Avto > Testi
3290 ogledov

PRIMA test: Kateri prtljažnik je najbolj uporaben?

PRIMA primerjalni test kombilimuzin razreda C
1/84
PRIMA
Na PRIMA primerjalnem testu smo temeljito preskusili in ocenili praktičnost kompaktnih limuzin C razreda.

Kompaktne kombilimuzine oziroma kombilimuzine spodnjega srednjega razreda se kot predstavnice enega najbolj množičnih in zahtevnih avtomobilskih razredov pogosto znajdejo tudi v vlogi družinskega avtomobila, ko veliko pomenijo vsak dodatni centimeter prostornine ali dodatna vdolbina, kamor lahko shranimo kakšen predmet. Kaj nam ponuja devet avtomobilov, ki smo jih primerjali na PRIMA testu?

Pri PRIMA testu so poleg spletne strani Zurnal24.si sodelovali še Avtomobilizem.com, Avto Fokus, Finance, Volan, Siol.net, Primorske novice/spletni portal Avtomanija. Rezultat je najbolj verodostojen primerjalni avtomobilski test v Sloveniji.

PRIMA primerjalni test kombilimuzin razreda C Imamo zmagovalca Avto PRIMA test: To je ta hip najboljša kompaktna kombilimuzina pri nas

PRIMA test kombilimuzine uporabnost praktičnost | Avtor: PRIMA PRIMA

Kar nekako v skladu s pričakovanji se je izkazalo, da se pri ocenjevanju ergonomije in praktičnosti slabše obnesejo starejši modeli, a to pravilo ne velja v vsakem primeru. Seat leon in volkswagen golf sta denimo po eno točko izgubila celo zaradi pretirano digitaliziranega vozniškega okolja, ki marsikdaj oteži v bolj analognih avtomobilih povsem intuitivne operacije.

Test uredništev Avto Okronali smo najboljši poslovno-družinski karavan ta hip

Ko je šlo za različna odlagališča v potniški kabini se je po drugi strani pokazalo, da avtomobili na tem področju napredujejo,  saj so se slabše izkazali starejši. Tako smo v najstarejših modelih oplu astri in peugeotu 308 zaman iskali poseben prostor za odlaganje telefona, eden najnovejših modelov, citroën C4 pa je imel odlagališč na pretek in med njimi je celo poseben predal z nosilcem za sopotnikovo tablico.

PRIMA test kombilimuzine uporabnost praktičnost | Avtor: PRIMA PRIMA

Visoka uvrstitev ne pomeni popolne opreme

Nujno tudi ni, da so imeli avtomobili, ki so se uvrstili najviše, tudi popolno opremo. V fordu focusu in mazdi 3, torej dveh avtomobilih, ki sta se uvrstila na zmagovalne stopničke, poleg njiju pa še v peugeotu 308,  zadaj denimo ni bilo posebnih potnikom na zadnji klopi namenjeni šob klimatske naprave, ki so danes postale že kar običajni pripomoček za zagotavljanje ugodja tudi v zadnjem delu avtomobila.

Se je pa pokazalo, da je za voznika in sovoznika solidno in skoraj uniformno poskrbljeno, ko gre za njune sedeže. Prevelikih razlik v sedenju namreč nismo zaznali oziroma je za to bila potrebna že precej dolga uporaba, kar je gotovo dobra novica. Drugače je na zadnjih klopeh, kje so razmere zelo različne z različno veliko prostora za noge in glave potnikov. Ti so na slabšem predvsem v športno opremljenih različicah, ki vozniku in sovozniku sicer nudijo veliko udobja, potnikom na zadnji klopi pa predvsem okrnijo pogled naprej in v nekaterih primerih vzamejo celo dragoceni prostor za stopala pod sedežem, ki so zato lahko precej neudobno stisnjena.

PRIMA test kombilimuzine uporabnost praktičnost | Avtor: PRIMA PRIMA

Različni pristop proizvajalcev do sidrišč za priponke isofix otroških sedežev se je pokazal tudi na letošnjem PRIMA testu. Seat ima nad sidriščem le zarezo v tkanini, ki zahteva, da pred prvo uporabo ročno pretrgamo papirno membrano pod njo, in tudi potem je nameščanje otroškega sedeža lahko precej stresno opravilo. Za najboljše so se sicer izkazali avtomobili, pri katerih so sidrišča isofix opremljena s plastičnim okvirjem, v katerega priponke otroških sedežev takoj zdrsnejo. Zanimiv je tudi podatek o prostoru, ki na zadnji klopi ostane med dvema otroškima sedežema. S 27 centimetri je zmagal ford focus, s 23 centimetri pa je bila najslabša škoda scala, ki je tudi sicer bila najožji avtomobil na testu.

