Avto
7684 ogledov

Trki z divjadjo bi lahko kmalu postali preteklost

Volkswagen Roobadge, odganjanje divjadi Volkswagen
Če bodo proizvajalci Volkswagnovo avstralsko domislico preselili v Evropo in jo prilagodili naši divjadi, bi lahko neljubi trki s srnami in jeleni postali le še neljubi spomin iz preteklosti.

Čeprav so jo objavili konec marca in jo je marsikdo razumel kot prvoaprilsko šalo, je domislica Volkswagnovega avstralskega oddelka še kako resnična. Tam so namreč Volkswagnov logo na maski avtomobilov predelali v tako imenovani "RooBadge". "Roo" je kratica za kenguruja, gre pa za pripomoček, ki je namenjen aktivnemu odganjanju prav teh živali.

Volkswagen Roobadge, odganjanje divjadi | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Uporaba tovarniškega loga kot "skrivališča" za različna tipala, radarje in kamere, ki služijo asistenčnim in varnostnim sistemom, je danes običajna, vendar v avstralskem primeru gre za precej drugačno zadevo. Delovanje je namreč precej preprosto, saj je v logo vgrajen zvočnik, ki oddaja posebne zvoke, ki so nadležni avstralskim živalim, zato ti ostanejo varni razdalji od avtomobila.

Zvoki za odganjanje, ki jih je Volkswagen razvil v sodelovanju z melbournsko univerzo, bodo sprva namenjeni odganjanju vzhodnega sivega kenguruja, pozneje pa jih bodo prilagodili tudi odganjanju zahodnega sivega in rdečega kenguruja. V začetni fazi so sicer zvoke preskušali na kengurujih, ki so jih našli na igriščih za golf, potem pa so na osnovi tega razvili kombinacijo naravnih in umetnih zvokov.

Volkswagen Roobadge, odganjanje divjadi | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Na krajih, kjer kenguruji pogosto prečkajo ceste, so šest mesecev postavljali testna vozila, ki so bila opremljena z usmerjenimi zvočniki, 160-stopinjskimi kamerami in tipali gibanja. Med začetnim preskusom so spremljali reakcije kengurujev na zvok in ugotovili učinkovitost naprave. Šele potem so dobili dovoljenje za testiranje na avtomobilih, ki so vozili z majhnimi hitrostmi.

Volkswagnov avstralski oddelek bo RooBadge ponudil tudi na registrski tablici, sprva pa bo na voljo na volkswagnu amaroku. Ko bo v prodaji, ga bodo dobavljali v kombinaciji z aplikacijo za pametni telefon in infotainment, samodejno pa se bo vključil ob prehodu območij, kjer beležijo povečano koncentracijo kengurujev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Lion0077 17:04 06.april 2024.

    Pri nas na cesto skačejo Čevapićići. To na pride v poštev..

  • Toma 16:52 06.april 2024.

    Vse to je lari-fari! Preizkušeno in povoženo!

  • djdj 11:23 06.april 2024.

    Rešitev za nekaj €, divjad se opazno umika: https://www.conrad.si/sl/p/gardigo-gardigo-resitelj-divjadi-vrsta-delovanja-ultrazvocno-1-kos-2435099.html