Avto
14373 ogledov

Tile tipi avtov se precej pogosteje kvarijo

Okvara avtomobila Shutterstock
Kateri velikostni in cenovni razred avtov se kvari pogosteje kot drugi? Če želite zanesljiv avto, potem je izbira jasna ...

Britanska potrošniška organizacija Which? je objavila študijo o zanesljivosti vozil po razredih, v kateri sodelovalo več kot 51 tisoč lastnikov vozil, ki so imeli v lasti avto, starega med 0 in 3 leti. Ugotovitve so zanimive, saj jasno kažejo na to, da večje in dražje ni nujno bolje glede okvar. Nasprotno!

Glavna ugotovitev je, da se v povprečju najmanj kvarijo in so tudi najlažje in najceneje popravljivi mestni in majhni avtomobili (razreda A in B, kot so npr. VW up, toyota aygo, VW polo, opel corsa, hyundai i20, renault clio ...). Povprečna cena za avto majhnega razreda v Veliki Britaniji je dobrih 12 tisoč evrov. Po podatkih Which? je le 17 odstotkov lastnikov do treh let starih avtov navedlo, da so imeli v tem času težave s svojim avtom. Tudi glede enostavnosti popravila gre za avte, ki se najhitreje vrnejo nazaj na cesto, v povprečju po 1,26 dneva pri mehaniku. Pri majhnih avtih (razred B) je bila zanesljivost le za odstotek slabša. 

Po zanesljivosti sledijo razredi v tem vrstnem redu: športni avti (21 odstotkov lastnikov prijavilo težave), srednje veliki (22), karavani (22), večji avti (25), enoprostorci in kombiji (26), kompaktni suvi (27), večji suvi (27) in luksuzni avtomobili (32). 

Volvo XC60 Iščete rabljenega? Avto 10 najbolj zanesljivih avtov na evropskem trgu

Suvi in luksuzni avtomobili so torej tisti, pri katerih imajo lastniki največkrat težave, čeprav gre v povprečju za najdražje avtomobile. Tudi čas, ko je vozilo zaradi popravila pri mehaniku, je pri luksuznih vozilih najdaljši, pri suvih pa med najdaljšimi. 

Največkrat lastniki dražjih avtov tožijo zaradi težav s programsko opremo, vgrajenimi zasloni, navigacijskimi napravami, ključavnicami, električnimi okni, strehami ali ogledali ter sistemi za nadzor izpušnih plinov. Seveda se večina izmed teh težav v nekoliko drugačnih odstotkih lahko pojavljajo tudi v drugih razredih, medtem ko pri suvih izstopa napaka, ki je pri drugih razredih manj prisotna - težave s senzorji za nadzor tlaka v pnevmatikah.

Okvara na cesti Consumer Reports Avto Električni bolj zanesljivi kot bencinarji in dizli

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • boris242 22:07 11.februar 2019.

    Niso napisali, katere ZNAMKE so ? Domnevam da Nemci vodijo!