Avto
19 ogledov

Topolino iz Kragujevca

Srbski predsednik Boris Tadić je maja letos v Kragujevcu na srečanju s predstavn Žurnal24 main
S podpisom sporazuma o skupnem vlaganju Fiata in Srbije v Zastavo, ki je dogovorjeno za 29. 9., bo Fiat prevzel tovarno in prav iz nje poslal na trg svojevrstnega naslednika legendarnega topolina.

Srbski časnik Danas piše, da bodo Italijani glede na sporazum v Zastavini tovarni z novimi proizvodnimi kapacitetami proizvajali dva modela. Eden v razredu A in drugi v segmentu B. Neimenovan vir blizu Fiatovega vodstva je za Danas dejal, da so se pri Fiatu za Zastavo odločili tudi zaradi večletnih izkušenj srbske tovarne pri izdelavi majhnih avtomobilov.

Fiat v Zastavo vstopa skupaj z Ivecom, po vložku okoli milijarde evrov v nove proizvodne kapacitete, pa namerava s številnimi domačimi sodelavci ustvariti letno naklado okoli 300.000 avtomobilov.

Z objavo informacije je povezana tudi slika topolina, ki ga bodo v pogonih tovarne v Kragujevcu začeli proizvajati leta 2010. Gre za nov vstopni model Fiata dolžine manjše od treh metrov, ki ga bo poganjal dvocilindrični bencinski motor v dveh različicah, atmosferski z 48 kW/65 KM in turbinski z 66 kW/90 KM.

Zategovanje pasu bo šlo daleč, tako pri izboru materialov, kot v spremembi sistema, ki bo zagotovil nižje stroške lastništva. Eden od takih je sistem multiair spremenljivega upravljanja z ventili, ki bo zmanjšal porabo goriva in emisije škodljivih plinov.

Fiat topolino v prodajne salone prihaja nekaj več kot čez leto dni. Po citroënovem 2CV bo to prvi model z dvocilindrskim motorjem na evropskem tržišču. Stal naj bi okoli 6.500 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.