Avto
179 ogledov

V Krškem izdelujejo gorivo iz nevarnih odpadkov

Kostak Kostak.si
Družba Kostak je odprla novo proizvodno linijo za alternativna goriva. V Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad pri Krškem na novi liniji izdeluje gorivo iz nenevarnih odpadkov, ki jih ni mogoče vnovič uporabiti ali reciklirati.

Kostak, katerega večinski lastnik je Občina Krško, je za naložbo odštel lastnih 2,5 milijona evrov. Predsednik Kostakove uprave Miljenko Muha je ob odprtju povedal, da so z odprtjem linije za izdelavo trdnih nadomestnih goriv, ki jih bodo prodajali cementarnam in drugim podobnim večjih porabnikom, zaokrožili celoviti sistem ravnanja z odpadki, ki bo omogočil znatno zmanjšanje količin končno odloženih odpadkov.

Teh naj bi zdaj ostajalo le še pet odstotkov, Kostak pa bo z omenjenim gorivom oskrboval cementarne v Avstriji, na Madžarskem, Slovaškem, Hrvaškem in v Sloveniji.

Brez negativnih vplivov na okolje

Dodal je, da uporabo tovrstnih trdnih alternativnih goriv odrejajo evropski predpisi, ki zagotavljajo, da pri njihovi uporabi ne prihaja do negativnih vplivov na okolje. Sicer pa so ti neprimerno strožji od predpisov za uporabo premoga in petrol koksa, je opozoril.

Predsednik uprave je navedel, da je zmogljivost nove proizvodne linije deset ton na uro oz. letno 30.000 ton, zdajšnje okoljsko dovoljenje pa Kostaku omogoča polno zasedeno proizvodnjo 22.000 ton letno.

Naložba je Kostakovemu centru za ravnanje z odpadki, ki zaposluje 55 ljudi, prinesla 12 novih delovnih mest.

V omenjenem krškem centru za ravnanje z odpadki so leta 2012 pognali takrat v državi najsodobnejšo dobre tri milijone evrov vredno mehansko sortirnico z ločevalno linijo za avtomatsko mehansko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov, lani pa še 1,4 milijona evrov vredno kompostarno oz. objekt za biološko obdelavo odpadkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.