Avto
2064 ogledov

Toyota razkrila električno "orožje" za leto 2021

Toyota
Pri Toyoti bodo prihodnje leto na trg lansirali baterijsko-električnega športnega terenca. Na forumu Kenshiki smo na zurnal24.si izvedeli prve podrobnosti.

Na Forumu Kenshiki na katerem smo na zurnal24.si sodelovali drugo leto zapored in na katerem Toyota in Lexus predstavljata svojo strategijo, je Toyota razkrila pomembno novico - že prihodnje leto bodo predstavili novega baterijsko-električnega športnega terenca.

Toyota je razvila generator prihodnosti Avto Toyota je razvila generator prihodnosti

Kot so nam na forumu razložili Toyotini strokovnjaki ne bodo stavili le na enega konj. Še vedno predvidevajo rast prodaje klasičnih hibridov, ki so jim posvetili zadnjih 25 let razvoj, na podlagi izkušenj pa se usmerjajo tudi v razvoj vozil na vodik in 100-odstotno električnih vozil. Prvi pomemben proizvod bo povsem nov srednje velik baterijsko-električni športni terenec, ki je zasnovan na osnovi nove platforme e-TNGA.

Ključna nova platforma

Na forumu so za zdaj razkrili le silhueto in nam razložili zakaj je nova platfroma e-TNGA ključnega pomena za njihovo strategijo. Njena premišljena zasnova bo namreč zelo prilagodljiva in enostavno uporabna tudi pri drugih modelih.  

Intervju Avto "Slovenci se morate odločiti, v kakšni družbi želite živeti"

Osnovni arhitekturni princip nove platforme temelji na kombinaciji fiksnih in prilagodljivih elementov. Tovrstni pristop omogoča variacije v širini, dolžini, širini in medosni razdalji. 

Platforma e-TNGA omogoča pogon na sprednja, zadnja in vsa štiri kolesa, hkrati pa omogoča uporabo različnih tipov baterij in elektromotorjev, s katerimi se lahko prilagaja vozilom različnih velikosti in zmogljivosti.

 | Avtor: Toyota Toyota

Z uporabo prilagodljivega pristopa se bo skrajšal tudi razvojni čas vozil, hkrati pa bo razvoj več modelov lahko potekal vzporedno. 

Toyota C-HR GR Sport Avto Toyota z GR Sport CH-R potrjuje svojo preobrazbo

Prvi model, zasnovan na osnovi platforme e-TNGA je bil že razvit in je v pripravljalni fazi za začetek serijske proizvodnje. Njegova izdelava bo potekala v tovarni ZEV na Japonskem.

Toyota mirai Prav ste prebrali Avto Toyota predstavila avto z negativnimi emisijami

 | Avtor: Toyota Toyota

“Toyota bo v bližnji prihodnosti začela s predstavitvijo palete novih baterijsko-električnih vozil. V naslednjih mesecih bo namreč predstavljen novi baterijsko-električni športni terenec. Fleksibilnost in prilagodljivost platforme e-TNGA nam omogoča snovanje in ustvarjanje različnih vozil, ki so vznemirljivi na pogled in za vožnjo," je razložil Kodži Toyošima, eden vodilnih v tovarni ZEV na Japonskem. 
 

Komentarjev 3
  • TistoPravo 13:21 07.december 2020.

    Novinarji žurnala. Glede na to, da smo podalpska dežela z veliko dežja, vlage...možnost poplav, ali vožnje čez globoke luže...bi bilo fino kak test narediti, kako se elektrika drži v teh razmerah? Baterije, pogonski sistemi...voda, če zapelješ v malo globjo lužo? ...prikaži več Ali da ti ga celo zalije, baterijo? In kaka je razlika v vožnji po zahtevnih ledenih zasneženih razmerah z električnim, prednji pogon ali 4x4 za razliko proti bencin&dizel vozilih?

  • Miran Kušar 11:54 07.december 2020.

    Baterijsko - električen?! In kakšna naj bi bila razlika od samo električnega? Kot da električen nima baterije. Avtor tega članka bi lahko ta pojem vsaj razložil kakšna je razlika, če sploh ve.

  • stromar 11:28 07.december 2020.

    Toyota, dobro jutro. Se mi je zdelo da ne bo več dolgo šlo nategovanje s hibridi