Avto
28 ogledov

Toyota št. 1 po prodaji v svetu

Prius+ Gregor Prebil
Japonski proizvajalec vozil Toyota je na 1. mestu po pordaji vozil v svetu v letu 2012 in je na vrhu spet prehitela ameriški General Motors (GM). Toyota je leta 2012 prodala 9,7 milijona vozila, kar je 22 odstotna rast v primerjavi z letom prej.

Na poti do osvojitve krone največjega svetovnega proizvajalca avtomobilov pa je nemški Volkswagen, ki je podrl nov rekord. Z 9,07 milijona prodanimi avtomobili v letu 2012 je predlansko prodajo povečal za 11,2 odstotka.

S prvič več kot devetimi milijoni prodanimi avtomobili se utegne Volkswagen tesno približati največjemu ameriškemu tekmecu General Motorsu, še leta 2011 največjemu v panogi. A prehitel ga ne bo, koncern iz Detroita naj bi namreč lani po ocenah analitikov prodal približno 9,2 milijona avtomobilov. General Motors podatkov za leto 2012 še ni objavil.

Volkswagen se namerava v vrh lestvice zavihteti najpozneje do leta 2018, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. V ZDA je nemški koncern lani prodal dobrih 596.000 avtomobilov, kar je 34 odstotkov več kot leta 2011. Najbolje sta se prodajala modela jetta in passat. Prodaja na ameriškem trgu naj bi se še povečevala in naj bi letos po besedah prvega moža koncerna VW Martina Winterkorna presegla številko 600.000.

Najpomembnejši Volkswagnov trg je sicer že nekaj časa Kitajska, kjer je koncern lani povečal prodajo za slabo četrtino na 2,81 milijona avtomobilov. Na evropskem trgu je prodaja ostala praktično nespremenjena pri 3,67 milijona avtomobilih.

Nov rekord je postavila tudi hčerinska družba Porsche, ki jo je Volkswagen lani v celoti prevzel. Proizvajalec športnih avtomobilov je lani po vsem svetu prodal več kot 141.000 avtomobilov, kar je 18,7 odstotka več kot pred letom dni.

Tudi hčerinska družba Audi je s 1,455 milijona prodanimi avtomobili zabeležila novo rekordno leto.

Pod okriljem Volkswagna se prodaja 12 znamk vozil, v 9,07 milijona prodanih avtomobilov pa ni všteta prodaja tovornjakov in avtobusov hčerinskih družb MAN in Scania.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.