Avto
21828 ogledov

To so najbolje prodajani avtomobili leta 2021 (do zdaj) v Sloveniji

Tesla model 3 Andrej Leban
Prva polovica leta 2021 je za nami. Zato je čas za pregled stanja prodaje avtomobilov pri nas.

Leto je spet na polovici. Iz tabel podjetja Ardi, ki pripravlja statistiko prvih registracij novih vozil za Sekcijo za motorna vozila, smo izbrskali podatke, kateri so bili (glede na število novih registracij) najbolj priljubljeni avtomobili v Sloveniji. V njihovo statistiko so sicer zajeti vsi avtomobili, ki so bili registrirani v Sloveniji, pa čeprav za kratek čas in so bili nato izvoženi v tujini. A vseeno, izbrskali smo avtomobile, ki so jim največkrat pripeli slovensko registrsko tablico.

PRIMA primerjalni test B SUV razreda | Avtor: PRIMA PRIMA

Nakup avto Avto Kriza prodaje avtomobilov na Hrvaškem

Prodajalci vozil so lahko, kljub oteženi prodaji zaradi pandemije covid-19 in pomanjkanja polprevodnikov pri nas zadovoljni. Statistično gledano je prodaja v prvih šestih mesecih boljša kot v enakem obdobju lani. Letos so pri Ardiju zabeležili 31.009 registracij osebnih vozil in avtodomov, lani pa od januarja do konca junija 28.005 novih registracij vozil.
Vendar pa številke še vedno niso na ravni pred koronakrizo.

Volkswagen arteon | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Nakup luksuznega avtomobila UGODNOSTI Avto V Slovenijo prihajajo polni vlačilci z luksuznimi avtomobili

VW številka 1

Najbolj so lahko zadovoljni pri Volkswagnu, kjer so v prvih šestih mesecih leta registrirali največ vozil, in sicer 5272. Zanimivo je, da se je na drugo mesto prebila Škoda s 380 registracijami, šele tretji je Renault, katerega vozila so dolgo veljala za najbolj številčno zastopana na slovenskih cestah, v zadnjih letih pa ga je prehitela znamka VW. V prvih šestih mesecih je bilo pri nas registriranih 3119 vozil znamke Renault.

renault clio I feel Slovenia TCe 90 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Do desetega mesta si glede na število novih registracij sledijo znamke Peugeot (1971), Hyundai (1796), Dacia (1636), Citroën (1503), Kia (1409), Toyota (1078) in Seat (1069).

Avtomobilski ključi Avto To so najbolje prodajani avti na svetu

Clio ostaja prvi

Naslednje vprašanje je: kateri avtomobili so se najbolje prodali, oziroma so jih največkrat registrirali. Tudi tu smo priča velikim premikom v zadnjih letih, saj je dolgo časa eden najbolj priljubljenih avtomobilov pri na, VW golf ujel le začelje prve deseterice. Uvrstil se je na osmo mesto s 559 prvimi registracijami, kar pa je boljši dosežek kot lani (531).

VW Golf Variant | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na vrhu ni bilo presenečenja, saj kralj slovenskih cest tudi v prvih šestih mesecih leta 2021 ostaja renault clio z 1087 registracijami. če pogledamo prejšnji seznam po znamkah, je jasno, da je clio po številu registracij uspešnejši od večine znamk, ki so na voljo na Slovenskem trgu. Le sedem avtomobilskih znamk je registriralo več vozil kot Renault le cliov. Kljub temu je clio v primerjavi s prvimi šestimi meseci leta 2020 doživel velik pomik nazaj, saj so v letu 2020 v enakem obdobju pri nas prvič registrirali 1533 enot clia, ali skoraj 30 odstotkov več kot letos. Clio je doživel največji padec v številu novih registracij med najbolje zastopanimi modeli vozil pri nas.

Nakup in prodaja avta avtov vozil evri Avto ACEA: Slovenija le za Belgijo

Cliu se je po številu registracij na drugem mestu približal VW-jev križanec T-cross z 862 enotami ali 46-odstotno rastjo v primerjavi z letom 2020. Med prvo deseterico je, razen omenjenega golfa in clia, kar osem križancev oziroma športnih terencev! Na tretjem mestu je škoda octavia (720), do desetega mesta pa sledijo dacia duster (708), volkswagen T-roc (673), škoda kamiq (654), renault captur (601), volkswagen golf, volkswagen tiguan (548) in škoda kodiaq 541).

Tesla 3 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Teslo imajo Slovenci radi

Za konec še ena zanimivost. Tesla model3 je najbolj uspešen električni avto pri nas. V prvi polovici leta je slovenske registrske oznake dobilo 136 vozil model3.

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:31 09.julij 2021.

    no pa naj se javijo še ta stotnija novih lastnikov. ne bi bil nič presenečen če bi bili v glavnem ubogi gostinci, pa še kak dohtar, sam dojtarji so šli še razred gor, na jaguarje pa baylinerje.