Avto
135 ogledov

Varnostni pas na zadnjih sedežih velikokrat za okras

Varnostni pas Shutterstock
Nova Fordova raziskava kaže, da več kot tretjina Evropejcev ogroža svoje življenje in ne upošteva predpisov o obvezni uporabi varnostnega pasu na zadnjih sedežih.

Rezultati raziskave, v kateri je sodelovalo več kot 7100 odraslih iz različnih evropskih držav, je razkrila, da več kot tretjina Evropejcev krši že več let veljavno evropsko zakonodajo in se na zadnjih sedežih vozila ne pripne z varnostnim pasom.

Skoraj četrtina voznikov od sopotnikov ne zahteva uporabe varnostnih pasov na zadnjih sedežih. Evropski svet za varnost v prometu ocenjuje, da je uporaba varnostnih pasov samo v Evropski uniji v letu 2012 preprečila smrt 8600 udeleženih v avtomobilskih nezgodah. Poročilo Sveta obenem navaja, da kar 60 odstotkov smrtno ponesrečenih med 1900 žrtvami prometnih nesreč na evropskih cestah v letu 2013 ni bilo pripetih z varnostnim pasom.

Prevladujejo starejši od 40 let

Raziskava je pokazala, da na zadnjih sedežih varnostnega pasu najverjetneje ne bodo uporabili starejši od 40 let (46 odstotkov). Med sodelujočimi, starimi 24 let in manj – ti so odraščali v času, ko so starši vztrajneje zahtevali pripenjanje z zadnjim varnostnim pasom in uporabo otroških varnostnih sedežev –, jih je samo 21 odstotkov povedalo, da se v zadnjem delu vozila ne pripnejo. Več kot 40 let stari vozniki zelo verjetno tudi ne bodo vztrajali, naj se potniki na zadnjih sedežih pripnejo.

“Učenje vožnje se ne zaključi z opravljenim vozniškim izpitom,” je povedal Jim Graham, vodja programa Ford Driving Skills for Life (obvladovanje vožnje za življenje), ki so ga v ZDA uvedli pred 12 leti in z njim zagotovili praktično usposabljanje več kot pol milijona mladim voznikom po vsem svetu. “Uporaba varnostnega pasu lahko pomeni ločnico med življenjem in smrtjo, ne glede na to, ali sedite na sprednjih ali zadnjih sedežih in ne glede na vašo starost.”

Romunov varnostni pas ne zanima

V raziskavi so sodelovali prebivalci Belgije, Francije, Nemčije, Italije, Romunije, Španije in Velike Britanije, po njenih ugotovitvah pa se na zakone o obvezni uporabi varnostnih pasov na zadnjih sedežih najpogosteje požvižgajo v Romuniji (84 odstotkov), Italiji (56 odstotkov) in Španiji (39 odstotkov). Romunski vozniki so tudi najmanj vztrajni glede uporabe zadnjih varnostnih pasov pri sopotnikih (to vedno zahteva samo 39 odstotkov voznikov), sledijo jim vozniki v Italiji (53 odstotkov) in Belgiji (85 odstotkov).

Policisti po vsej Evropi so neusmiljeni do kršiteljev zakonov o uporabi varnostnih pasov. Evropska zveza prometnih policij (TIPSOL) je v začetku tega meseca izvedla en teden trajajočo akcijo, v podobni vseevropski operaciji lanskega septembra pa so izrekli kazni 95.000 voznikom in sopotnikom.

Aidan Reid, predsednik zveze TIPSOL, je povedal: “Če ne uporabljate varnostnega pasu na zadnjem sedežu, ogrožate sebe in osebo, ki sedi pred vami. Ker so lahko poškodbe v primeru trčenja zelo hude ali celo smrtne, vzpodbujamo voznike, da prevzamejo odgovornost za varnost vseh potnikov v vozilu, zato naj vztrajajo pri uporabi varnostnih pasov na vseh sedežih in pri vsaki vožnji.”

V Nemčiji 97, v Srbiji trije odstotki

Fordovi napihljivi pasovi | Avtor: Ford Ford
Mednarodna organizacija za varnost v prometu (IRTAD)** zbira globalne podatke o uporabi zadnjih varnostnih pasov. Po njihovih ugotovitvah varnostne pasove na zadnjih sedežih najpogosteje uporabljajo potniki v Nemčiji (97 odstotkov), na repu lestvice pa so uporabniki v Grčiji (23 odstotkov), Italiji (10 odstotkov) in Srbiji (3 odstotki).
 
Ford je v ZDA uvedel prve serijske avtomobilske napihljive varnostne pasove, ki združujejo prednosti varnostnih blazin in varnostnih pasov. Fordove raziskave kažejo, da so napihljivi zadnji varnostni pasovi za več kot 90 odstotkov uporabnikov enako udobni ali celo udobnejši od običajnih varnostnih pasov, saj je tkanina pasu oblazinjena in mehkejša.

Fordovi napihljivi zadnji varnostni pasovi, ki so zdaj na voljo v povsem novem mondeu, povečajo zaščito potnikov na zadnjih sedežih. V primerjavi z običajnim varnostnim pasom napihljivi pas pri trčenju porazdeli sile na do petkrat večje območje uporabnikovega trupa.

Če se potniki ne pripnejo, jih na to opozorijo prikazi in zvočni opozorilniki. Ford na tveganja pri vožnji brez nameščenih varnostnih pasov opozarja tudi v sklopu programa Ford DSFL, s katerim so poskrbeli za praktično izobraževanje več kot 6100 od 18 do 24 let starih voznikov v državah, ki so sodelovale v raziskavi, pred kratkim pa so ga uvedli tudi v Rusiji.

“Težko bi preveč poudarili pomen uporabe varnostnih pasov,” je povedal Graham. “Tehnologije, ki lahko rešijo življenje, kot so napihljivi zadnji varnostni pasovi, so učinkovite le, če jih uporabljamo.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.