Avto > Testi
15135 ogledov

Novi Renaultov SUV: Ali je poraba res dizelska?

Renault Austral Alpine
1/38
Saša Despot Renault Austral Alpine
Vozili smo austral z Renaultovim hibridnim pogonom druge generacije in novim najbolj športnim paketom opreme esprit alpine. Ali je njegova poraba res dizelska?

Renault v zadnjem času ni imel sreče s športnimi terenci, saj se kadjar, čeprav je bil sam po sebi čisto soliden avtomobil, nikakor ni mogel uveljaviti v vse bolj tekmovalnem avtomobilskem razredu. Pri Renaultu so se zato odločili, da njegovega naslednika zastavijo povsem na novo in mu nadenejo tudi popolnoma novo ime, s katerim bo dal vsem jasno vedeti, da je drugačen avtomobil in da z njim mislijo zelo resno.

Renault Austral Alpine | Avtor: Saša Despot Renault Austral Alpine Saša Despot

Tako zelo resno, da so napovedali, da bodo z njim ponovno osvojili avtomobilski segment C, v katerem so v zadnjih letih malce zaostali. Pri australovem razvoju zato niso bili polovičarski, ampak so se temeljito lotili tako oblike in notranjega udobja kot tudi tehnike. Ki so jo malce bolj uskladili tudi s trenutnimi pričakovanji evropskega avtomobilskega sveta. Dizelski motor se je zato poslovil, bencinski motorji imajo majhne delovne prostornine in pomoč v obliki blagih hibridov, na voljo pa je tudi hibridni pogonski sklop. Ta je poganjal testni austral.

Hibrid druge generacije

Gre za samopolnilni hibrid, kot pri Renaultu pravijo svojemu hibridnemu pogonu brez možnosti polnjenja baterije iz električnega omrežja. Renaultov samopolnilni hibrid že poznamo iz clia, capturja ali megana conquesta, vendar v australu ni povsem enak. V australu namreč deluje že druga generacija hibridnega pogonskega sklopa, ki se od prve ne razlikuje le po motorju na notranje zgorevanje, ta je po novem namesto 1,6-litrskega atmosferskega štirivaljnika 1,2-litrski turbobencinski trivaljnik, ki deluje z bolj gospodarnim Millerjevim ciklusom. Pomanjkljivosti, kakršna je denimo manjša moč pri nižjih vrtljajih, zgladi elektromotor.

Renault Austral Alpine | Avtor: Saša Despot Renault Austral Alpine Saša Despot

 Sistem sicer deluje prav tako kot v Renaultovem hibridnem pogonskem sklopu prve generacije, kar pomeni, da ima bencinski motor podrejeno vlogo, saj večino časa skrbi predvsem za proizvodnjo elektrike za napajanje pogonskega elektromotorja, in še to, ko avtomobil z rekuperacijo ne proizvede dovolj sveže elektrike. V sam pogon pa se vključi predvsem tedaj, ko je potrebna večja moč ali pa je njegovo delovanje bolj gospodarno od elektromotorja. Denimo na avtocestah.

V primerjavi z Renaultovim hibridom prve generacije pa ima novi pogonski sklop še eno razliko. Sistemsko napetost so namreč z 270 povečali na 400 voltov in s tem dosegli večjo učinkovitost baterije s kapaciteto 1,7 kilovatne ure in predvsem povečali moč elektromotorja. Sistemska moč testnega hibridnega australa, ki se seveda ponaša z oznako E-tech, je tako znašala 146 kilovatov (oziroma 200 'konjev'), kar je precej več od 109 kilovatov v capturju, cliu in meganu conquest.

Renault Austral Alpine | Avtor: Saša Despot Renault Austral Alpine Saša Despot

Kako se novi pogonski sklop odraža v praksi?

Očitno je, da je z njim opremljen austral povsem dovolj poskočen za avtomobil svoje vrste in se s tem zares uvršča više od megana conquesta, ki pravzaprav tudi spada v njegov razred. 8,4 sekunde do stotice, kot piše v tehničnih podatkih, morda ne zveni ravno hitro, a dejstvo je, da austral po zaslugi elektromotorja pospeši precej bliskovito in se časovni zaostanek nabere šele pri zgornjem delu omenjenega razpona.

Poleg tega bi lahko tudi potrdili, da se hibridni austral v mestu z elektriko res opravi zelo blizu obljubljenih 80 odstotkov poti, kar vam je jasno, ker je veliko časa pogon tih. Ko se namreč bencinski trivaljnik vključi, namreč njegov klopotajoči zvok nezmotljivo zaslišite.

Renault Austral Alpine | Avtor: Saša Despot Renault Austral Alpine Saša Despot

Pri Renaultu obljubljajo porabo v višini 4,5 litra na sto kilometrov v skladu s standardom WLTP. V mestu se je praktična poraba gibala bolj med petimi in šestimi litri, na relacijskih vožnjah s precej avtoceste, ko je veliko pogonske moči dodal tudi bencinski motor, pa je narasla celo čez sedem litrov. Poraba goriva je torej močno odvisna od tega, kje in kako vozite, vendar pa vsekakor ostane vsaj v mejah bencinskih avtomobilov, če že ne doseže dizelske.

Štirikolesni volan

Po zaslugi tretje generacije Renaultove modularne platforme za križance CMF-CD je austral tudi lepo vodljiv in zelo predvidljiv avtomobil, ki se kljub križanski zasnovi ne nagiba preveč izrazito. Natančnemu prednjemu volanu je v testnem avtomobilu pomagal tudi zadnji volan 4control, ki s sukanjem zadnjih koles v hitro voženih ovinkih zagotavlja še dodatno stabilnost, v počasnih ovinkih pa večjo okretnost, ki se pozna predvsem na tesnih ovinkih v mestih ali pa med parkiranjem, ko se obračalni krog približa celo avtomobilom iz razreda niže.

Renault Austral Alpine | Avtor: Saša Despot Renault Austral Alpine Saša Despot

Testni austral ni bil le hibridni, ampak je bila najvišja oprema iconic na njem nadgrajena še s paketom esprit alpine, ki pomeni nekaj takšnega, kot je bil pred tem paket RS line. Gre torej za športno navdahnjeni paket, ki se na zunaj odraža v posebni srebrni barvi in nezmotljivih oznakah, v notranjosti pa predvsem v alkantari na športno oblikovanih sedežih in volanskem obroču ter dodatkih za boljše počutje.

Pri Renaultu so s povišanjem australa mislili resno tudi, ko gre za ureditev in opremljenost kabine, Ta je prav gotovo bolj prostorna kot v kadjarju, sedeži so zelo udobni in voznikov ima celo masažno funkcijo, odlagalnih površin je veliko, na vrhu sredinske konzole pa je drsna površina z zajetnim ročajem, ki lahko služi tudi kot koristen naslon za upravljanje velikega zaslona z infozabavnim sistemom, ki ga poganja Google, kar pomeni, da gre za okolje, ki bo takoj domače uporabnikom operacijskega sistema Android, pa tudi večini uporabnikov Applovega sistema.

Renault Austral Alpine | Avtor: Saša Despot Renault Austral Alpine Saša Despot

Znano delovno okolje

Sicer pa je spredaj vse bolj ali manj takšno kot v električnem meganu, kar pomeni, da se za volanskim obročem na desni skrivajo kar tri ročice. Ena je običajna za upravljanje brisalcev, ročica za upravljanje avtoradia in ročica za nastavljanje voznih načinov.

Predvsem slednja je zelo praktična in precej razbremeni sredinsko konzolo. Vendar pa vas žal lahko obilje ročic tudi malce zmede in lahko se zgodi, da boste namesto menjave voznega načina vključili brisalnike ali pa boste, namesto da bi vključili brisalnike, prestavili v nevtralno. A to so le manjše nevšečnosti, ki vas jezijo le v začetku, preden se na razvrstitev navadite.

Renault Austral Alpine | Avtor: Saša Despot Renault Austral Alpine Saša Despot

Radarski tempomat in sistem, ki vas s sledenjem smeri na avtocesti lahko odreši nekaj skrbi, se prikladno in pregledno upravljata na volanskem obroču, kjer je tudi gumb za izbiro voznih programov, ki jih pri Renaultu označujejo kot "multisense".

Austral žal ni postal le boljši, ampak tudi precej dražji avtomobil od njegovega predhodnika kadjarja. Odlično opremljeni testni renault austral iconic esprit alpine E-tech full hybrid 200 bi namreč stal 48.170 evrov, kar gotovo ni malo, čeprav za ta denar sicer res ponuja veliko. Gotovo pa je za večino Slovencev gotovo zanimiv tudi v manj, a nikakor slabo, opremljeni osnovni različici, ki jo lahko dobite že za 27.900 evrov.

dezurni@styria-media.si

Renault Austral Alpine | Avtor: Saša Despot Renault Austral Alpine Saša Despot

Renault austral iconic esprite alpine E-tech full hybrid 200

Motor: hibridni, trivaljni, 1.199 ccm + 2 x elektromotor

Največja moč: 146 kW (200 KM; 96 + 50 (+ 15 kW))

Največji navor: 300 Nm

Zmogljivosti: 174 km/h, 8,4 sekunde od 0 do 100 km/h

Dimenzija (D x Š x V v mm): 4.510 x 1.830 x 1.620, medosna razdalja 2.670

Prtljažnik (v litrih): 400–1.280

Poraba: 4,6 litra/100 km, izpusti CO2: 104 g/km (kombinirani cikel WLTP).

Cena v evrih: 48.170

Renault Austral Alpine | Avtor: Saša Despot Renault Austral Alpine Saša Despot
 

Komentarjev 15
  • slopubec 05:28 02.november 2023.

    Preveč za Reno, predrag, kje so časi ko si dal za avto od 15 do 20 tisoč

  • AnzeSmolej 16:12 01.november 2023.

    Reanul za 50k je en veliki LOL. Renault ima osnovne modele kot so clio in megar kar OK, kar je pa višji razred so pa totalen POLOM glede kvalitete !

  • milan243 12:12 01.november 2023.

    Kako bo pa takrat ko bo treba drago in komplicirano uzdrževanje plačat iz svojega žepa. Bo negdo na minimalcu sploh lahko obiskal servis. Sam bom ostal kar na Cliotu 3 menjaš olje in še kaj pa zadeva kar gre isto ...prikaži več kakor moderna tehnika, pa trivalni mlinčki od motorja so sramota za nekdanji F1 Renaultovo tehniko