Avto
94832 ogledov

Ko točite gorivo, se teh črpalk izogibajte v velikem loku

Rezervoar gorivo črpalka bencin Profimedia
Razlika v cenah bencina in dizla na različnih črpalkah po Sloveniji je postala občutna.

Zaradi visokih padcev cen nafte na svetovnih borzah so posledično upadle tudi cene naftnih derivatov. Že več tednov je tako vladno regulirana cena pogonskega dizla in 95-oktanskega bencina na črpalkah izven avtocest zaokrožena na evro na liter. Naftni trgovci pa lahko ceno za ta dva energenta na avtocestnem križu določajo po svoje, kar je v teh dneh še posebej opazno. 

Aplikacija AMZS je na presečni dan 5. 6. pokazala, da je imel Petrol na avtocestnem omrežju ceno za diesel postavljeno na 1,036 evra na liter, OMV pa je bil tisti dan malenkost cenejši z 1,029 evra na liter. Družba MOL, ki ima tudi nekaj avtocestnih postajališč, je bila najcenejša z 1,023 evra na liter. 

Pri 95 oktanskem bencinu pa je razlika pri točenju na ali izven avtoceste lahko še občutnejša. Petrolova cena navedenega dne je 1,043 evra, od OMV pa 1,039 evra. MOL je za liter zahteval 1,031 evra. 

Cene distributerji določajo po svoje in se lahko iz dneva v dan spreminjajo, zato zgornje vrednosti ne razvršajo ponudnikov od najcenejših do najdražjih, prav tako lahko prihaja do zamikov pri ceni, ki jo navaja aplikacija.

Cene derivatov | Avtor: Zajem zaslona/AMZS Zajem zaslona/AMZS

Navedene številke vseeno pomenijo, da pri 50-litrskem rezervoarju lastnik dizla lahko prihrani za okoli 1,5 evra, lastnik bencinarja pa lahko tudi več kot dva evra samo zato, ker natoči gorivo izven avtoceste. Pa tudi cena 1 evro za 1 liter ni dokončna, saj je mogoče v diskontni prodaji (Hofer) za liter bencina ali dizla plačati tudi le 0,970 evra, še kaže AMZS aplikacija. Pri enem rezervoarju je tako razlika med najdražjo in najcenejšo ponudbo že več kot 3,5 evra. 

Peč, kurilno olje Milijoni Avto Državo med epidemijo reševale peči na olje

Slovenija je glede na podatke AMZS trenutno država z enim najcenejših goriv v tem delu Evrope. Povprečna cena dizla v Avstriji je malenkost pod evrom, na Madžarskem pa je pod to mejo cena 95-oktanskega bencina. Nasprotno pa so cene obeh energentov na Hrvaškem nad 1,1 evra za liter, v Italiji pa je cena še za najmanj dvajset centov na liter dražja.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 7
  • popokatopetl 09:10 09.junij 2020.

    Navzgor omejena cena goriva je bila ena od redkih pozitivnih dediščin socializma, pa smo jo odpravili.

  • janko90 13:27 07.junij 2020.

    18 evropskih držav ima ceno za dizel nižjo od 1€!!

  • Avatar Weberstella
    Weberstella 01:18 07.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == Hosset.Com