izdelkih, na ta način pa pripomorejo k lažji nakupni odločitvi.

AAMZS test varnosti otroških sedežev jesen 2020 | Avtor: AMZS AMZS

Opel astra in asistenčni sistemi AMZS Avto AMZS: To morate vprašati prodajalca, ko kupujete avto

Test otroških sedežev, ki ga opravi AMZS, se začne s skrbnim postopkom skritega nakupa sedežev pri različnih prodajalcih po vsej Evropi, "kar je zagotovilo, da preskusimo točno takšne sedeže, kakršni so naprodaj v trgovinah", je poudaril Poženel.

avtovleka Avto Kaj lahko storim, če se mi pokvari avto?

V raziskovalnem laboratoriju nato preskusijo udobje in ergonomijo sedežev, pa tudi upravljanje z njimi, namestitev v avto, potek varnostnih pasov, kakovost prevlek in številne druge lastnosti. Sedeže pošljejo tudi v specializirane kemične laboratorije, kjer strokovnjaki iščejo morebitne škodljive kemične snovi, ki bi bile lahko nevarne za otrokovo zdravje. Na koncu sledijo še preskusni trki, kjer sedeže vpnejo v školjko avtomobila in opravijo več preskusnih trkov.

AAMZS test varnosti otroških sedežev jesen 2020 | Avtor: AMZS AMZS

AMZS, ADAC trk avta z  divjo svinjo, trk z živaljo, divji prašič, divja svinja Avto Bolje se je v žival zaleteti, kot pa se ji izogibati

Stroga merila

"Ko sedež prestane vse teste, dobi ustrezno skupno oceno oziroma priporočilo," je še navedel Poženel, ki je rezultate tokratnega testa ocenil kot dobre. Pri tem je izpostavil, da so merila na testih AMZS precej strožja od zakonskih predpisov. Poženel pred nakupom novega otroškega varnostnega sedeža sicer staršem svetuje še, naj poleg rezultatov testa preverijo, če lahko izbrani sedež sploh namestijo v svoj avto.

Komentarjev 4
  • liranoc 08:42 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za seks

  • nibbmangcont 05:02 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - odličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za sseks

  • lulibuc 16:27 05.december 2020.

    Marš vi in vaše maske, gamat zahojena, še otrokom ne daste miru, gnoji novinarski!