Avto
53 ogledov

V Sloveniji vpoklic skoraj 200 toyot

Toyota verso Toyota
Zaradi napak na krmilnih sistemih in vodnih črpalkah bo Toyota po svetu vpoklicala skoraj tri milijone vozil. V Sloveniji vpoklic 198 vozil.

Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota bo po svetu vpoklical 2,77 milijona vozil 13 modelov. Do novega v vrsti vpoklicev prihaja zaradi napak na krmilnih sistemih in vodnih črpalkah, vpoklic pa se nanaša na avtomobile letnikov od 2000 do 2011. Po navedbah Toyote zaradi napake sicer ni prišlo do nobene nesreče. Med Toyotinimi modeli, ki imajo napake, so hibridni model prius, corolla, wish in drugi, poročajo tuji mediji.

Zaradi napake na krmilnih sistemih bodo vpoklicali 1,5 milijona vozil na Japonskem, 670.000 v ZDA in 496.000 v Evropi. Ločeno bo največji proizvajalec avtomobilov v deželi vzhajajočega sonca zaradi napake vodne črpalke vpoklical še 350.000 avtomobilov v ZDA, 175.000 na Japonskem in 83.000 v Evropi. Nekateri avtomobili imajo sicer obe napaki, nesreče ali poškodbe s tega naslova pa niso bile prijavljene.

Toyota v Sloveniji bo pošiljala vabila na pregled

V Sloveniji akcija zajema 198 vozil, od tega 43 toyot avensis in 155 toyot prius druge generacije, so pojasnili v družbi Toyota Adria. Lastnikom vozil, na katerih se lahko pojavijo napake, bo Toyota v začetku prihodnjega leta poslala vabila na pregled in zamenjavo delov. Ob tem v avtomobilskem proizvajalcu poudarjajo, da gre za preventivno akcijo. Za vpoklic so se namreč odločili zaradi izboljšav na določenih delih.

V prvem primeru je problematična srednja volanska gred, saj lahko pride ob dolgotrajnem ekstremnem obračanju volana do skrajne lege do njene deformacije, v skrajnem primeru do škrtanja volana. V drugem primeru pa lahko težave povzroča vodna črpalka hlajenja hibridnega inverterja, saj lahko pride do motenj v njenem delovanju, posledično pa do prižiga različnih opozorilnih lučk, v skrajnem primeru do izklopa hibridnega sistema.

V obeh primerih bodo v okviru vpoklica zamenjali omenjene dele z izboljšanimi. Popravilo v prvem primeru traja poldrugo uro, v drugem pa dve uri, še pravijo v Toyota Adria.

Komentarjev 1
  • Oxxo 17:16 14.november 2012.

    Toyota? Ponovno?! Hmmm včasih je bila sinonim za kvaliteto in zanesljivost.Bi jo kupil? No way...