Avto
15999 ogledov

Uvedli inovativno prepoznavo uporabe telefonov v avtu

telefoniranje med vožnjo Anže Petkovšek
Država je uvedla napredno prepoznavo uporabe mobilnih telefonov.

Ne govorimo o Sloveniji. Nizozemska je postala prva država v Evropi, v kateri so po mesecih uspešnih testiranj zdaj na polno začeli uporabljati nov sistem prepoznave nevarne uporabe telefonov za volani. 

Na Nizozemskem so prišli do spoznanja, da je nevarnost uporabe pametnih naprav med vožnjo prevelika, klasični nadzor s policijskimi patruljami pa preveč omejen in zahteven. Zdaj bo hrbtenico nadzora predstavljala moderna tehnologija, ki so jo uradno zagnali v ponedeljek. 

Natančne nadzorne kamere, ki so jih namestili po vsej državi, 24 ur na dan in v vseh vremenskih razmerah od zgoraj spremljajo 
položaj obeh rok voznika in registrske označbe vozil, ki se vozijo mimo kamer. Če umetna inteligenca zazna, da ima voznik v rokah napravo, naredi fotografijo in jo pošlje na strežnik policije, kjer operater z natančnim pregledom to potrdi ali ovrže. Pri tem je zanimivo, da kamere zaradi načina montaže sploh ne posnamejo samega obraza voznika, s tem pa se je mogoče izogniti nekaterim vprašanjem glede poseganja v zasebnost. Odgovornost za prekršek nosi lastnik oziroma uradni uporabnik vozila. Če v času prekrška ni vozil on, mora to dokazati oziroma sporočiti ime pravega prekrškarja. 

Spodnji video je iz Avstralije, kjer isto tehnologijo podjetja Acusensus zelo uspešno uporabljajo že več kot eno leto.

Zaradi ločljivosti IR kamere je kvaliteta posnete fotografije tako dobra, da je vsaka debata o tem, kaj je imel voznik v rokah, odveč. Sistem ni avtomatiziran, zato je vseeno končna odločitev o tem, ali je voznik glede na fotografijo res imel v rokah telefon, v rokah oziroma očeh policista v pisarni.

Kamera ima še eno odlično lastnost, namreč da jo je zaradi kompaktnih mer in enostavne zasnove mogoče hitro prestavljati med različne lokacije. Tako je mogoče z dvema kamerama na tripodih pokriti celotno polovico avtoceste. 

Kamera za mobilnik za volanom | Avtor: Epa Epa

Kamera za mobilnik za volanom | Avtor: Nizozemska policija Nizozemska policija

"Vozniki morajo pridobiti občutek, da so lahko za kršitev kaznovanih kadarkoli in kjerkoli," je po poročanji Newmobility dejal Achilles Damen, predstavnik nizozemske prometne policije. "To bi moralo pomagati, da ljudje za volanom ne bodo uporabljali telefonov."

Kot navaja naše ministrstvo za infrastrukturo, kar 75 odstotkov Slovencev in Slovenk med vožnjo uporablja telefon. Možnost, da bosta zaradi nepazljivosti tak voznik ali voznica povzročila nesrečo, je veliko večja. 

Belgijska raziskava pa ugotavlja, da je uporaba mobilnika med vožnjo za previsoko hitrost in alkoholom oziroma drogami postal že tretji najpogostejši vzrok prometnih nesreč s smrtnim izidom, v katere so udeleženi mlajši vozniki. Gre torej za velik varnostni problem na cestah.

Zgled, kako je mogoče dragocene patrulje uporabiti za druge stvari 

Med poskusnim obdobjem delovanja dveh nizozemskih kamer so v enem samem dnevu zaznali kar 400 kršiteljev, poroča WPTV. Ker se je v poskusnem obdobju sistem izkazal za dovolj zanesljivega, so zdaj šli še v polno uporabo. 

Po Avstraliji, kjer to tehnologijo že s pridom uporabljajo, je Nizozemska zdaj kot prva država tehnologijo pripeljala še v Evropo. Država sicer sodi med tiste, ki so v prometni varnosti najvišje na svetovni lestvici, pri tem pa se že vrsto let pri nadzoru spoštovanja pravil opirajo na elektronske sisteme, kot je sekcijsko merjenje hitrosti ali zmogljive radarske merilnike.

V Sloveniji policija v zadnjih letih skuša dvigniti intenziteto nadzora nad napačno uporabo mobilnih naprav v avtu, kar kaže rast števila zaznanih kršitev. Vendar pa je takšen nadzor zamuden in običajno zahteva terensko delo vsaj dveh policistov - enega, ki v civilni preobleki spremlja promet in sporoča drugemu, kateri vozniki so se mimo peljali s telefonom v roki. Drugi mora nato izvesti postopek, v tem času pa se mimo njega odpelje še veliko drugih kršiteljev. 

Kamera za mobilnik za volanom | Avtor: Epa Epa
Kamera za mobilnik za volanom | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • pero02 09:52 20.november 2020.

    Sem dobil iz nemčije že pred 6 meseci nazaj iz te kamere položnici, v roki pa sem držal list papirja.Sreča ,da sem v šoferskem sindikatu,da so mi dali pritožbo in sem jo dobil. Priporočam,da si najdete odvetnike,da vas bodo branli ...prikaži več pred tem vizionalnim življenjem!

  • mph 07:16 20.november 2020.

    Absolutno podpiram, vsako križišče bi jo moralo imet.

  • hudini 10:40 19.november 2020.

    Na tem portalu je stalno prisotnih 10 butastih levakov in večje butarije ko pišejo bolj si med sabo talajo pluse,res bolano