Avto
9 ogledov

Trije koncepti za tri tipe ljudi prihodnosti

Jeep renegade je vozilo za aktivno vožnjo, ne glede na vremenske pogoje in podla
1/56
Žurnal24 main
V središču Chryslerjevega razstavnega prostora v Detroitu so trije futuristični koncepti za tri različne tipe ljudi. Obenem pri družbi napovedujejo, da bo internet kmalu osvojil tudi avtomobile.
 

NAIAS 2008

Več o sejmu v Detroitu si preberite tukaj.

Vsi trije koncepti so delo organizacije ENVI, ki znotraj korporacije skrbi za razvoj električnih vozil prihodnosti. Velik poudarek so dali tudi samemu dizajnu in dobremu počutju potnikov.

Renegade za aktivne
Jeep renegade je dvosedežno vozilo segmenta B, namenjeno aktivnim ljudem. V stilsko zeleno odet izkazuje prijaznost do narave, saj je narejen iz okoljevarstvenih materialov. Za njegov pogon skrbita dva električna motorja s po 200 kW moči, vsak montiran na eno os. Poganja ju litij-ionska baterija, ki zadošča za dobrih 60 kilometrov povsem električne poti.

Po potrebi pri polnenju baterije priskoči na pomoč 1,5-litrski trivaljni varčni Bluetec dizel s 85 kW, ki doseg poveča na okoli 650 kilometrov. Pospešek 0-100 km/h je 8,5 sekunde, največja hitrost pa je 145 km/h. Renegade, ki nima strehe, je seveda namenjen tudi brezpotjem, zato ne manjka ustreznih rešitev za terensko vožnjo. Vse skupaj še vedno v zelo kompaktni obliki.

Dodge ZEO dokazuje, da je hitra vožnja mogoča tudi popolnoma brez emisij. © Andrej Leban

 
Športni, a zelo čisti ZEO
Dodge ZEO (Zero Emissions Operation) je koncept 2+2 športnega avtomobila drznih in mišičastih oblik z vrati, ki se odpirajo navpično, oranžno zunanjostjo in temno notranjostjo ter z ogromnimi, 23-palčnimi platišči. Ljudje, ki bi jim bil namenjen serijski ZEO, so nedružinski navdušenci nad vožnjo, ki pa so tudi ekološko zavedni, razlagajo pri Chryslerju. Motor je zgolj električen, iz sebe iztisne 200 kilovatov (268 KM) moči, ki jih prenaša na zadnji par koles. Do 100 km/h pospeši v manj kot šestih sekundah, napaja pa se iz 64-kilovatne litij-ionske baterije, ki je sposobna najmanj 400 kilometrov avtonomije. Najvišja dosežena hitrost je 210 km/h.

ecoVoyager za udobne poti
Tretji koncept je chrysler ecoVoyager, pri katerem se po prepričanju tovarne zelo uspešno stikata preprosta eleganca in moderni hibridni pogon. Narejen je za potrebe ljudi, ki potrebujejo udobno potovalno vozilo prečiščenih trapezoidnih oblik in brez "nepotrebne" tehnologije. To še ne pomeni, da je ecoVoyager v tej smeri podhranjen, saj ga poganja moderni 200-kilovatni električni motor, ki se z močjo zalaga iz litij-ionske baterije. Od nič do sto km/h zadostuje že manj kot osem sekund, najvišja hitrost je 185 km/h. Na daljših poteh, dolgih 500 km in več, se baterija polni prek motorja na gorivne celice, zato je edina emisija vodna para. Ker pogon sam zavzame zelo malo prostora, je slednjega toliko več na razpolago za potnike in prtljago.

Eleganca, preprostost in resnost so glavni trije poudarki ecoVoyagerja . © Andrej Leban

 
Internet na štirih kolesih
Chrysler je v Detroitu tudi izdal, da se poglobljeno ukvarja s tehnologijo, ki bi lahko njegove avtomobile v nekaj letih spremenile v osebne računalnike na kolesih. Vozniki bi bili prek prihajajoče tehnologije WiMAX, ki deluje po podobnem principu kot mobilna tehnologija, kjerkoli priključeni na internet. Vedno bodo na voljo aktualne prometne informacije, potniki bodo glasbo s spleta pobirali kar med vožnjo. "Zaenkrat še ni poceni, ampak tudi prvi računalniki niso bili poceni, danes pa imam enega v žepu," je za žurnal24 glede cenovne dostopnosti tehnologije jutrišnjega dne povedal Trevor Creed, eden izmed vodji Chryslerjevega raziskovalnega oddelka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.