Avto
10609 ogledov

To je povsem novi nissan qashqai!

Novi nissan qashqai
1/25
Nissan
Qashqai je Nissanova uspešnica, to ni dvoma, saj gre za enega najbolje prodajanih vozil v enem od najbolj priljubljenih avtomobilskih razredov. A pri Nissanu so morali narediti korenit zasuk, zato je novi qashqai, ki so ga danes razkrili, nekaj povsem drugega kar smo bili vajeni do zdaj.

Zanimivo je, kako hitro se stvari spreminjajo v avtomobilski industriji. Nissan je še pred letom in pol velike upe polagal v novega dizla, z novo generacijo pa so se morali prilagoditi novim razmeram na trgu. Govorimo seveda o čim nižjih emisijah CO2 in elektrifikaciji. Qashqai bo to počel na svoj, inovativen način. Kljub temu potrošniki, ki še niso pripravljeni na omejitve, ki jih prinašajo električna vozila, ne bodo prikrajšani.

Novi nissan qashqai | Avtor: Nissan Nissan

nissan ariya 28. maja dan D Avto Veliki Nissanov načrt dobra novica tudi za Revoz?

Novi nissan qashqai | Avtor: Nissan Nissan

Nissanov evropski šef Gianluca de Ficchy je leta 2019 povedal, da bo znamka do sredine leta 2021 povsem prenovila ponudbo križancev oziroma športnih terencev. Qashqai sodi v osrčje paletne Nissanovih SUV modelov. Predstavljena je bila povsem nova generacija, tretje generacije, s katerim želijo, kot trdijo v tovarni ostati referenčni model v priljubljenem avtomobilskem razredu. Do danes so namreč prodali tri milijone qashqaijev, ki velja za enega od pionirjev razreda. Na trgu je že vse od leta 2007.

Novi nissan qashqai | Avtor: Nissan Nissan

Tako velika kolesa še ni imel

Bistvo nove generacije vozila je konstrukcijska osnovi CMF-C, ki je omogočila integracijo inovacij in novih tehnologij. V prvi vrsti to pomeni, da je prostorsko večji, saj so medosje podaljšano za dva centimetra. Pri Nissanu poudarjajo, da ponuja opazno več prostora. Samo prtljažnik je večji kar za 50 litrov. Poleg tega je 4,43 metra dolgi Japonec "shujšal" za 60 kilogramov.

Novi nissan qashqai | Avtor: Nissan Nissan

Tudi tretjo generacijo so oblikovali v Evropi. Čeprav ima še vedno značilno obliko, je novi rod bolj mišičast, eleganten in moderen, so zapisali pri Nissanu. Zdaj si lahko omislite kar 20-palčna platišča.

Novi nissan qashqai | Avtor: Nissan Nissan

Pri Nissanu poudarjajo velik skok naprej v digitalizaciji in kakovosti izdelave. Nova multimedijska naprava ima podaljšan nabor povezljivih storitev, med njimi tudi povezovanje pametnih telefonov, brezžično omrežje Wi-Fi za do sedem naprav znotraj avtomobila in posebno aplikacijo NissanConnect Services za upravljanje in nadzor avtomobila.

Novi nissan qashqai | Avtor: Nissan Nissan

Nissan ariya To je ariya Avto Nissan predstavlja novo generacijo športnih terencev

Večji, 22,86-centimetrski (9-palčen) zaslon z boljšo ločljivostjo NissanConnect je okno, ki vodi do navigacije, zabavnih funkcij in nastavitev avtomobila, in je združljiv tako z aplikacijo Android Auto® kot tudi z Apple CarPlay®, uveden pa je tudi brezžični Apple CarPlay®.

Novi nissan qashqai | Avtor: Nissan Nissan

Nov povsem elektronski več funkcijski zaslon TFT velike ločljivosti z diagonalo 31,24 cm (12,3 palca) ponuja niz prilagodljivih postavitev za prikaz navigacije, zabavnih funkcij, obvestil o prometu ali delovanju avtomobila, ki se jih izbira z novim gumbom na dotik na volanu. 

Novi nissan qashqai | Avtor: Nissan Nissan

Nov projekcijski zaslon (HUD – Head-Up Display) z diagonalo 27,43 cm (10,8 palca) ponuja prikaz ključnih navigacijskih podatkov in podatkov, ki jih zagotavljajo sistemi za pomoč pri vožnji, vključno s cestnim informacijami. Vse se projicirajo na vetrobransko steklo v višini voznikovih oči. 

Novi nissan qashqai | Avtor: Nissan Nissan

Drugačna strategija z elektriko

Osrednja konzola zdaj ponuja polnjenje preko vtičnic USB spredaj in zadaj, podpira pa standarda USB-A in USB-C.
Japonci bodo najprej pod pokrov motorja umestili 1,3-litrski turbobencinski motor z blagim hibridnim sistemom. Štirivaljnik bo voljo s 101 kW/138 KM ali 114 kW/155 KM. 

Novi nissan qashqai | Avtor: Nissan Nissan

nissan leaf e+ 62 kWh tekna Preverili smo Avto Gremo z električnim lahko v hribe?

Nissanova inovacija, sistem ePower, ki bo zaživela v novem qashqaju ponuja povsem električni pogon, kar pomeni, da kolesa poganja le elektromotor. Sistem je sestavljen iz močnejše baterije in pogonskega sklopa, ki ga sestavljajo 1,5-litrski bencinski motor, električni generator, inverter in elektromotor. Skupna moč je 140 kilovatov (188 Nm) in 330 Nm navora.

Novi nissan qashqai | Avtor: Nissan Nissan

Pri konvencionalnih hibridnih sistemih kolesa ženeta elektromotor in bencinski motor. V sistemu e-power pa bencinski motor ni povezan s kolesi, ampak zgolj polni zmogljivo baterijo. V nasprotju s povsem električnimi vozili je vir moči torej bencinski motor in ne le baterija.

Novi nissan qashqai | Avtor: Nissan Nissan

Avtomobilski ključi Avto Vladni ukrepi močno udarili po prodaji avtomobilov

V primerjavi s konvencionalnimi hibridi je ključna razlika v tem, da ima elektromotor velikost in zmogljivost, kakršna je značilna za povsem električna vozila, zaradi česar se na ukaz za pospeševanje odzove nemudoma, kar kupci električnih vozil zelo cenijo. Generator, ki ga poganja bencinski motor, ohranja napolnjenost baterije, lahko pa obenem zagotovi neposredno napajanje elektromotorja in s tem povečanje moči. Bencinski motor deluje pri optimalnih vrtljajih in s tem omogoča najboljši izkoristek goriva, obenem pa zagotavlja minimalno hrupnost in naraven občutek povezanosti med odločnim pospeševanjem.

Novi nissan qashqai | Avtor: Nissan Nissan

Poleg tega IZBOLJŠANI sistem ProPILOT z Navi-link zdaj komunicira s qashqaijevimi radarji za mrtvi kot in posreduje pri popravljanju smeri, da prepreči menjavo voznega pasu v primeru, da je v mrtvem kotu drugo vozilo.

Komentarjev 1
  • Valter Barba 16:32 18.februar 2021.

    Tako velika kolesa še ni imel. Takoj v šolo na dodatne ure slovenščine!