Avto
6899 ogledov

Ali je VW passat pravkar izgubil konkurenta?

Ford Mondeo Vignale Anže Petkovšek
Očitno je trenutna generacija Evropejcem dobro znanega modela zadnja!

Ford Motor Company je predstavil načrt prestrukturiranja, ob uresničitvi katerega želijo znižati stroške in povečati dobičkonosnost. Do leta 2022 naj bi tako zmanjšali odhodke kar za 21 milijard evrov, čeprav so še lansko jesen v takratnem načrtu predvidevali za polovico manj ambiciozen načrt. 

Del novega načrta, za katerim stoji še sveži generalni direktor Jim Hackett, je tudi odločitev, da bodo v Severni Ameriki praktično prenehali prodajati svoje limuzinske modele, čeprav je bila ravno ta kategorija vozil skozi desetletja ena najbolj značilnih za znamko.

Mnenja so namreč, da so ameriški kupci v zadnjih letih spremenili navade in jih danes zanimajo predvsem športni terenci in poltovornjaki, s katerimi Ford kuje največje dobičke. Zato bo poleg teh dveh kategorij vozil Ford odslej v ZDA in Kanadi prodajal le še dva modela - športnega kupeja mustanga in križanca focus active, nekoliko nabuhlo različico focusa. 

Ne bodo pa več investirali v razvoj naslednjih generacij večjih limuzin, kot sta fusion in taurus, prav tako se po komaj desetletju od uvedbe z ameriškega trga že poslavlja model fiesta.

Zakaj je to za Evropo zelo pomembno?

Odtegnitev sredstev za fusiona zelo verjetno pomeni, da je hkrati zapečatena usoda nam znanega mondea. V svoji zadnji 5. generaciji je bil mondeo namreč le še nekoliko preoblikovan ameriški fusion in ne gre pričakovati, da bodo v prihodnje ogromna razvojna sredstva vlagali le še za potrebe Evrope, saj tudi tostran Atlantika zanimanje za limuzine in večje karavane močno upada. 

Statistika podjetja Ardi navaja, da je mondeo 3. najbolj pogost fordov model v Sloveniji, tretnuno jih je regisriranih prek 5.200.

Za letos sicer pri Fordu še napovedujejo medgeneracijsko prenovo mondea, a njegova prihodnost visi na nitki. V Ford Europe uradno o usodi velike limuzine in karavana v tem trenutku nočejo povedati še ničesar konkretnega, zagotavljajo le, da trenutno ostaja v prodaji. 

Ford mondeo | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice