Avto
16924 ogledov

Uradni konec enega najbolj markantnih BMW avtov

BMW i8 e-drive Roadster Anže Petkovšek BMW i8 e-drive Roadster
Danes je zaključek proizvodnje enega najbolj norih modelov zadnjega desetletja.

BMW i8 bi moral biti zgodovina že dva meseca. Po prvotnem načrtu BMW naj bi namreč zadnji primerek športnega hibrida v tovarni v Leipzigu izdelali sredi aprila, vendar pa je koronakriza podaljšala slovo, saj so morali začasno prekiniti proizvodnjo, tako da je ostalo nekaj naročenih vozil neizdelanih. 

BMW i8 e-drive Roadster Izkušnja Avto Čiste spodnjice niso del serijske opreme

A zdaj je dokončno, po poročanju nemškega specializiranega portala Automobilwoche je 11. junij dan zaključka izdelave modela i8, ki je veljal za najdražji serijski avto znamke.

Imel je vgrajen 1,5-litrski motor z izjemnimi 170 kilovati moči, skupaj z elektromotorjem pa je bila skupna moč kar 275 kW.

BMW i8 e-drive Roadster | Avtor: Anže Petkovšek BMW i8 e-drive Roadster Anže Petkovšek

BMW i8 e-drive Roadster | Avtor: Anže Petkovšek BMW i8 e-drive Roadster Anže Petkovšek
BMW i8 e-drive Roadster | Avtor: Anže Petkovšek BMW i8 e-drive Roadster Anže Petkovšek

Vse pa kaže, da je nova realnost, ki je močno zarezala v proračune proizvajalcev, pokopala tudi upe o nasledniku i8. Nekaj časa so namreč vztrajale govorice, da bo BMW v ta namen izkorisitil markantni koncept Vision M Next (na spodnji fotografiji), a so načrti splavali po koronareki.

Carbuzz pa poroča, da naj bi bil duhovni naslednik i8 predstavljen leta 2023 ali 2024. To naj bi bila električna limuzina z interno oznako G90, ki jo bo krasila izjemna moč. 

BMW Vision M Next | Avtor: BMW BMW

Kakorkoli, i8 bo avto, ki se bo v zgodovino znamke zapisal kot znanilec električne športne dobe. Bil je namreč eden prvih priključnih hibridov, ki je dokazal, koliko športnosti lahko premore ta takrat relativno nov tip pogona, prinesel je tudi marsikateri novi pogled na notranjost avta. Izdelovali so ga kot kupeja in roadsterja, z njim smo se družili tudi v redakciji Žurnala24.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.