Avto > Testi
3438 ogledov

Prespali smo na strehi avtomobila v sobi z razgledom

Mini Countryman
1/41
Saša Despot Mini Countryman
Na začetku jeseni smo preizkusili posebno različico minija countrymana, poimenovano untamed, opremljeno s šotorom s trdo streho, ki se ga namesti na streho vozila in do katerega dostopamo s pomočjo zložljive lestve. "Terenski" mini je na ta način postal varno in udobno zavetje oziroma nov počitniški dom za dve osebi.

Znamka Mini je znana, kot veleva ime, po majhnih mestnih avtomobilih, countryman z večjim prtljažnikom pa je nastal tudi z željo po razširitvi kroga kupcev, tudi tistih, ki radi prosti čas preživljajo še kje drugje, kot le v mestu. Mini je znan tudi po posebnih izvedenkah in eno od zanimivejših smo imeli možnost preizkusiti na malo drugačen način. Mini cooper countryman untamed edition prinaša številne posodobitve in posebnosti, s katerimi je športni terenec tudi za nas postal majhno domovanje sredi narave. Na njem je bil namreč strešni šotor, ki omogoča varno in udobno bivanje do dveh odraslih oseb.

Mini Countryman | Avtor: Saša Despot Mini Countryman Saša Despot

Štirikolesni pogon idealen za kampiranje

Začnimo z nadgradnjami, ki vas bodo pripeljale tja, kamor ste namenjeni. Novi countryman untamed edition s štirikolesnim pogonom AWD je bil opremljen s posebnimi pnevmatikami za boljši oprijem na spolzki ali manj utrjeni podlagi, prav tako je imel posebna 18-palčna dvobarvna platišča robustnejšega videza. Oblikovno se od ostalih countrymanov loči po številnih detajlih. Diskretna grafika imena na primer elegantno polepša območje zadnjega okna na obeh straneh, osvetljena obloga armaturne plošče in navpični krak volana pa krasita notranjost. Dodatki v klavirski črnini visokega sijaja sicer ob dotikanju puščajo prstne odtise, zato pa prispevajo k atraktivnosti. Klavirsko črnino najdemo na okvirjih žarometov in zadnjih lučeh, strehi, na kljukah na vratih ... Dodatno eleganco poudarita tudi 3D natisnjena bočna pokrova na sprednjih blatnikih z vzorcem mini untamed. Ekskluzivna je tudi kovinska siva barva.
Če boste na potepu dosegli točko, ko countryman kljub štirikolesnemu pogonu ne bo mogel več naprej, lahko s prtljažnika na zadnjem delu snamete kolesa in se naprej odpeljete s pomočjo poganjanja pedal. Kljub strešnemu kovčku lahko namreč na zadek pritrdite tudi nosilec za kolesa.

Mini Countryman | Avtor: Saša Despot Mini Countryman Saša Despot

Testni mini countryman S ALL4 untamed (cena 55.682 evrov brez šotora) je imel pod motornim pokrovom dvolitrski štirivaljni motor z močjo 131 kW (178 KM). Strešni kovček pusti nekaj davka pri porabi goriva, saj je bila v povprečju okoli 8,5 litrov na 100 kilometrov, prav tako se pri avtocestnih hitrostih v kabino prebije hrup vrtinčenja vetra, ki ga dodatno ustvarja tovor na strehi. Kljub dodatni obremenitvi je vožnja še vedno tipična za mini, stabilna in suverena ter zabavna, preverite le višino pri vstopanju v garažne hiše, ali parkiranju pod drevesi, da trde strehe šotora na opraskate ob kakšno vejo. 

Mini Countryman | Avtor: Saša Despot Mini Countryman Saša Despot

Vendar je bil daleč najbolj kul del vozila strešni šotor. To so še posebej potrdili otroci. Spanje na strehi? Res kul in predvsem doživetje. Na strehi je bil pritrjen 58 kilogramov težak strešni šotor z nosilnostjo do 180 kilogramov specialista Autohome (model airtop), ki ga je za uporabo odobril tudi Mini. Da ga boste namestili, boste rabili pomoč dodatnih rok, je pa ob priloženih navodilih in oznakah na strešnih nosilcih vse sila enostavno in varno.

Mini Countryman | Avtor: Saša Despot Mini Countryman Saša Despot

Za dva odrasla

Na streho v šotor se dostopa s pomočjo zložljive in lahke lestve, ki jo je mogoče hitro in enostavno očistiti, prevažate pa jo kar v šotoru. Poleg je bila tudi priročna torba, v katero jo zložite, da med prevozom ne umažete spalnega prostora. Mere šotora so 210 centimetrov v dolžino in 130 v širino, kar je primerljivo z zakonsko posteljo. Volumen šotora je 271 litrov. To pomeni udobje za dva odrasla.

Mini Countryman | Avtor: Saša Despot Mini Countryman Saša Despot
Mini Countryman | Avtor: Saša Despot Mini Countryman Saša Despot

Strešni avtomobilski šotori še niso razširjeni, pa čeprav je njihova zgodovina dolga že več kot pol stoletja. Strešni šotori ljudem omogočajo, da počitnice v objemu narave preživljajo udobno in praktično, saj je bistvena prednost, da ne spite na tleh, prav tako se vam ni treba mučiti z zabijanjem kavljev v trda tla. Tudi, ko dežuje je šotor postavljen v hipu.

