Avto
61813 ogledov

Lastnike vozil s 1. aprilom čaka nova dajatev

obvoznica Saša Despot
Dajatev bo treba plačevati vsako leto.

S 1. aprilom 2018 bo začel veljati Zakon o dajatvah za motorna vozila, ki uvaja dajatev na odjavljeno vozilo. Plačevati jo bodo morali tisti lastniki vozil, ki v enem letu po odjavi vozila iz prometa tega ne bodo ponovno registrirali ali predali v razgradnjo pooblaščenim izvajalcem.

Na ministrstvu za infrastrukturo z ukrepom želijo odvrniti ljudi od tega, da odjavljena vozila odlagajo v naravi, na parkiriščih itd. Takšno odlaganje namreč dodatno onesnažuje in kazi okolje. 

Pooblaščeni izvajalci bodo ob razgradnji vozila poskrbeli tudi za okolju nevarne snovi in materiale, ki obremenjujejo okolje. Cilj uvedbe tega ukrepa ni plačevanje dajatve na odjavljeno vozilo, temveč da bi lastniki kar se da hitro poskrbeli za odjavljeno vozilo.

Ljubljanska obvoznica | Avtor: Anže Petkovšek Portal, ki sporoča omejitev hitrosti na ljubljanski obvoznici. Anže Petkovšek

Kdaj postane lastnik zavezanec za plačilo dajatve?

Lastniki vozil morajo torej od 1. aprila bolj skrbeti, da bodo po odjavi vozila in morebitni prodaji vozila poskrbeli za prenos lastništva vozila na novega lastnika. Če bo vozilo odjavljeno več kot eno leto in ne bodo prenesli lastništva, bodo namreč postali zavezanci za plačilo dajatve. Spremembo lastništva vozila (tudi odjavljenega) lahko lastniki uredijo na istih mestih, kjer urejajo registracijo vozila, torej na upravnih enotah in pri nosilcih javnega pooblastila oziroma na tehničnih pregledih.

Kdo bo plačeval dajatev na odjavljeno vozilo? Tisti lastniki vozil, katerih vozila so registrirana za prevoz največ devetih oseb skupaj z voznikom (8+1), lastniki vozil za prevoz blaga z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone in lastniki trikolesnih vozil (gre za kategorije M1, N1 in L2e).

Zakon predvideva tri izjeme

Lastniki vozil, ki bodo 1. aprila 2018 odjavili vozilo iz prometa, bodo postali zavezanci za plačilo te dajatve 1. aprila 2019 in jo bodo plačevali vsako leto razen v naslednjih treh primerih: 
- če je iz evidence registriranih vozil razvidno, da je bilo vozilo predano v razgradnjo v skladu s predpisi o varstvu okolja, 
- če je bilo znova registrirano,
- če bo lastnik upravni enoti ali nosilcu javnega pooblastila predložil potrdilo o uničenju vozila v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo okolja; policijski zapisnik, iz katerega izhaja, da je bilo vozilo ukradeno; dokazilo, da je bilo vozilo registrirano v drugi državi; ali izvozno carinsko deklaracijo s potrditvijo izstopa vozila iz carinskega območja Evropske unije. 

Dajatev za odjavljeno vozilo se plačuje največ deset let od zadnje odjave vozila. Če se to v tem času znova registrira, začne ta rok ponovno teči ob naslednji odjavi vozila. Ta dajatev se ne plačuje za vozila s statusom starodobnega vozila, kar pomeni tudi za vozila, ki so nacionalno bogastvo.

Odpad, avtoodpad, totalka | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Od 20 evrov navzgor

Višina dajatve za odjavljeno vozilo se določi v višini 25-odstotne letne dajatve, ki je za tako vozilo določena v skladu s 7. členom Zakona o dajatvah za motorna vozila, brez upoštevanja oprostitev ali znižanj plačila letne dajatve. Znesek ne more biti manjši od 25 evrov.

Za vozila, ki imajo vgrajen samo električni pogonski motor, se plača naslednja dajatev za odjavljeno vozilo po kategorijah, in sicer za kategoriji M1 in N1 25 evrov in za kategorijo L2e 20 evrov.
 

Komentarjev 14
  • srecnii 22:26 30.marec 2018.

    Ja pa kaj še, vedno novi davki samo da se fila javna uprava.

  • chicar 11:22 28.marec 2018.

    Potrdilo brez razgradnje dobiš za par fičnikov, avto postaviš ravno tako kam ti paše.

  • zdenko79 08:17 28.marec 2018.

    Davek bi Moral bit vsal 500 evrckov!!