Avto
95 ogledov

V Italiji nove, zelo stroge kazni za povzročitev nesreče

Italijanska policija EPA
Italija uvaja drakonske kazni v prometu za najhujše prometne nesreče. Kazni lahko sežejo do 18 let zapora, zakon pa bi lahko celo zrušil vlado.

Italija je spremenila prometno zakonodajo v delu, ki govori o neprištevnih povzročiteljih hudih prometnih nesreč. zakon. Najnižja kazen v primeru, da voznik povzroči prometno nesrečo, ki terja smrtno žrtev, pod vplivom alkohola ali mamil, se sedaj dviga na pet let zapora.

Če povzročitelj pobegne s kraja nesreče, pa lahko kazen sega vse do 18 let, povzema STA. Zakon je v veljavo stopil takoj, na njegov sprejem brez amandmajev pa je italijanska vlada vezala celo zaupnico. 

V Italiji na leto umre 4.000 ljudi, od tega jih petino povzročijo ljudje, ki so pijani ali pod vplivom mamil. Predlagatelji zakona so za vzor dajali Veliko Britanijo, kjer naj bi podobna zakonodaja prepolovila tovrstne smrtonosne nesreče. Italijanski zakon je stopil v veljavo takoj. 

V Sloveniji je bilo lani 33 primerov prometnih nesreč s smrtnim izidom, v katerih so bili povzročitelji pod vplivom alkohola. V Sloveniji trenutno zakonodaja določa, da gre povzročitelj prometne nesreče s smrtnim izidom, ki vozi pijan, lahko v zapor za od enega do 12 let. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 3
  • Žurnalček 19:17 04.marec 2016.

    A je tisto 1 leto rezervirano za živine in njihove otroke ! Henbem vam zakon v takšnem rasponu kazni ! BANDA poslanska in AVP -jevska ! Za smrtno nesrečo bi moralo biti ob absolutno ugotovljeni krivici od 5-20 let zapora, ...prikaži več brez olajševalnih okolnosti , kajti obtožba bi morala biti uboj ali umor - tudi naklepni , odvistno od načina samega opijanja in zgodovine v kartoteki voznika !Avtomobile pijancev bi morali tretirati kot njihovo orožje oz. orodje , s katerim je povzročena smrt in jih soditi po navadnih členih KZ , predvidenih za uboj -umor.

  • Skippy 12:57 04.marec 2016.

    Kaj če bi vsaj članek prebral? Naše kazni so med najvišjimi na svetu. Sicer pa Evropa zapada v ekstremizem oz. pač sledi ZDA s temi minimalnimi kaznimi. V ZDA so se izkazale kot totalna neumnost, Evropa pa jih zdaj uvaja.

  • Ferluci 16:45 03.marec 2016.

    To! Pri nas pa .. raj za pijance!