Avto
4031 ogledov

Toliko boste plačali za polnjenje avtomobila

Elektro Ljubljana novinarska konferenca
1/2
Miha Fras
Uporaba polnilnic za električna vozila v mreži Gremo na elektriko bo z majem plačljiva. Takšne so cene.

Uporaba polnilnic za električna vozila mreže Gremo na elektriko, ki je največja v Sloveniji, s 6. majem postaja plačljiva. Kot so pojasnili v družbi Elektro Ljubljana, ki upravlja z mrežo, so polnilnice povezane z visokimi stroški, ki dolgoročno ne omogočajo brezplačne uporabe.              

Predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič je pojasnil, da so gradnja, vzdrževanje in uporaba polnilnic povezani z visokimi stroški. "Te smo v minulih desetih letih vzeli nase kot del naše odgovornosti do okolja. V tem času smo beležili skoraj 90.000 brezplačnih polnjenj," je povedal.

Samo lani so za električno energijo ter vzdrževanje polnilnic in programske opreme po besedah vodje službe za tehnološki razvoj Uršule Krisper porabili več kot 74.000 evrov. Da bi lahko še naprej zagotavljali kakovostno celostno delovanje storitve in širitev mreže, so se odločili za uvedbo zaračunavanja polnjenja.

V sistem Gremo na elektriko je vključenih 118 polnilnic oz. 229 polnilnih mest po vsej Sloveniji. V Ljubljani je najbolj obiskana polnilnica na Miklošičevi cesti, zunaj Ljubljane na območju Elektra Ljubljana polnilnica na Vrhniki, sicer pa v Citycentru Celje.

PRIMA test električnih avtomobilov Avto Kaj se zgodi, ko doseg baterije pade na 0 kilometrov?

Od ena do devet centov na minuto

Cenik po besedah svetovalca uprave Jurija Curka odraža dejanske stroške posameznega polnjenja, v ceno pa so vključeni še fiksni stroški, povezani s polnilnico. "Slednje predstavljajo merjenje, zaračunavanje, bančne transakcije, davčna blagajna in podobno," je pojasnil.

Cena polnjenja bo od ena do devet centov na minuto ter bo odvisna od moči in časa polnjenja. Za polnjenje z močjo do 7,99 kilovata bo treba odšteti en cent na minuto oz. tri cente, če bo polnjenje trajalo dlje kot 180 minut.

Cena polnjenja z močjo do 14,99 kilovata bo dva oz. šest centov na minuto, polnjenje z močjo do 22,99 kilovata pa bo stalo tri oz. devet centov na minuto. Za višjo ceno po pretečenih 180 minutah polnjenja so se po Curkovih besedah odločili zato, da bi uporabnike vozil spodbudili k umiku vozila s parkirnega mesta po končanem polnjenju.

Poleg tega bodo morali uporabniki vozil ob vsakem začetem polnjenju ne glede na njegovo trajanje plačati tudi pristojbino. Ta bo znašala 50 centov za predplačnike in en evro za enkratne uporabnike.

V Sloveniji je bilo konec marca skupno 560 električnih polnilnic oz. 32 več kot ob koncu lanskega leta.

Električni avto polnilnica polnilni kabel Test E-avtov Avto Največji test električnih avtov v Sloveniji doslej

Elektro Ljubljana električna polnilnica električni avtomobil | Avtor: Miha Fras Miha Fras
​​​​​​​

Za sto kilometrov med 2 in 2,5 evra

Polnjenje električnega avtomobila za sto kilometrov vožnje bo po podatkih Elektra Ljubljana tako v povprečju stalo med 2 in 2,5 evra, medtem ko je treba za primerljivo polnjenje doma odšteti med 1,5 in 2 evra.

Plačevanje bo potekalo s plačilno kartico prek mobilne aplikacije. V prvi fazi bosta na voljo dva načina: obračunavanje in plačevanje za vsako polnjenje posebej ter predplačniški sistem, pri katerem si bo uporabnik na svoj račun v aplikaciji naložil dobroimetje. Obstoječi uporabniki bodo samodejno dobili status predplačnika, še vedno pa jim bo na voljo tudi sistem identifikacije z obstoječimi karticami.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • brane 00:14 27.april 2019.

    udarna novica,vendar-podjetja so postavila polnilnice predvsem za polnjenje lastnih avtomobilov.za ostale(rajo)ni sprememb.

  • McClain 23:03 25.april 2019.

    se je že začelo...

  • ode 17:15 25.april 2019.

    Če so lahko plačali 50.000 eur za šminkerski, pozerski avto - mnogi so si z njim podaljšali tiča, naj plačajo še pošteno ceno za pogonsko elektriko, saj ravno tako onesnažujejo okolje (elektrarne) in uničujejo ceste.