Avto
14 ogledov

V Ženevi vsi največji

Luc Argland na razstavnem prostoru ženevskega avtosalona. (Foto: EPA) Žurnal24 main
V torek je za novinarje vrata odprl jubilejni 80. avtomobilski salon v Ženevi. Še pred odprtjem smo se pogovarjali z direktorjem ženevskega avtosalona Lucom Argandom.

Bodo na letošnjem salonu vse največje znamke ali je katera odpovedala sodelovanje?
Na salonu bodo vsa največja imena avtomobilizma, tako da ne bo manjkal noben večji igralec. Na salon se vračajo tudi imena, kot je Hispano-Suiza, pet razstavljalcev pa se bo v Ženevi predstavilo prvič. Število razstavljalcev in bera sta dober dokaz, da se kriza počasi poslavlja.

Bodo na salonu kakšna slovenska podjetja?
Kolikor vem, ne. Bo pa luč ugledala zelo pomembna novost iz vrst Renaulta, ki jo bodo izdelovali v Revozu.

Torej ste seznanjeni tudi z manjšimi podjetji, kot je naše?

Seveda! To je del službe.

Odkrivanje katerih modelov pričakujete s posebnim zanimanjem?
Najraje imam ljudske modele, ki predstavljajo največji del prodaje in so tik pred tem, da preidejo v serijsko izdelavo. S posebno pozornostjo si bom ogledal renault wind, novo generacijo touarega, audi A1, opel merivo in še kaj bi se našlo.

Kakšen je salon v primerjavi z lanskim?
Zame je vsak salon nekaj posebnega in boljši, tako je tudi letos. Še zlasti smo ponosni, da nam je v teh časih uspelo privabiti vse proizvajalce, ki bodo predstavili številne novosti.

Imate že kakšno konkretno številko, koliko bo teh?
Številka bo podobna lanski, se pravi, da bo trimestna. Glede obiskovalcev pa lahko povem, da nismo nič manj ambiciozni zaradi krize in pričakujemo nekje okoli 700 tisoč obiskovalcev.

Na čem bo letos poudarek?
Že po tradiciji je Ženeva privlačna zaradi konceptnih vozil. Vsako leto se povečuje število zelenih avtomobilov, kar je tudi dokaz, da se na tem področju le nekaj premika. Tako bo tudi letos. Prednjačijo sicer evropske znamke, so pa svoje študije pripeljali tudi Japonci, letos bodo največ pozornosti deležni Nissanov juke, Toyotin hibrid auris in honda CR-Z.

Lani si je avtosalon v živo ogledal kalifornijski guverner Arnold Schwarzenergger. Boste tudi letos gostili tako slavne goste?
Vsekakor. Koga pa, naj za zdaj ostane skrivnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.