Avto
35369 ogledov

Toliko policijskih vozil je bilo razbitih v letu 2019

policijski avtomobil Drava PU Maribor
Preverili smo, koliko policijskih vozil je bilo v letu 2019 udeleženih v prometnih nesrečah, koliko je bilo totalk.

Slovenski policisti med svojim delom veliko časa preživijo na cestah, zato se lahko zgodi, da so tudi sami udeleženi v prometnih nesrečah.

Kot so nam povedali na policijski upravi, so bili slovenski policisti s službenimi vozili do konca letošnjega novembra udeleženi v trinajstih prometnih nesrečah, ki so za posledico imele lažje telesne poškodbe. V nesrečah, ki bi imele za posledico hujše telesne poškodbe ali smrt udeleženca, policisti niso bili udeleženi. Pri policiji sicer ne morejo povedati, koliko policistov je nesreče doživelo med samimi intervencijami, saj evidenc te vrste ne vodijo.

prevozna sredstva policija | Avtor: Policija Policija

Pet odpisov zaradi "totalk"

Skupno so v letošnjem letu do konca novembra s policijskimi vozili zabeležili 893 škodnih primerov. Večinoma je šlo za manjše poškodbe, kakršne so denimo poškodbe vetrobranskega stekla zaradi udarcev manjših kamenčkov med vožnjo, poškodbe na parkiriščih, manjše poškodbe pločevine, odpadle okrasne pokrove kolesnih platišč, poškodbe gum in podobno. V škodnih primerih so sicer prevladovala osebna vozila, manj pa je bilo poškodb lahkih gospodarskih vozil, motociklov in drugih vozil.

Na policiji niso mogli povedati, koliko so jih te poškodbe stale, so pa povedali, da so v zadnjem letu zaradi poškodb že odpisali pet vozil, poškodovana vozila v nekaterih dogodkih pa še obravnavajo.

prevozna sredstva policija | Avtor: Policija Policija

Policijska vozila so veliko na cesti, zato se tudi razmeroma hitro izrabijo. Na vprašanje, v kolikšni meri je bil v letu 2019 prenovljen vozni park, koliko vozil je bilo odpisanih zaradi dotrajanosti in koliko je novih, so nam s policijske uprave odgovorili, da je bilo v letu 2019 kupljenih 158 novih vozil, trenutno pa poteka odprodaja 103 vozil.

2.476 policijskih vozil

Policija ima sicer trenutno v voznem parku 2.131 lastnih vozil, 345 pa jih je v najemu. Uporabljajo 1.180 osebnih civilnih vozil, 588 osebnih patruljnih vozil, 102 intervencijski vozili, 212 kombiniranih vozil, 157 terenskih vozil, 145 motornih koles, 85 tovornih in dostavnih vozil ter 7 drugih vozil. Kljub stalnemu prenavljanju voznega parka se sicer v vrstah policijskih vozil znajdejo eksoti, kakršno je njihovo najstarejše vozilo, znamenita "stopetdesetka" TAM 150 B 7 MV letnika 1984.

prevozna sredstva policija | Avtor: Policija Policija

Kot pravijo, je policijski vozni park potrebno neprestano posodabljati, zato vsako leto izdelajo načrt obnove voznega parka. Žal je povprečna starost policijskih vozil še vedno večja od želenih pet let, zato bodo morali tudi v prihodnje zagotavljati ustrezni proračun za obnovo voznega parka. Da se ustavi trend staranja, bo potrebno na letni ravni za nakupe približno 150 novih vozil zagotoviti dobrih 5,5 milijona evrov finančnih sredstev.

Komentarjev 3
  • diflati 22:53 01.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • vzev 12:28 31.december 2019.

    Seveda se nesreče dogajajo. Toda kljub temu, bi morali policaji za vsak vklop sirene zapisati razlog. Prav tako npr. za prometne nesreče policaji ne rabijo priti s sireno, ker niso tam, da bi komu pomagali. Ne pa, da potem vidiš, ...prikaži več da policaj pridivja, potem pa čaka, da gasilci in rešilci opravijo svoje. Pa še promet jim usmerjajo gasilci.

  • Kmodri 11:34 31.december 2019.

    Naj ne divjajo pa ne bo karambolov.