Mini Countryman | Avtor: Saša Despot Mini Countryman Saša Despot
Mini Countryman | Avtor: Saša Despot Mini Countryman Saša Despot

Šotori Autohome so izdelani iz kakovostnih materialov. Lahko izberete tudi povsem trajnostne materiale, kar je v skladu z Minijevo novo, bolj zeleno vizijo. Autohome med drugim za izdelavo uporablja tudi reciklirane plastenke PET. Po zagotovilih proizvajalca je šotor odporen na vremenske vplive, kot je dež ali močno sonce, je lahek in odporen na trganje, hkrati pa ostaja kompakten in odvaja vlago, zato bo tudi v mrzlih dneh dobra spalna vreča povsem dovolj, da je lahko countryman s strešnim šotorom uporaben 365 dni v letu. Tudi vzmetnica v šotoru je lahko izdelana iz ekološkega poliuretana. Potrdimo lahko, da je spanje na vzmetnici v šotoru zares udobno, predvsem pa čarobno. Countryman s strešnim šotorom lahko ponudi najlepši razgled, ko se zbudite, ali pa občudovanje zvezdnega neba sredi ničesar kar iz postelje, preden zaspite.

Eden od zanimivih detajlov je tudi posebna blazinica v prtljažniku, ki se jo zloži preko zadnjega odbijača in omogoča udobno sedenje.

Mini Countryman | Avtor: Saša Despot Mini Countryman Saša Despot

Številne prednosti pred klasičnim šotorom

Med vožnjo je šotor seveda zaprt, ko pa ga parkirate in bi radi prespali, ga lahko v hipu postavite. Odpiranje je zelo enostavno. Kar morate narediti je sprostiti varnostne zaponke, šotor pa se v nekaj sekundah samodejno odpre s pomočjo štirih plinskih vzmeti. Da se odpre je dovolj rahel ročni potisk šotora navzgor. Tudi zlaganje šotora je enostavno in hitro. S pomočjo posebnih trakov in zaponk v notranjosti šotora preprečite, da bi se tkanina ob zlaganju vihala navzven, zato je tudi to postopek, ki vam bo vzel tri ali štiri minute časa.

V notranjosti šotora je poleg udobne vzmetnice tudi veliko žepov za shranjevanje drobnarij, kakšne knjige, ure, telefona ... Tudi blazine za glavo. Ponoči ne boste v temi, saj ima tudi LED luč za boljšo vidljivost. Na vseh stranicah šotora so zračne odprtine, ki služijo kot okno, dodane pa so mrežice, ki komarjem onemogočajo vstop v bivalni prostor. Strešni šotor je dovolj visok, da tudi tisti višje rasti brez težav sede berejo knjigo. Testni šotor je imel tudi trdo in položno streho, kar se lahko za pozitivno izkaže ob dežju, ko voda med spanjem ne premoči platna.

Mini Countryman | Avtor: Saša Despot Mini Countryman Saša Despot

Predvsem velika prednost v primerjavi s šotori je tudi ta, da zabijanja klinov v zemljo ni, je pa treba z avtomobilom zapeljati na čim bolj ravno površino, če ne želite ponoči zdrsniti na stran. Postaviti ga je mogoče praktično povsod, tudi če so tla mokra, blatna, skalnata. Priporočamo pa, da si izberete mesto, ki je varno. Strešni šotor omogoča spanje na strehi tudi ob vetru, priporočljivo je le, da avtomobil parkirate v zavetju. Ker je to šotor, računajte, da boste ponoči slišali vse, kar se v naravi dogaja. V primerjavi z avtodomi avtošotor sicer ne ponuja udobja, saj nima stranišča, kuhinje in prhe, je pa bistveno cenejša izbira za popotnike in v velikem številu držav, kot je v primeru avtodomov, omogoča spanje kar na parkiriščih. Countryman ima dovolj velik prtljažnik, da vanj spravite kamp opremo, od zložljivih mizic, stolov, podlage za pred avto, da se ne nabira umazanija, kakšnega kuhalnika. Z elektrifikacijo pa bo tovrstno kampiranje dobilo še nov pomen, saj že zdaj številni modeli vozil omogočajo tudi polnjenje zunanjih naprav z elektriko.

Mini Countryman | Avtor: Saša Despot Mini Countryman Saša Despot

Cena za strešni šotor pri podjetju Autohome Slovenija je okoli 3.300 evrov, na voljo so tudi cenejši šotori, možno pa je strešni šotor tudi najeti.

Investicija se lahko zato, če veliko potujete, zelo hitro povrne, hkrati pa so cene v kampih bistveno nižje kot za avtodome in so enake kot za navadni avtomobil in šotor. Prednost v primerjavi z avtodomi je tudi ta, da lahko s pravim terenskim vozilom zapeljemo tudi v najbolj divjo naravo. Seveda tam, kjer je to dovoljeno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.