Avto
74 ogledov

V Kropi nastaja nova generacija radarskega tempomata

Marjan Pogačnik, Iskra Mehanizmi Renata Reneja Škrjanc
Družba Iskra Mehanizmi se je letos lotila obsežne, pet milijonov evrov vredne investicije v posodobitev in razširitev proizvodnje nove generacije radarskih tempomatov.

Približno leto dni trajajoča investicija se je z razvojnim delom začela maja, minuli teden pa so se začela tudi gradbena dela za širitev proizvodne hale v Lipnici.

Kot je za povedal direktor Iskre Mehanizmi Marjan Pogačnik, bo letošnje leto rekordno za podjetje, kar se tiče vlaganj v nove projekte. Običajno ima družba letno okrog dva milijona evrov investicij, letos pa jih bo za okrog šest milijonov evrov, in sicer izključno v nove projekte.

Za novo generacijo radarskega tempomata morajo v Lipnici razširiti proizvodno halo in podvojiti kapacitete strojev. Poleg tega so letos začeli z večjimi koraki delati tudi na sistemu za krmiljenje prednjih luči v avtomobilu. V proizvodnjo pa so uvedli tudi tri nove izdelke na področju aparatov.

Iskra Mehanizmi, ki je razvojni dobavitelj za glavne kupce, temelji na treh močnih segmentih, in sicer na aparatih za Philips, Bosch, Siemens in nekatere druge znamke, na nemški avtomobilski industriji ter na segmentu mehanizmov, kjer osrednji kupci prav tako prihajajo z zahoda.

Letos naj bi podjetje ponovno doseglo med deset in 15 odstotkov rasti prodaje, potem ko je bila lanska rast nekoliko nižja, in sicer okrog pet odstotkov. Vendar pa je bilo lansko leto uspešno predvsem po dobičkonosnosti, saj je podjetje ob 57 milijonih evrov prometa ustvarilo 1,5 milijona evrov dobička. Tudi prihodnje leto naj bi se nadaljevala rast prihodkov podjetja med deset in 20 odstotki.

V Iskri Mehanizmi tako prave krize ne čutijo, vidijo jo večinoma le na že precej starih produktih. Vendar zaradi razvojne intenzivnosti v Iskri Mehanizmi vedno delajo okrog 80 odstotkov izdelkov, ki niso starejši od štirih let. Program stalno obnavljajo in tako skrbijo za razvoj podjetja.

Vseeno pa je družba tudi ranljiva, in sicer predvsem zaradi bremen in dolgov iz preteklosti. Zaradi sporov z nekdanjimi lastniki, ki še vedno niso končani, družba tudi ne more dezinvestirati in prodati nepremičnin v Kamniku.




Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.