Avto > Testi
1371 ogledov

BMW 330e s porabo osmeši dizle

BMW 330 e
1/33
Saša Despot
Na prvi pogled izgleda kot klasični BMW serije 3, a je daleč od tega. 330e iPerformance je priključnih hibrid, s katerim se lahko od Ljubljane do Kamnika peljete skoraj brez emisij. Tehnika je odlična, zagotavlja tako športne vozne sposobnosti, kot uglajeno in tiho vožnjo, ki ji dizli niso kos. A smo po drugi strani našteli kar nekaj minusov. Med temi ni cene, kot smo si sprva mislili. Test.

1000 kilometrov avtonomije, robat zagon zaradi dizelskega motorja, večja obremenitev okolja in nekoliko višja cena, ali na drugi strani silovit pospešek, brezemisijska vožnja, pa nekaj manjši prtljažnik, nenavadno zaviranje in pogostejše ustavljanje na bencinskih postajah ter polnilnih postajah za električne avtomobile. Je lahko priključni hibrid BMW trojke z oznako 330e iPerformance že zamenjava za dizelsko trojko? To smo želeli ugotoviti na tokratnem testu.

Ko sem potegnil še kable iz vozila ...

S 44 grami izpusta CO2 na kilometer poti, povprečno tovarniško obljubljeno porabo goriva 2,1 litra na 100 kilometrov, obljublja tudi, da lahko 35 kilometrov prepelje zgolj na elektriko, je BMW 330e predstavljen kot odličen ekološki avtomobil, ki ga lahko uporabljamo tudi za primestno vožnjo brez izpuščanja saj v ozračje.

BMW 330 e  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Tisti, ki se ne spoznajo ravno podrobno na avtomobile, so čudno gledali, ko so na vozilu zagledali oznako 330e. Še bolj čudno so pogledali, ko sem iz prtljažnik privlekel polnilne kable in ga priključil na polnilno postajo. "Je to na elektriko, me je vprašal mladi očka, s sinčkom v naročju, ki mu je bil avto še bolj všeč kot očetu." Vprašanj sta imela nešteto. Električni avtomobili, oziroma v tem primeru priključni hibrid, so zanimivi za ljudi, saj nista edina, ki sta je podrobno spraševal o avtomobilu.

Največje razočaranje je prtljažnik

Na zunaj razen z oznako in dodatno odprtino za polnjenje z elektriko v ničemer ne razkriva, da gre za baterijski model. A razlike s klasično trojko z motorji z notranjim zgorevanjem so. Na karoseriji predvsem v aerodinamičnih rešitvah, ki so zagotovilo za daljši električni doseg. BMW inženirji so 7.6kWh litij-ionske baterije vgradili v dno zadka, zaradi česar so težišče dvignili za tri centimetre. To pomeni tudi kompromis pri velikosti prtljažnika, ki je v primerjavi s klasično limuzino izgubil več kot 100 litrov, s tem pa tudi družinsko vrednost, če morate v prtljažnik pospraviti otroški voziček, kot na primer jaz. Pa še ta nima petih vrat, saj je 330e na voljo le kot štirivratna limuzina, s pogonom na zadnji kolesi. Vse ostalo v notranjosti, z izjemo logotipa edrive na merilnikih hitrosti in dodatnega stikala ob ročici samodejnega menjalnika, s pomočjo katerega izbirate med tremi režimi delovanja električnega in bencinskega motorja, je vse ostalo enako.

BMW 330 e  | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Najboljši priključni hibrid do zdaj

Prvi BMW priključni hibrid, ki sem ga preizkusil, je bil X5 – tehnično dovršen avtomobil, ki pa zaradi svojih gabaritov za premikanje z mesta in pospeševanje prehitro porabi zalogo energije v baterijah, ki hkrati močno okrnejo prostor v prtljažniku športnega terenca.

330e kombinira dvolitrski štriivaljni bencinski motor z močjo 135 kilovatov (184 KM) in električni motor z močjo 65 kilovatov (88 KM), ki je nameščen na prednji osi. Kombinirana moč je 185 kilovatov (252 KM), največji navor pa 420 Nm. S tem z močjo močno prekaša cenovno povsem primerljivo dizelsko limuzinsko trojko 325d, ki premore 165 kilovatov moči (224 KM).

V teoriji priključni hibrid obljublja pokrivanje dnevnih potreb brez emisij, na primer prevoza na delo, vrtec ali šolo in v trgovino. Seveda, če imamo polnilnico pred blokom, ali vozilo polnimo na hišni električni vtičnici, in imamo omogočeno polnjenje tudi v službi. Na večini polnilnih postaj v Ljubljani in pred trgovskimi centri (razen na Petrolovih črpalkah) je polnjenje trenutno še brezplačno. Konec tedna pa se lahko z njim brez težav odpeljemo na drugi konec Slovenije, pri tem pa nam ni treba skrbeti, kje bomo polnili baterijo, saj nalogo pogona prevzame bencinski motor, če nam zmanjka energije v baterij.

