Avto
19664 ogledov

Video: Grozljivi ples avtomobilov na mostu

YouTube
Na Kitajskem je pred dnevi močno zanihal 3,6 kilometra dolg most, poln vozil. Video, ki so ga posnele nadzorne kamere razkriva »grozljivi ples«.

To, kar se je pred nekaj dnevi zgodilo z velikanskim mostom Humen čez reko Pearl, ni bilo daleč od velike tragedije. Med polno obremenjenostjo z avtomobili je most močno zanihal. Avtomobili so z njim »poplesavali v nevarnem ritmu".

Avstralija Avto Ceste, ki jih v Avstraliji morate prevoziti

Humenski most čez reko Pearl sicer povezuje Guangzhou z Dongguanom. Most so dokončali že leta 1997. Takrat je veljal za tehnološki biser in prvi kitajski vzmetni most. Od takrat deluje brez večjih težav. Ta mesec pa se je zgodilo nekaj čudnega. Približno 880 metrov mostne konstrukcije vzmetnega mostu, ki v dolžino meri 3,6 kilometra, je zašlo v nevarno harmonično resonanco. Še huje je bilo, ker se je to zgodilo v času zgoščenega prometa, zato je bilo na "palubi mostu" na stotine avtomobilov. Da je asfaltna cesta močno zanihala, je bil dovolj močnejši sunek vetra. 

Prometna nesreča, mercedes na ograji Premikanje ure Avto Ob premiku ure vožnja še posebej nevarna

Kitajske oblasti so most takoj zaprle. Inženirji zdaj ugotavljajo, kje se je zgodila napaka. Celoten most bo moral opraviti revizijo. Ge Yaojun, predsednik Mednarodnega združenja za gradnjo mostov in konstrukcij je medijem povedal, da je bilo tresenje verjetno posledica vibracij vrtinca, ki jih povzroča veter.

Most Vasco da Gama Avto Med črnimi prašiči in peščenimi plažami

Lokalne oblasti so na obeh straneh mostu postavile 1,2 metra visoke plastične ovire. Te ovire so spremenile aerodinamično strukturo mostu in privedle do vrtinčnih vibracij. Ko je veter dosegel določeno hitrost, pravi Ge, ki se prav tako ukvarja s preiskovanjem incidenta, je most zanihal.

Lokalne oblasti so kasneje odpravile ovire, vendar se je most dan kasneje še tresel, vendar manj. Ge je dejal, da pretresi v sredo niso nujno povezani s tistimi dan prej. Inženir iz podjetja za upravljanje z mostom Zhang Xinmin pa je za lokalne medije povedal, da do manjšega tresenja prihaja zaradi inercije, vibracije pa bodo postopoma izginile, ko bo veter oslabel.

AVP Promo Zanimivo Varna in pravilna vožnja po krožnih križiščih vpliva na boljšo pretočnost prometa

Temeljita preiskava mostu še vedno poteka. Podatki, zbrani iz tega primera, bodo pomagali pri spopadanju s podobnimi situacijami v prihodnosti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.