Velike razlike v prtljažnikih

A to ji ni preprečilo, da ne bi postala prvak v velikosti prtljažnikov. Razlike med prtljažniki so bile namreč velike, škoda scala pa je z osnovnimi 467 litri bila daleč nad ostalimi. Nad 400 litrov sta se namreč uvrstila le še peugeot 308 s 420 litri in renault megane s 402 litroma prostornine, najslabše pa se je odrezala mazda 3, katere prtljažnik je bil z osnovnimi 351 litri za 116 litrov oziroma kar celo četrtino manjši od scalinega. Po zlaganju zadnje klopi se prtljažnik Scale poveča celo na 1.410 litrov, približata pa se mu focusov s 1.354 in leonov s 1.301 litri. Tudi v tem primeru je bila najslabša mazda 3 s 1.026 litri, torej s skoraj 400 litri (384 litrov) manj prostora od scale.

PRIMA test kombilimuzine uporabnost praktičnost | Avtor: PRIMA PRIMA

Uporabnost prtljažnikov smo preverili tudi v praksi, z zlaganjem torb različnih oblik. Tudi tu se je najbolje izkazala škoda scala, zelo dober je bil tudi ford focus, prav tako tudi peugeot 308 in renault megane. Najslabše se je tudi tu izkazala mazda 3, precej slabo pa tudi VW golf in opel astra. Škoda scala ima tudi najdaljši prtljažnik, najkrajšega pa imata VW golf in citroën C4. Le prtljažnika forda focusa in VW golfa sta širša od enega metra, daleč najožji pa je prtljažnik mazde 3. Ta ima tudi najvišji nakladalni rob, golf pa najnižjega. Najbolj uporabno dvojno dno ima citroën C4, le astra pa ga sploh nima. Precej neuporaben je tudi v fordu focusu.

Pri zlaganju zadnje klopi ni velikih razlik, le da jo je možno naslonjalo v opel astri zložiti tretjinsko in ne le v razmerju 60 : 40, kot v tekmecih. Odprtine za smuči pa imajo citroën C4, ford focus, opel astra, peugeot 308 in VW golf.

Citroën C4

Med otroškima sedežema na zadnji klopi je 24 cm prostora (1 od 3 točk). Pritrdišča isofix so skrita za zadrgami, namestitev sedežev je nerodna  (1 od 3 točk). Za sovoznikovim sedežem je 9 cm prostora za kolena in 8 cm za glavo (3 od 4 točk). Udobje na zadnji klopi je dobro (3 od 4 točk). Odlagališč je veliko in so zelo uporabna (4 od 4 točk). Materiali in izdelava so povprečni. Veliko je različnih, tudi trdih materialov (3 od 6 točk). Ergonomija, ki vključuje kombinacijo gumbov in ukazov prek zaslona na dotik je povprečna (3 od 6 točk). Udobje na sprednjih sedežih je zelo dobro (5 od 6 točk).

PRIMA test kombilimuzine uporabnost praktičnost | Avtor: PRIMA PRIMA

Ford focus

Med otroškima sedežema na zadnji klopi je 29 cm prostora (2 od 3 točk). Pritrjevanje otroških sedežev je enostavno (3 od 3 točk). Za sovoznikovim sedežem je 8 cm prostora za kolena in 8 cm za glavo (3 od 4 točk). Udobje na zadnji klopi je dobro (3 od 4 točk). Odlagališč je dovolj in so uporabna (3 od 4 točk). Kakovost materialov in izdelave je dobra, a ne izstopa (4 od 6 točk). Ergonomija je zelo dobra (5 od 6 točk). Udobje na sprednjih sedežih je tudi zelo dobro (5 od 6 točk).

PRIMA primerjalni test B SUV razreda PRIMA test Avto PRIMA test: To je trenutno najbolj popoln mali SUV pri nas

Mazda 3

Med otroškima sedežema na zadnji klopi je 26 cm prostora (2 od 3 točk). Namestitev otroških sedežev je enostavna, a imajo pritrdišča isofix pokrovčke, ki jih je treba odstraniti (2 od 3 točk). Za sovoznikovim sedežem je 3 cm prostora za kolena in 6 cm za glavo (1 od 4 točk). Udobje na zadnji klopi je dobro, a prevladuje občutek utesnjenosti (1 od 4 točk). Odlagališča so povprečno uporabna (2 od 4 točk). Kakovost materialov in izdelave je zelo dobra (6 od 6 točk). Splošna ergonomija je dobra, saj je dovolj klasičnih stikal (5 od 6 točk). Sprednja sedeža sta dovolj udobna (4 od 6 točk).

PRIMA test kombilimuzine uporabnost praktičnost | Avtor: PRIMA PRIMA

Opel astra

Med otroškima sedežema na zadnji klopi je 26 cm prostora (2 od 3 točk). Pritrjevanje otroških sedežev je enostavno (3 od 3 točk). Za sovoznikovim sedežem je 10 cm prostora za kolena in ? cm za glavo (4 od 4 točk). Udobje na zadnji klopi je solidno (3 od 4 točk). Odlagališč je malo in so nepraktična (1 od 4 točk). Tudi kakovost materialov in izdelave je solidna (4 od 6 točk). Ergonomija je klasična in brez večjih napak (4 od 6 točk). Udobje spredaj je, tudi po zaslugi sedežev AGR, zelo dobro (5 od 6 točk).

