Avto
54632 ogledov

Uredite, sicer boste za vaš avto od 1. aprila plačevali!

Neregistriran golf PU Novo mesto
Država opozarja, da se čas izteka.

Prihodnji mesec, natančneje 1. aprila, stopa v veljavo dajatev za eno leto in več odjavljena vozila.

"Ministrstvo za infrastrukturo, Ministrstvo za okolje in prostor in Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo pozivamo lastnike odjavljenih vozil, ki so bili odjavljeni od 1. aprila 2018 dalje, da pravočasno ustrezno poskrbijo za odjavljeno vozilo in da v okviru evidence vozil ustrezno uredijo status vozila, da ne bodo prejeli plačilnega naloga za plačilo dajatve za odjavljeno vozilo," piše v skupnem sporočilu za javnost. 

Če boste motorno vozilo odjavili, boste morali po novem plačati posebno dajatev za odjavljeno vozilo, ki jo je določil Zakon o dajatvah za motorna vozila (ZDajMV).

Dajatev za odjavljeno vozilo se bo plačevala za osebna vozila, tovorna vozila za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone in trikolesne mopede. Obveznost plačila prvič nastane po preteku enega leta od odjave vozila, in nato vsako leto na datum odjave vozila. Dajatev za odjavljeno vozilo se plačuje deset let od zadnje odjave vozila.

Če se vozilo v tem času znova registrira, začne ta rok znova teči ob naslednji odjavi vozila. Dajatev za odjavljeno vozilo se ne
plačuje za vozila s statusom starodobnega vozila.

Višina dajatve za odjavljeno vozilo se določi v višini 25 odstotkov letne dajatve, ki je za tako vozilo določena, vendar ne manj kot 25 evrov. Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo bo na lastnikov domači naslov poslala plačilni nalog za plačilo nastale obveznosti, lastnik mora plačilo izvesti v 30 dneh po prejemu naloga. Če ne bi plačali, sledi predlog za izvršbo.

Avtoodpad | Avtor: Profimedia Profimedia
To morate o dajatvi nujno vedeti

 • Dajatev bodo morali plačati lastniki vozil, ki so od 1. aprila 2018, torej v zadnjem letu odjavili vozilo in bodo lastniki takega odjavljenega vozila več kot eno leto.
 • Če bo lastnik odjavljenega vozila v tem času prenesel lastništvo na drugo osebo, bo novi lastnik postal zavezanec za plačilo dajatve za odjavljeno vozilo v istih rokih kot prejšnji. Prenos lastništva odjavljenega vozila se ureja v okviru evidence registriranih vozil na lokacijah, kjer se opravlja registracija vozil: pooblaščeni izvajalci, tehnični pregledi in upravne enote.
 • Dajatev za odjavljeno vozilo ne omogoča nobenih izjem ali oprostitev za plačilo.
 • Plačali je ne bodo lastniki odjavljenih vozil, če bodo vozilo predali v razgradnjo v skladu s predpisi o varstvu okolja ali znova registrirali.
 • Dajatve tudi ne bodo plačali, če bodo upravni enoti ali nosilcu javnega pooblastila predložili:
  potrdilo o uničenju vozila v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo okolja (potrdilo o uničenju vozila izdano v eni od držav članic Evropske Skupnosti skladno z zahtevami Odločbe 2002/151/ES);
  policijski zapisnik, iz katerega izhaja, da je bilo odjavljeno vozilo ukradeno;
  dokazilo, da je bilo vozilo registrirano v drugi državi ali
  izvozno carinsko deklaracijo s potrditvijo izstopa vozila iz carinskega območja Unije.
bizarni prometni znak Avto Ste voznik? Potem morate vedeti za te letošnje novosti na cestah!

dezurni@zurnal.si

Komentarjev 11
 • Brane Kacjan 00:20 16.marec 2019.

  Star mobilni (ne telefon) traktor Ferguson s tablicami, moja last, ne odjavim (komu, čemu?). Parkiram in uporabljam ga na svoji zemlji. Ne dam ga razgraditi, ne uničiti, ne ukrasti, niti ga ne mislim prodati, ali celo izvoziti izven Evropske Unije!? ...prikaži več V to me ne more prisiliti nihče!

 • boogin1 09:23 13.marec 2019.

  Kaj pa če sem zbiratelj avtomobilov in jih zbiram ?

 • opel87 17:26 12.marec 2019.

  dokler se ne zgodi ulica nas bojo brezdelneži kravatarski kola lupl