Avto
114937 ogledov

Nore cene vozniških izpitov. Kdo si lahko to privošči?

Šola vožnje Saša Despot
Pridobitev vozniškega dovoljenja predstavlja velik strošek, ki je dandanes skorajda neizogiben. Preverili smo, koliko je po novem treba odšteti za izpit.

Čeprav se cene ur vožnje ter drugih pogojev za pridobitev izpita iz leta v leto višajo, število kandidatov narašča. V zadnjem letu so poskočile za 20-30 odstotkov. Največje breme za kandidate sicer predstavljajo ure vožnje, ki pa se razlikujejo glede na posame kraje in jih določajo šole vožnje same. Najdražje pridejo skozi kandidati v Ljubljani, kjer jih povprečna cena ene ure vožnje stane 37 evrov, najceneje pa jo kandidati odnesejo v Novem mestu, kjer za eno uro v povprečju plačajo 33 evrov.

avtošola brulc | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Za boljši pregled smo pripravili okvirni minimalni izračun stroškov na poti do vozniškega izpita. Ta seveda variira od vašega predhodnega znanja in lokacije, kjer izpit za avto opravljate.

Šola vožnje Iz prve roke Avto Iz prve roke: Kako prej do vozniškega izpita

1.   Zdravniški pregled

Prvi korak k vozniškemu izpitu se začne z zdravniškim pregledom pri specialistu medicine dela, prometa in športa. Opraviti ga je treba pred začetkom praktičnega usposabljanja, po opravljenem pregledu pa dobimo zdravniško spričevalo, ki velja tri leta. Seznam izvajalcev si lahko ogledate TU.

Na zdravniškem pregledu moramo imeti s seboj: veljavni osebni dokument, zdravstveni karton, ki ga naročimo pri osebnem zdravniku, očala ali kontaktne leče in zadnji izvid okulista.

Cena zdravniškega pregleda se giblje med 40 in 60 evrov.

2. Tečaj in izpit iz prve pomoči

Zdravniškemu pregledu sledita tečaj in izpit iz prve pomoči. Tečaji potekajo na sedežih območnih enot Rdečega križa Slovenije ali pa na sedežu centra varne vožnje oziroma šole vožnje. Tečaj prve pomoči obsega 10 šolskih ur in zajema različne teoretične vsebine in praktične vaje. Po opravljenem izpitu iz prve pomoči dobimo kartico o opravljenem izpitu, ki je pogoj za prijavo na izpit iz cestno prometnih predpisov (CPP).

Cena tečaja in izpita iz prve pomoči nanese približno 100 evrov (tečaj stane 33,63 evra, izpit pa še dodatnih 65,83 evra).

Denar, evro, štetje denarja Napoved Slovenija Zaradi ukrepov višja cena

3. Tečaj iz cestno prometnih predpisov (CPP)

Teoretično usposabljanje iz cestno prometnih predpisov je naslednji korak do vozniškega izpita. Nanj se lahko prijavimo po dopolnjenem 16. letu starosti. Izvaja pa ga kateri koli center varne vožnje in šole vožnje po celi Sloveniji. Tečaj CPP ima trajno veljavo. Po zakonu obsega 24 šolskih ur, ki so namenjene poznavanju osnovnih pravil ravnanja v prometu oziroma cestno prometnih predpisov.

Cena tečaja CPP je med posameznimi izvajalci zelo različna, zato si je priporočljivo vzeti nekaj časa in preveriti vso ponudbo. Če kupite knjigo, zanjo odštejete dodatnih 24,70 evra.

CPP tečaj z evidenčnim kartonom vožnje nas stane približno 150 evrov.

4. Izpit iz CPP

Ko izpolnimo prve tri korake, se lahko na najbližji Upravni enoti prijavimo na teoretični del vozniškega izpita, ki velja tri leta. Za prijavo potrebujemo evidenčni karton vožnje, v katerem je vpisan opravljen tečaj CPP, zdravniško spričevalo, kartico prve pomoči in osebni dokument. 

Izpit za CPP poteka pred izpitno komisijo na izpitnem centru in sicer  preko računalnika. Prisotna je pristojna izpitna komisija AVP (agencije za varnost prometa) za voznike motornih vozil. Testne pole obsegajo 40 izpitnih nalog, pri čemer jih moramo za uspešno opravljen izpit pravilno rešiti vsaj 88 %. Za reševanje imamo 40 minut časa.

Za izpit iz CPP moramo plačati 42,10 evra, vsak nadaljnji poizkus pa stane 28,50 evra.

5. Šola vožnje oziroma praktično usposabljanje

Šele ko smo uspešno opravili izpit CPP, lahko nadaljujemo s praktičnim delom usposabljanja – šolo vožnje. V nasprotnem primeru se moramo ponovno prijaviti na izpit.