BMW 330 e  | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Blokovska naselja neprijazna do baterijskih vozil

Realnost je nekaj drugačna, vsaj v mojem primeru. Glede na to, da stanujem v Kamniku, ki je od Ljubljane oddaljen dobrih 20 kilometrov, bi mi moral biti priključni hibrid pisan na kožo. Baterijo avtomobila sem v Ljubljani na P+R parkirišču polnil zastonj in tudi parkiral zastonj v neposredni bližini pisarne v Trnovem. Težava je bila, ker v bloku, kjer stanujem, nimam te možnosti, edina elektirčna polnilnica v Kamniku, ki stoji sicer zelo blizu mojega doma, pa ne deluje. Torej sem se lahko na elektriko vozil zgolj v eno smer. S povsem napolnjeno baterijo sem iz Trnovega do Kamnika v avtomatskem režimu delovanja edriva v povprečju porabil 0,6 litra bencina na 100 kilometrov. Bencinski motor se je pri avtomatskem režimu vožnje vključil pri hitrostih nad 80 km/h. V režimu full electric je možna vožnja na elektriko tudi pri višjih, avtocestnih hitrostih, a takrat je baterija hitro prazna, takšna vožnja pa ni smiselna. Ko sem se pripeljal v Kamnik je bilo energije v bateriji dovolj, da sem skočil še v trgovino in vrtec. Nato sem se zanašal le na bencinski motor. Ker sem lahko polnil baterijo zgolj v službi, je bila povprečna poraba za potrebe dnevnih migracij 4,6 l/100 kilometrov. Odlično! "Zakaj bi sploh še imel dizla?“ sem se vprašal.

BMW 330 e  | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pospešuje pa ...

Odlično tudi zato, ker avtomobil od 0 do 100 km/h pospešuje v 6,1 sekunde!, voznik in sopotniki pa imajo občutek, da še veliko hitreje. Pri tem je treba upoštevti, da je avto zaradi baterij dobrih 170 kilogramov težji, a so BMW inženirji to težo porazdelili odlično. Ob pospeševanju je pogon bolj obremenjen, predvsem bencinski motor, poraba pa je visoka, kot pri zmogljivih bencinskih modelih. Tudi na avtocesti je poraba v povprečju hitro večja od osmih litrov. S tem, da je posoda za gorivo majhna. Če se z dizlom na bencinski postaji ustavimo na 1000 kilometrov, se z priključnim hibridom ustavljamo na vsakih 400 kilometrov. Za tiste, ki so veliko na avtocesti, je dizel veliko bolj smiselna izbira. Minus bi mu pripisal še pri zaviranju, saj avto v prostem teku zavira zelo hitro in močno. Praktično nemogoče se je pred rdečo luč na semaforju pripeljati elegantno. Predvsem pa me je zmotila uporabnost prtljažnika (370 litrov), ki je konkretno manjši kot v klasičnih modelih?

BMW 330 e  | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Me je pa zato presenetila cena. 330e stane po ceniku vsaj 44.750 evrov, če odštejemo še eko subvencijo pa 41.250 evrov. Primerljivi dizelski model po moči je 325d, ki ima tudi zelo podobne dinamične karakteristike. Njegova cena s samodejnim menjalnikom je 44.917 evrov, torej skoraj 3.700 evrov več. Če k temu prištejemo še dejstvo, da je zadovoljil skoraj vse moje dnevne potrebe po mobilnosti (z izjemo vikendov), privarčujem še na gorivu, vsaj 2,5 do 3 litre na 100 kilometrov. In še servisih. Ja, dizelski BMW trojka se mi ne zdi več smiselna izbira, razen, če potrebujete več prostora v prtljažniku.

Podatki o vozilu:  BMW 330e iPerformance (priključni hibrid)
Prostornina bencinskega štirivaljnega motorja: 1998 ccm
Največja moč bencinskega motorja: 135 kW (184 KM) med 5.000 in 6.500 vrt./min
Navor bencinskega motorja: 290 Nm med 1.350 in 4.250 vrt./min
Moč elektromotorja: 65 kW (88 KM)
Sistemska moč pogona: 185 kW (252 KM)
Kapaciteta baterije: 7,6 kWh
Zmogljivosti: 225 km/h, 6,1 sek. od 0 do 100 km/h
Poraba na testu (skupna): 4,6 litra/100 km
Izpust (po tovarniški specifikaciji): 44 gramov CO2/km
Cena (v evrih): 44.750*/63.437* (osnovni/testni z dodatki).

* - brez uspoštevane subvencije (3.500 evrov)

Plus: Pospešek, vozne lastnosti, materiali, neslišna vožnja, tehnika;

Minus: Uporabnost prtljažnika, majhna posoda za gorivo;

Komentarjev 9
  • 3ddfd6b2e80cc1fc0eaa6af8b78a605921e2dd16 15:30 07.april 2017.

    Primerjaj raje za avtomobile istega razreda in iste moči.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 11:46 20.oktober 2016.

    poznam tipa ki je celo življenje vozil BMW-je 5 serije in prešaltal na peugeota ,mu je žal da se je kdaj vsedel v BMW-ja ,ker se vozi preko 1000 km v eno smer in s težko nogo ,ker vozi preko ...prikaži več 200 km/h kjer mu cesta dopušča ,precej manj goriva porabi ,pa primerjam benciraja ker dizlov ne mara,za dizla pa ki ga ima peugeot bmw še ni dorastel

  • Neprilagojen 10:30 20.oktober 2016.

    No priznam, da če je na elektriko (hibrid) pa so tile podatki zelo impresivni, a še vedno ni to tisto top od tehnike hibridov, ki jih svet ponuja. Rešuje ga samo "firma"