Peugeot 308

Med otroškima sedežema na zadnji klopi je 25 cm prostora (1 od 3 točk). Pritrjevanje otroških sedežev je enostavno (3 od 3 točk). Za sovoznikovim sedežem je ? cm prostora za kolena in 9 cm za glavo (1 od 4. Točk). Zaradi omejenega prostora je tudi udobje le povprečno (2 od 4 točk). Odlagališč je malo in so neuporabna (1 od 4 točk). Kakovost materialov je dobra, a med tekmeci povprečna (3 od 6 točk). Ergonomija je s prvo generacijo zasnove i-cockpit že malo zastarela in ne odgovarja vsem (2 od 6 točk). Udobje spredaj je dobro (4 od 6 točk).

PRIMA test kombilimuzine uporabnost praktičnost | Avtor: PRIMA PRIMA

Renault megane

Med otroškima sedežema na zadnji klopi je 27 cm prostora (2 od 3 točk). Pritrjevanje otroških sedežev je enostavno (3 od 3 točk). Za sovoznikovim sedežem je 7 cm prostora za kolena in 6 cm za glavo (2 od 4 točk). Udobje na zadnji klopi ni najboljše (1 od 4 točk). Odlagališča spredaj so majhna in ne pretirano uporabna (2 od 4 točk). Kakovost materialov in izdelave je solidna (4 od 6 točk). Pri ergonomiji moti nerodno upravljanje prek zaslona (3 od 6 točk). Udobje na sprednjih sedežih je dobro (5 od 6 točk).

Električni avto polnilnica polnilni kabel Test E-avtov Avto Največji test električnih avtov v Sloveniji doslej

Seat leon

Med otroškima sedežema na zadnji klopi je 27 cm prostora (2 od 3 točk). Pritrdišča isofix so skrita, namestitev sedežev je nerodna (1 od 3 točk). Za sovoznikovim sedežem je 7 cm prostora za kolena in 10 cm za glavo (3 od 4 točk). Udobje na zadnjih sedežih je zelo dobro (4 od 4 točk). Odlagališča so uporabna, a ne izstopajo (3 od 6 točk). Kakovost materialov in izdelave je solidna (4 od 6 točk). Tudi ergonomija je solidna (4 od 6 točk). Udobje spredaj je dobro, sedeža sta razmeroma trda (4 do 6 točk).

PRIMA test kombilimuzine uporabnost praktičnost | Avtor: PRIMA PRIMA

Škoda scala 

Med otroškima sedežema na zadnji klopi je 23 cm prostora (1 od 3 točk). Namestitev otroških sedežev je enostavna, a imajo pritrdišča isofix pokrovčke, ki jih je treba odstraniti (2 od 3 točk). Za sovoznikovim sedežem je 9 cm prostora za kolena in 10 cm za glavo (4 od 4 točk). Udobje na zadnji klop je povprečno, sedišče je razmeroma trdo (2 od 4 točk). Odlagališč je dovolj in so uporabna (3 od 4 točk). Izdelava notranjosti je kakovostna, plastika je razmeroma trda (4 od 6 točk). Splošna ergonomija je dobra, malo slabšo oceno si zasluži upravljanje avdio in klimatske naprave prek zaslona (4 od 6 točk). Sprednja sedeža sta razmeroma trda (3 od 6 točk).

Volkswagen golf

Med otroškima sedežema na zadnji klopi je 27 cm prostora (2 od 3 točk). Pritrjevanje otroških sedežev je enostavno (3 od 3 točk). Za sovoznikovim sedežem je 4 cm prostora za kolena in 10 cm za glavo (2 od 4 točk). Udobje na zadnjih sedeži je solidno (3 od 4 točk). Odlagališč je dovolj in so tudi dovolj uporabna (3 od 4 točk). Kakovost materialov in izdelave je zelo dobra (5 od 6 točk). Ergonomija je slabša kot bi lahko bila zaradi upravljanja z drsniki (4 od 6 točk). Udobje na sprednjih sedežih je zelo dobro (športni sedeži R line) (5 od 6 točk).

PRIMA primerjalni test kombilimuzin razreda C | Avtor: PRIMA PRIMA

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:16 31.maj 2021.

    torej novinarji. cvek. tole ni reportaža, to ni članek, to je zmazek, koga briga znak na volanskem obroču ? ni pa fotk z zloženimi zadnjimi sedeži. in avto, ki prekucne naslon zadnjih sedežev in dobimo krasno stopnico , ni vreden ...prikaži več počenga groša. in verjetno se med temi super izdelki še vedno najde primerek, ki mu ni mogoče zloziti polovice klopi, na ostalem delu pa lepo peljati potnika. in manjka zelo važen podatek. važna je višina luknje za vnos blaga v prtljažnik, ne pa od tal.