Program praktičnega usposabljanja je najbolje opravljati pri ponudniku, pri katerem smo opravili tudi teoretični del usposabljanja, saj smo v tem primeru deležni določenih popustov. Šola vožnje poteka po predpisanem programu, ki obsega najmanj 20 ur v trajanju 50 minut.

Šola vožnje Nora zgodba Avto Avtošola iz pekla? Zavijte v Krško!

Cene ur voženj se od ponudnika do ponudnika razlikujejo. Cena ene ure znaša minimalno 38 in vse do 43 evrov. Veliko šol vožnje sicer ponuja popuste na večjo količino zakupljenih ur. Paket 20 ur bo tako znašal od približno 750 do 800 evrov, a ker morajo posamezniki v večini primerov ure dokupiti, je končni znesek zakupljenih ur mnogo višji. Za primer: v Ljubljani kandidati izpit  v povprečju opravijo s 35 urami, kar nanese skoraj dvakratni znesek minimalnega števila ur.

Pred dvema letoma je ura vožnje v povprečju stala 27 evrov. Na podlagi podatkov posameznih spletnih strani šol vožnje po Sloveniji se cene ure vožnje v Ljubljani trenutno gibljejo med 33 in 40 evri, v Mariboru v povprečju znaša 35,5 evra, v Kopru kandidati za uro vožnje v povprečju odštejejo 34 evra, v Novem mestu 33 evrov, na Jesenicah pa je povprečna cena ure vožnje enaka kot v Ljubljani, in sicer 36,5 evra. Povprečna cena tako znaša 35,4 evra, kar je približno osem evrov več kot pred tremi leti.

6. Izpitna ali glavna vožnja

Na glavno vožnjo se po privoljenju inštruktorja prijavimo na katerem koli izpitnem centru v Sloveniji. Glavno vožnjo lahko opravljamo štirikrat. Če nismo uspešni, moramo ponovno narediti teoretični del izpita.

Cena glavne vožnje trenutno znaša 37,50 evrov.

Ko izpitno vožnjo opravimo, nam na upravni enoti v zameno za 21 evrov v roku sedmih delovnih dni izdajo vozniško dovoljenje. Ta ima rok veljavnosti dve leti oziroma do dopolnjenega 21. leta starosti. Vse do takrat smo v cestnem prometu voznik začetnik.

Za izpit več kot tisoč evrov

Če potegnemo črto, bomo danes za uspešno pridobljeno vozniško dovoljenje plačali približno 1200 evrov, pod pogojem, da tako teoretični kot praktični del opravimo v prvo in pristopimo k izpitu z minimalnim (20) številom ur, kar se sicer zgodi le redko. To je cena povprečne slovenske neto plače. 

Varna vožnja s šolskim avtobusom | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
A s tem stroškov še ni konec. Kot zadnji korak moramo v roku dveh let od izdaje vozniškega dovoljenja oziroma do svojega 21. rojstnega dne opraviti tudi program dodatnega usposabljanja za voznika začetnika. V sklopu dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, ki traja deset pedagoških ur in se izvede v enem dnevu, opravimo teoretični in praktični del ter skupinsko delavnico. Program dodatnega usposabljanja stane 125 evrov. Ko dodatno usposabljanje končamo, nam upravna enota podaljša vozniško dovoljenje, za kar odštejemo še 7,77 evra.

Avtošola Slovenija Za avtošole bodo določili najnižjo dovoljeno ceno

Znesek, ki ga moramo plačati za pridobitev vozniškega dovoljenja, ni zanemarljiv, poleg tega se cene iz leta v leto višajo. Končna številka za pridobitev (veljavnega) vozniškega dovoljenja kaže na več kot 1300 evrov, kar si marsikateri posameznik le stežka privošči.

Komentarjev 70
  • molj 21:23 24.december 2022.

    Joze12 ima prav! iz prve roke! Resda obvladajo tehniko in motoriko vendar jim spremljevalci (večinoma) vsilijo svoj ofenziven način vožnje brez mrtvih kotov in pogledov v ogledala ter predvidevanja situacij .Pozorni so samo na hitrost (ker seveda kazen plačajo oni) ...prikaži več Predstavljaj si za spremljevalca babico staro 85 let ki ne vozi že 20 let vozniško si pa podaljšuje ...

  • 3ddfd6b2e80cc1fc0eaa6af8b78a605921e2dd16 18:40 24.december 2022.

    Ura vožnje v LJ je tudi lahko primerljivo kot v Novem mestu. Pa še inštruktorji obvladajo svoje delo. https://www.primago.si/cenik-akcije , Če pa učenci hodijo k ta velikimi hobotnicami pol so si sami krivi.

  • Avatar zoo
    zoo 17:30 24.december 2022.

    Tudi za časa yuge je bil izpit ena plača.