Avto
1669 ogledov

V 20 letih spravili s cest 80 odstotkov pijanih - seveda ne v Sloveniji

Heroji furajo v pižamah Toyota Adria
Recept deluje, a le če se zanj povežejo vsi akterji.

Znamka Toyota in Zavod Vozim sta skupaj s partnerji za poostrenje zakonodaje in nadzora na področju vožnje pod vplivom alkohola pripravila posvet v okviru projekta Heroji furajo v pižamah. Z namenom zmanjšanja voženj pod vplivom alkohola ter škodljive rabe alkohola med mladimi so se zbrali predstavnike lokalne skupnosti z mladimi in nacionalnimi strokovnjaki.

Izobražujejo mlade in njihove starše, a to ni dovolj

Projekt Zavoda VOZIM, Toyota Slovenija in Zavarovalnice Generali se po odličnem sprejemu v prejšnjih letih širi v nove regije in vključuje nove občine, ki bodo deležne celostnega pristopa k reševanju problematike pitja alkohola in voženj pod vplivom alkohola.

Tokratni posvet se je zgodil na Ptuju v sodelovanju s Centrom interesnih dejavnosti Ptuj, Mestno občino Ptuj, tamkajšnjo gimnazijo in okoliškimi občinami. Problem dostopnosti alkohola in drugih psihoaktivnih snovi, izziv zmanjšanja pitja alkoholnih pijač med mladimi, vožnje pod vplivom alkohola, nedostopnosti lokalnih prevozov predvsem med vikendi ter oddaljenost mladih od centrov dogajanja, so spodbudili iniciativo za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah. Ta je udeležence na posvetu in delavnicah spodbudila k iskanju kreativnih rešitev, kako uspešno reševati omenjeno problematiko, predvsem pa mladim dala glas, da izrazijo svoja stališča ter podajo konkretne rešitve lokalni skupnosti.

Veliko pozornosti je s svojo predstavitvijo pritegnil predsednik Toyota Adria Kensuke Tsuchiya, ki je predstavil japonski primer reševanja problematike vožnje pod vplivom alkohola. "Od leta 2002 smo na Japonskem priča 80-odstotnemu padcu prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Ko se na tem področju povežejo vsi akterji in soodgovorni, je stvar dokaj enostavna. Stroga zakonodaja, povečan nadzor, medijska podpora ter prevzemanje soodgovornosti, so ključ do uspeha na tem področju," je dejal.

"Polagam vam na srce ..."

Slušateljev so se najbolj dotaknile besede ambasadorja Zavoda VOZIM, Žige Breznika, ki je pri svojih 20 letih doživel prometno nesrečo ter tako utrpel poškodbo hrbtenjače. Mlade je skozi svojo osebno zgodbo opozoril, kako pomembno je, kdaj, s kom in v kakšnem stanju sedejo za volan. "Polagam vam na srce: zaradi majhne neumnosti in trenutka nepazljivosti si ne splača komplicirati življenja. Energijo, ki sem jo sam porabil za proces rehabilitacije, je bolj smiselno porabiti drugje, na primer v športu."

Mladi so si bili enotni v razmišljanju, da je alkohol preveč dostopen in družbeno preveč sprejemljiv, zato bi morali vsi spodbujati "nepitje" alkohola – vršiti obratni vrstniški pritisk. Ključni ukrepi, ki jih predlagajo in jih lahko implementirajo lokalne skupnosti in odgovorne institucije na nacionalnem nivoju pa so:

● poostrenje zakonodaje in nadzora na področju vožnje pod vplivom alkohola;

● možnost organizacije javnih prevozov predvsem iz večjih dogodkov;

● več ozaveščanja v šolskem okolju;

● naj bodo starši vzor, predvsem pa pripravljeni na pogovor z mladimi o problematiki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.