Avto
26851 ogledov

Uber: Za manj kot 3 kilometre plačal 390 evrov

Uber taksi Profimedia
Platforma za prevoze Uber je za manj kot tri kilometre dolgo pot stranki zaračunala 390 evrov.

Britanski Guardian poroča o primeru svojega bralca iz Londona, ki je dobil zelo zasoljen račun za prevoz z Uberjem. 

Kot je pojasnil bralec, si je s še dvema prijateljema prek aplikacije Uber nedavno naročil prevoz do manj kot tri kilometre oddaljenega najljubšega lokala. Šlo je za pot, ki jo je po lastnih besedah s taksijem prevozil že več stokrat. 

Vendar pa voznik Uberja ni želel izpolniti prošnje, naj jih pelje po po njihovem mnenju najhitrejši poti. V avtu je nastal prepir, ki se je končal tako, da je morala trojica sredi naliva zapustiti taksi. Naslednji dan pa je uporabnik dobil račun za prevoz - 332 funtov oziroma 390 evrov. Denar so mu trgali z računa. 

Glede na podatke z aplikacije bralec trdi, da je voznik Uberja pustil števec prevoza prižgan kar 16 ur in 27 minut. Tu pa se je glavna težava za uporabnika šele začela, saj nikakor ne more priti do povračila preveč plačane prevoznine. Kot trdi, so ga z linije za pritožbe strank po 20-minutnem telefonskem pogovoru preprosto odklopili, saj oseba na drugi strani slušalke ni želela doumeti "absurdnega računa." Kakšne druge poti za pritožbe strank pa Uber vsaj v Veliki Britaniji ne nudi. 

Denar kalkulator davek davki evro evri Razgaljena praksa Avto Sloveniji se obeta vstop v "ligo prvakov v izogibanju davkov"

Bralec je Guardianu predložil dokaze z aplikacije, ki so pokazali, da je voznik po odložitvi potnikov s prižganim števcem prevozil celoten London. 

Ko so pri Guardianu stopili v stik z Ubrom, so se stvari vendarle začele razpletati. Pri Ubru so se izgovorili na "tehnično napako," ki da jo še raziskujejo. Obljubili so vračilo preplačanega denarja. 

Ministrstvo omogočilo, da se lahko zgodi tudi v Sloveniji 

V Sloveniji smo nedavno dobili posodobljen zakon o cestnih prevozih, ki je pri najemu in plačilu taksija poleg taksimetra uvedel tudi možnost izključno le uporabe aplikacije. Pri Žurnalu24 smo že pred sprejetjem zakona opozarjali na nevarno novost, ki so jo na ministrstvu za infrastrukturo zamolčali pri promociji "sodobnega" zakona - vlada je v njem odpravila dosedanjo možnost določitve najvišje možne tarife, ki so jo številne občine v Sloveniji tudi uporabljale, vključno z Ljubljano. Hkrati aplikacija ni podvržena neodvisnemu nadzoru glede načina obračunavanja prevoza, kot je to obvezno pri uporabi taksimetra.

Spremenjeni zakon je odprl vrata tujim platformam za prevoze, kot sta Uber in Bolt.

Uber "Unde vrei?" Avto Dokazi, da minister uzakonja lupljenje z Uberjem

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Albatroz 20:08 26.julij 2021.

    Marsikomu se je podobno zgodilo z starim načinom taksi števca, pelje te vse okrok kao da se rešiš gužve uro pa ima nastavljeno na kilometer. Kunkorenca je zdrava za razvoj.

  • ico8 15:35 26.julij 2021.

    Ta clanek je napisal siptar, ki se gre nekega taxisindikalistnega sefa. Budala blesava, vsi so ga odpikali in je sedaj nasel vas, da se lahko kaslja po medijih. Fuuuj!!!

  • MK 15:17 26.julij 2021.

    ker butast članek. meni so tudi že narobe trgali pa so mi potem vrnili. pač če maš papirje se potem že uredi. SRAMOTA ŽURNAL. SAMO ZA KLIKE VAM GRE. FAKOF