Avto
7407 ogledov

BMW serije 5 z novim videzom in dodanimi sposobnostmi

BMW serija 5
1/24
BMW
BMW serija 5 ima posodobljen, ostrejši izgled in polno novih tehnologij.

Verjetno najbolj ikonična srednje velika limuzina zadnjih let je zakorakala v svoj drugi življenjski cikel. Z njim pa tudi touring karavan. Novo modelno leto prinaša s seboj veliko novosti. Že na daleč se bo opazil osvežen videz, z novo grafiko serijskih prilagodljivih LED svetil, ki jih obkrožajo dnevna svetila v obliki črke L. Hkrati slednje služijo tudi kot smerokaz. Za vse različice si je mogoče omisliti laserske luči. Novost sta tudi večji ledvici ter novi dizajni platišč. 

BMW serija 5 | Avtor: BMW BMW
BMW serija 5 | Avtor: BMW BMW

Na zadnje delu je prav tako nova grafika LED svetil, dodane so serijske trapezoidne izpušne cevi. Pri paketu M Sport so novi tudi odbijači, zavorne čeljusti bodo po novem obarvane v rdečo barvo. V konfigurator so dodane štiri nove barve. 

V notranjosti so osvežene nekatere kombinacije barv in materialov. Po novem bo vsaka petica imela iDrive sedme generacije z 10,25 ali 12,3-palčnim zaslonom. Ta bo seveda znal komunicirati tudi z Android Autom, da od Car Playju niti ne govorimo. Med zanimive posebnosti pri tehnologiji spada opozorilo za zapustitev voznega pasu, ki je del opcijskega sistema Driving Assistant, in ima zdaj tudi funkcijo vračanja na vozni pas. 

Novost je tudi opcijski sistem Driving Assistant Professional, ki vključuje aktivno navigacijo s pomočjo asistenta za menjavo voznega pasu, samodejno vzpostavitev reševalnega pasu in opozorilo v križišču s funkcijo zaviranja v mestu. 3D-vizualizacija okolice prikazuje prometne razmere in morebitne posege sistemov za pomoč vozniku na digitalni instrumentni plošči.

BMW serija 5 | Avtor: BMW BMW
BMW serija 5 | Avtor: BMW BMW

Petica ima lahko tudi sistem Drive Recorder, ki posname do 40 sekundni videoposnetek okolice vozila. Premierno v serijo 5 BMW vgrajuje novo generacijo zemljevidov BMW Maps, ki deluje ob pomoči oblaka in nudi hiter in natančen izračun časa glede na posodobitev prometnih podatkov v realnem času. Pomembne posodobitve programske opreme vključno z nadgradnjo nekaterih asistenčnih sistemov avta pa se po novem lahko opravijo "po zraku." 

Pri pogonih je glavna novost, da so vsi štiri in šestvaljni motorji zdaj povezani z 48-voltnim starter generatorjem (dodatnih 8 kW), ki pomaga pri napajanju porabnikov, pomoči pri speljevanju in s tem zmanjševanju porabe. Nekoliko so posodobili tudi klasične motorje, tako da vsi izpolnjujejo standard euro 6d.

BMW serija 5 | Avtor: BMW BMW
BMW serija 5 | Avtor: BMW BMW

Tehnologija priključnega hibrida je po novem na voljo tudi za karavana, skupaj bodo tako kupci lahko izbirali že med petimi različicami te tehnologije, ki je na voljo tako s štiri- kot šestvaljnim bencinskim motorjem. Novost je funkcija eDrive Zone, ki ob navezavi z navigacijo avtomatsko preklopi v brezemisijsko delovanje vozila, ko ta zapelje v "zeleno cono" mesta.

Posodobljena serija 5 bo na voljo od julija. 

BMW serija 6 GT | Avtor: BMW BMW

Skupaj s serijo 5 je sicer BMW posodobil tudi bližnjega sorodnika serijo 6. Večino zgoraj opisanih posodobitev in tehničnih novosti iz serije 5 bo vgrajenih tudi v šestico.

BMW serija 6 GT | Avtor: BMW BMW
BMW serija 6 GT | Avtor: BMW BMW

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice