Avto
3 ogledov

Tesla nadaljuje z limuzino

Teslin roadster prav te dni začenja preboj na trge po svetu. Zaradi uporabe oglj Žurnal24 main
Tesla bo poleg športnega dvoseda roadster čez dve leti začel serijsko proizvodnjo limuzine, ki bo po napovedih pomenila začetek nove generacije električnih avtomobilov.

Kodno ime za avtomobil je model S, imel bo štiri vrata, prostora pa za pet potnikov. Za razliko od roadsterja, ki je izdelan na podlagi lotusa elise, bo novinec postavljen na originalno Teslino platformo.

Precej cenejši
Karoserija in šasija bosta izdelani iz aluminija, kar bo omogočilo precej cenejšo proizvodnjo v primerjavi z roadsterjem.
Pri izdelavi bodo najverjetneje pri Tesli sodelovali tudi z drugimi avtomobilskimi proizvajalci, da bi si tako dodatno znižali stroške. Tako naj bi eden izmed 20.000 avtomobilov, kolikor jih nameravajo izdelati vsako leto, stal okoli 45.000 evrov, kar je skoraj trikrat manj od roadsterja.

Seveda bo avtomobil poganjala brezemisijska elektrika, ki bo prihajala iz litij-ionskih baterij, pritrjenih na dno šasije. Napajajo se s pomočjo regenerativne energije ob zaviranju ali prek običajnega električnega omrežja.

Še limuzina kupe, SUV ...
Teslinih načrtov s tem še ni konec, do leta 2015 naj bi začeli tudi proizvodnjo velike kupejevske limuzine v slogu MB CLS, nato pa še SUV-a.

Največjo oviro smelim načrtom še vedno predstavljajo ustrezne baterije. Te so zelo drage, še posebej upoštevaje njihovo omejeno življensko dobo, ki pri roadsterju trenutno znaša okoli pet let. Vseeno se tudi na tem področju napoveduje korak naprej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.