Avto
73 ogledov

V Soči dobili posebno vozilo

Donirani VW crafter Porsche Slovenija
Za uspešno izvajanje dela storitev URI – Soča potrebuje vozila, prilagojena za prevoz gibalno oviranih oseb. Pri nabavi jim pomagajo donatorji, tokrat ponovno Porsche Slovenija, ki jim je zagotovil kombinirano vozilo prirejeno za njihove potrebe.

Pacienti in uporabniki Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS Soča (URI – Soča) v sklopu svojega bivanja ali obravnav na inštitutu velikokrat potrebujejo tudi prevoze. Letno z vozilom URI – Soča opravijo po 20.000 kilometrov mestne vožnje, pri čemer povprečno šestkrat na dan paciente vozijo na preglede v druge javne zavode.

Obenem v času izvajanja ambulantne rehabilitacije in dnevne bolnišnične obravnave URI Soča predvsem tistim uporabnikom, ki so gibalno ovirani in težko pokretni, omogoča tudi prevoz od doma in nazaj domov. Popoldan je čas za prostočasne aktivnosti pacientov, ko se lahko pod varstvom inštituta večkrat v tednu odločijo za obisk kina, prireditev, živalskega vrta in drugih aktivnosti. Ob vikendih pa se lahko podajo na razne izlete, vozila se uporabijo tudi za druge aktivnosti, kot je prevoz športnikov invalidov na športna prvenstva. Tudi tovrstne aktivnosti namreč veliko pripomorejo k hitrejši in kakovostnejši rehabilitaciji in splošnemu boljšemu počutju tistih, ki se zdravijo ali rehabilitirajo na URI Soča.

Prilagojeni crafter

Donirani VW crafter | Avtor: Porsche Slovenija Porsche Slovenija
Zato za uspešno izvajanje tega dela storitev URI Soča potrebuje tudi vozila, prilagojena za prevoz gibalno oviranih oseb. Pri njihovi nabavi pa je velikega pomena pomoč donatorjev. Med njimi je tudi Porsche Slovenija, ki inštitutu že drugič donira avtomobil – tokrat kombinirano vozilo volkswagen crafter kombi 35 2.0 TDI 100 kW ki je prirejeno posebej za potrebe prevozov gibalno oviranih oseb, in je v malo prodaji skupaj s predelavo vredno preko 55.000 evrov.

Mag. Robert Cugelj, direktor URI – Soča je ob slavnostni predaji vozila povedal: "Našim pacientom na URI-Soča se trudimo zagotoviti kar najbolj kakovostno bivanje, jim tudi pomagat pri obveznostih, ki jih prinaša proces rehabilitacije ter jim omogočiti tudi razne druge aktivnosti, ki pripomorejo k njihovemu hitrejšemu psihofizičnemu okrevanju. Donacija je za nas velikega pomena, zato se zahvaljujemo podjetju Porsche Slovenija, da nadaljuje sodelovanje z nami na dobrodelnem področju."

Za večjo varnost pacientov

Danilo Ferjančič, generalni direktor Porsche Slovenija je dodal: "V našem podjetju smo sodelovanje z URI – Soča začeli leta 2008, ko smo donirali prvo vozilo, ki ga še vedno uspešno uporabljajo. Zadovoljni smo, da lahko tudi mi tvorno prispevamo k še uspešnejšemu delu inštituta ter boljšemu počutju njihovih pacientov. Zagotavljanje vrhunske mobilnosti za vsakogar je temeljna vrednota podjetja, zato smo se odločili, da nadaljujemo zastavljeno sodelovanje z URI - Soča. Verjamemo, da se bodo pacienti v doniranem kombiniranem vozilu znamke Volkswagen med vožnjo počutili varneje in udobneje."

Lažji prevoz invalidov

"Tovrstno vozilo uporabnikom zagotavlja veliko lažjo uporabo. Če pogledamo samo tiste prevoze, ko se naši pacienti vozijo na preglede in preiskave v druge zdravstvene inštitucije, največ v klinični center.  Tisti, vezani na invalidski voziček, se preko rampe enostavno z vozičkom zapeljejo v vozilo in ostanejo med prevozom na invalidskem vozičku. Na ta način odpade zamudno in tako za pacienta kot za voznika kombija oziroma za bolničarja naporno presedanja z vozička na sedež oziroma posteljo. V reševalnih vozilih namreč prevoz oseb na invalidskih vozičkih ni mogoč. Dejstvo, da lahko nepokretni pacienti med vožnjo ostanejo na vozičku, pa je še toliko pomembnejše v primerih, ko naše paciente vozimo na razne kulturne, športne ali zabavne prireditve. Seveda pa je prevoz pacientov na vozičkih v kombiju do določene mere specifičen, vozički in pacienti morajo biti ustrezno pritrjeni in varovani, tudi stil vožnje voznika mora biti previdnejši," pa je povedal Prof. dr. Anton Zupan, dr.med., vodja Rehabilitacijskega inženiringa na URI – Soča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.