Avto
6246 ogledov

Video: prihaja močan sunek vetra

Renault je razkril ime svojega prihodnjega kupejevskega športnega terenca višjega razreda. Ime mu bo rafale.

Renault rafale zaokroža ponudbo modelov znamke s hibridnim pogonskim sklopom E-Tech in zasnovanih na konstrukcijski osnovi CMF-CD. Po modelu pesedežnega australa in do sedemsedežnega espaca bo ponudbo v tem velikostnem razredu prvič okrepili še s kupejevskim rafalom. Njegovo ime dobesedno pomeni "sunek vetra".

Navdih za izbiro imena prihaja iz slavne letalske preteklosti Renaulta. Za razumevanje povezave znamke z letalstvom se je treba vrniti v preteklost, na začetek 20. stoletja. Tedaj je bil Renault pionirski izdelovalec motorjev z notranjim zgorevanjem ne le za kopenska vozila, ampak tudi za vlake (motorizirane vagone "autorail") in letala. Leta1933 je Renault kupil francoskega proizvajalca letal Caudron in ustanovil podjetje Caudron-Renault. Vsa letala so poimenovali po vetrovih in prav tako tudi C460, tekmovalno enosedežno letalo za doseganje rekordov, ki je leta 1934 preimenovano v rafale.

Renault rafale | Avtor: Renault Renault

Zdaj Renault spet oživlja povezave s svojo preteklostjo in odlikami legendarnega letala Caudron Rafale, ki ga skuša utelesiti v novih avtomobilih višjega razreda znamke. 

Svetovna premiera novega renaulta rafale bo 18. junija ob 54. mednarodni razstavi aeronavtike in vesolja na letališču Le Bourget pri Parizu.

Rafale je sicer tudi ime modela francoskega dvomotornega večnamenskega vojaškega lovca, ki ga izdeluje podjetje Dassault Aviation. Med drugim ga bodo kmalu uporabljali na Hrvaškem.

Komentarjev 1
  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 17:44 20.maj 2023.

    Višjega cenovnega razreda?! Zakaj že!!! V tem segmentu je že dovolj dobrih vozil. Vemo pa da Renault nekako v tem razredu ne zna zares narediti privlačno 'kočijo'. Kaj pa je z cenovno dostopnimi vozili? V katerih je v zgodovini Renault ...prikaži več naravnost blestel R4,R5,R19,Clio,..... Njihove redke različice pa so danes redke butične zbirke. Torej kmalu ne bo več 'galskih kočij za rajo'???