Avto
19 ogledov

Hrvati kupili enkrat manj avtov kot Slovenci

avto nakup prodaja Shutterstock
Na Hrvaškem so lani prodali za slabo četrtino manj novih osebnih avtomobilov kot leta 2011, so pokazali podatki notranjega ministrstva o novih registracijah.

Lani so tako na Hrvaškem prodali 31.360 novih avtomobilov oziroma 10.201 manj kot leto prej. Najbolj prodajani so bili Volkswagnovi, Peugeotovi in Oplovi avtomobili.

Padec prodaje novih avtomobilov v lanskem letu na Hrvaškem je sledil rast v leti 2011. Takrat so namreč prodali 7,6 odstotka več avtomobilov kot leta 2010. Leta 2008 so sicer na hrvaškem trgu prodali še 88.265 novih osebnih avtomobilov, leta 2009 pa 44.891.

Osrednja razloga za lanski padec prodaje avtomobilov sta splošno znižanje standarda državljanov in sprememba davčnih predpisov. Na Hrvaškem so namreč 1. marca lani umaknili davčne ugodnosti podjetnikom za nakup osebnih avtomobilov v poslovne namene.

Lani so na Hrvaškem prodali največ Volkswagnovih osebnih avtomobilov. Največji evropski proizvajalec avtomobilov je imel tako lani 13,6-odstotni tržni delež. Sledita Peugeot z 8,8-odstotnim tržnim deležem in Opel z 8,5-odstotnim tržnim deležem. Med prvih deset so se uvrstili tudi Citroen, Renault, Hyundai, Kia, Chevrolet in Ford.

Po modelih je bilo lani prodanih največ Oplovih aster, Volkswagnovih polov in golfov ter Citroenov c4.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.