Avto
6021 ogledov

V Tolminu odslej izdelujejo rešitelja dizelskih motorjev

Hidria čepna svečka Hidria
S kar 15 patenti zaščiten izdelek slovenskega proizvajalca bo odslej skrbel za zagon milijonov novih vozil po vsem svetu.

Korporacija Hidria je v Tolminu odprla v lastnih laboratorijih razvito in izdelano visokotehnološko in popolnoma avtomatizirano proizvodno linijo za izdelavo inovativnega sistema za hladen zagon dizelskega motorja s senzorjem tlaka Optymus PSG. S tem se je uradno začela serijska proizvodnja mednarodno nagrajene inovacije, ki porabo goriva in izpuste emisij v sodobnih dizelskih motorjih znižuje za do 30 odstotkov. Optymus PSG bodo v svoje motorje vgrajevali največji globalni proizvajalci dizelskih vozil. Med njimi je recimo tudi največji proizvajalec dizelskih vozil na svetu, koncern Volkswagen.

Kot pravijo pri Hidrii, ki je v razvoj in proizvodnjo vložila kar 25 milijonov evrov, gre za enega največjih dosežkov sodobne slovenske industrije, ki je imel velik odmev tudi na evropski in globalni ravni. Optymus PSG je namreč vgrajen v izgorevalno komoro dizelskega motorja in kar 100.000-krat na sekundo meri podatke o tlaku v motorju. Te podatke nato prek vgrajene mikroelektronike in digitalnega algoritma sporoča v osrednji motorni računalnik, tako da lahko celotni sistem v realnem času optimira vbrizgavanje goriva in druge za optimalno izgorevanje ključne parametre, posledično se poraba goriva in izpusti emisij radikalno zmanjšujejo.

TDI | Avtor: Volkswagen Volkswagen

"Hidriin sistem Opymus PSG v sodobne dizelske avtomobile z letošnjim letom že vgrajujejo največji proizvajalci tovrstnih vozil na svetu, s svojimi priljubljenimi blagovnimi znamkami Audi, VW, Seat in Škoda tudi Skupina Volkswagen. Njihovi novi dizelski motorji posledično izpolnjujejo vse trenutne in že nove emisijske predpise, ki bodo začeli veljati leta 2020," pravijo pri Hidrii, kjer napovedujejo, da bo z njihovo novostjo v prihodnje opremljen kar vsak tretji dizelski motor v Evopi. 

Sistem na prikazovalniku med merilniki prikazuje podatke o hitrosti, ki jo mora Slovenska Hidria Avto Slovenska Hidria je olajšala življenje voznikom dizelskih avtomobilov

Zelo pomembna je tudi v Hidrii razvita in izdelana visokotehnološka in popolnoma robotizirana proizvodna linija za izdelavo sistema, ki velja za najsodobnejšo na svetu. Zgrajena je po načelu industrije 4.0 in z laserskim varjenjem in z inovativno uporabo sistema industrijskega vida zagotavlja popolno sledljivost proizvodnje. Slavnostnega odprtja linije se je v Tolminu udeležila tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc in ob tem poudarila, da je komisija v zadnjem letu predstavila vrsto strategij za razogličenje prometa in varstvo okolja. 

Čepna svečka Hidria Avto Hidria z napredno svečko premagala Bosch in Valeo

"Do leta 2030 morajo biti povprečne emisije CO2 za nove avtomobile in kombinirana vozila 30 odstotkov nižje v primerjavi z letom 2021," je spomnila. "Prav tako želimo do leta 2050 uresniči našo vizijo 0 (nič) smrtnih žrtev in hudih poškodb, 0 emisij in 0 papirja."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.