Avto
3224 ogledov

Toliko je stal pobeg najbolj znanega begunca na svetu

Carlos Ghosn
Pri britanskem Financial Timesu so izračunali, koliko je stal pobeg nekdanjega šefa Renault-Nissan Carlosa Ghosna pred japonskim sodiščem v Libanon.

Nekdanji šef avtomobilske zveze Renault-Nissan je za svoj pobeg iz Japonske v Libanon plačal med 16 in 18 milijonov evrov. Znesek so izračunali pri britanskem Financial Timesu, kjer ocenjujejo, da se je Ghosn z begom odrekel nekaj manj kot petino svojega premoženja. Ghosn naj bi bil pred begom »težek« okoli 110 milijonov evrov.

Carlos Ghosn Avto Renault ni sledil Nissanovemu "puču" proti Ghosnu

Uradni stroški bega iz japonskega hišnega pripora v Libanon niso znani. Financial Times je skušal izračunati stroške na podlagi javno dostopnih informacij. Posvetovali so se z varnostnimi agencijami, specializiranimi za podobne ukrepe. Najboljše agencije bi morale za tak podvig zaposliti svoje osebje iz vojaškega okolja.

Carlos Ghosn | Avtor: EPA EPA

Ghosn odstopil Avto Carlos Ghosn se ni dovolil ponižati

Nekdanji Nissanov predsednik in šef zavezništva za pobeg ni uporabil rednega leta. Iz Japonske so ga prepeljali z zasebnim letalom. Najem takega letala stane okoli 350 tisoč evrov.

Financial Times predvideva, da so večino denarja porabili za nagrajevanje ljudi, ki so pomagali Ghosnu. Britanski novinarji v sodelovanju s strokovnjaki trdijo, da je Ghosn načrtoval beg približno šest mesecev, pri pobegu pa mu je moralo pomagati vsaj deset vrhunskih strokovnjakov.

Carlos Ghosn Padli velikan Avto Shujšani Ghosn odločno branil svojo nedolžnost

Podobne podatke je pred časom objavil tudi ameriški časnik The Wall Street Journal. Po njihovih ugotovitvah naj bi Ghosnu pomagal neki Michael Taylor, nekdanji pripadnik specialnih sil ameriške vojske, znanih tudi kot Zelene baretke.

Vlaganje v ljudi in logistiko se je Carlosu Ghosnu očitno izplačalo. Pobeg iz domačega zapora je potekal brez težav. Varnostne kamere so posnele Ghosna, ki je 28. decembra lani zapustil najeto hišo na Japonskem.

Carlos Ghosn | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Carlos Ghosn Avto Uradno konec z Ghosnom!

Od tam naj bi ga prepeljali na 480 kilometrov oddaljeno letališče Osaka Kensai. Na letališču se je Ghosn skril in nato z zasebnim letalom odletel v Turčijo. Pozneje se je prestavil na drugo letalo in odletel v Libanon, kamor je vstopil zakonito.

Japonska je že izdala mednarodni nalog za prijetje žene Carlosa Ghosna. Japonska policija lahko preganja vse, ki so sodelovali v begu. New York Times trdi, da je turška policija aretirala pilota letala, ki je Ghosna prepeljalo iz Japonske v Turčijo.
 

Komentarjev 5
  • ponsicar 06:24 29.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • dramafid 04:33 29.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • ourunem 02:45 29.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks