Avto
4276 ogledov

Video: Pustili smo, da nam je avto sam nastavil sedež. Kako mu je šlo?

Ena od lastnosti, s katerimi mazda CX-60 upravičuje premijski status, je originalna tehnologija samodejnega prilagajanja nastavitev avta različnim voznikom in voznicam.

Pravilo, ki smo ga osvajali pri učenju za izpit, pravi, da si mora voznik pred začetkom vožnje vedno najprej pravilno nastaviti sedež in ogledala. A če bi danes opravili anketo, le malo ljudi temu zares posveča pozornost.

Še manj jih ve, kaj pomeni "pravilno". Za nekoga je to "Vin Diesel" položaj s telesom daleč od volana, iztegnjeno roko na vrhu volanske krožnice in nazaj poveznjenim naslonjalom. Za drugega se zdi najboljši "Mr. Bean" položaj s skrčenimi koleni in glavo tik pred volanom. 

Od položaja našega telesa glede na volan in stopalke je zelo odvisno, kako se bomo odzvali v primeru hitrih sprememb. Bomo hitro in dovolj zasukali volan in ali bomo lahko pritisnili zavoro s polno močjo? 

Mazda Driver Personalisation System | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Niti dva avtomobilska modela nista enaka, ljudje pa smo različno visoki in grajeni, zato je v vsakem avtu treba nastaviti položaj, ki je najbližje idealnemu. Nekoč, ko je bilo mogoče samo vzdolžno premikati sedež in nekoliko popraviti naslonjalo, je še šlo, a danes je povsem normalno, da se volan v avtih nastavlja tako po višini kot globini ter da je mogoče prilagajati višino sedeža ter vzglavnika. Pri elektrificiranih sedežih pa so tu še nastavitve bočnega oprijema, podpore v ledjih, naklona sedalnega dela, dolžine sedalnega dela … Kombinacij je ogromno, iskanje najboljše pa zamudno.

Pri Mazdi ponudili izjemno rešitev

Avte lahko vozijo različni vozniki. Kot v primeru mazde CX-60, ki je lahko družinski avto zanj in zanjo, ali pa ima vlogo službenega vozila, v katerem se pogosto menja po več voznikov. Vsak ima svoje navade in želje. Zato je zelo nadležno, ko je treba na začetku vožnje vedno znova iskati kolikor toliko znosen položaj. 

Seveda tudi pri Mazdi omogočajo shranjevanje in hiter priklic do dveh prednastavljenih sedežnih položajev. A so šli s sistemom Mazda Driver Personalisation System (MDPS) še precej dlje kot pri marsikateri drugi premijski znamki. Avto namreč takoj na začetku samodejno prepozna voznika in se mu v nekaj hipih prilagodi.

Mazda Driver Personalisation System | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Mazda Personalisation System | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

MDPS je na voljo od opreme Exclusive Line. Ključni del je kamera, ki je nevidno nameščena na sredinskem zaslonu in prepozna vsakega vnaprej vnešenega voznika ali voznico, ko sede za volan. Postopek vnosa novega voznika se opravi pri mirujočem avtu in je ob podpori grafičnih navodil enostaven. Na voljo je do šest mest. 

 

Sistem smo preizkusili v praksi. Vnesli smo svojo višino, nato pa je kamera na podlagi višine oči samodejno prilagodila položaj volana in sedeža, višino sedalnega dela in zunanja ogledala. Bilo je zares zelo blizu tistemu, kot bi si sami nastavili. Potrebno je bilo samo še nekaj finih nastavitev podpore spodnjega dela in vzdolžnega pomika, nato smo položaj shranili v sistem. Končni preskus identifikacije zahteva še, da voznik izmenično pogleda v zunanji ogledali, s čimer si zapomni naš obraz. Hkrati se shranijo tudi nastavitve klimatizacije, projecirnega zaslona na steklu in nastavitve audio naprave. Avto lahko zdaj ob vsakem vstopu novega voznika ali voznice samodejno prepozna obraz in se prilagodi, še preden se vožnja začne. 

Mazda CX-60 sicer k pravilni nastavitvi sedežev spodbuja tudi z enostavnim grafičnim vmesnikom. Pod črto so navodila praktično identična tistim, ki jih boste slišali od inštruktorjev v šolah varne vožnje ali pa v športnih vozniških delavnicah, ki jih izvajajo posamezne znamke. 

Mazda Driver Personalisation System | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

1. Oddaljenost sedeža: glede na višino voznika oziroma voznice je treba pomakniti sedež naprej ali nazaj tako, da lahko stopalo enostavno premikamo med stopalko za plin in zavoro, medtem ko je peta ves čas na tleh. V gležnju ob tem ne smemo čutiti napetosti. 

2. Naklon sedeža: podpirati mora celoten hrbet, glava se mora dotikati naslonjala, saj sicer v primeru naleta tvegamo poškodbe vratnih mišic ali pa celo, da spolznemo izpod varnostnega pasu. Če ima sedež možnost nastavljanja naklona sedalnega dela, je treba položaj nastaviti tako, da čutimo lahek dotik s spodnjim delom stegen, medtem ko stopalo počiva na stopalki za plin, peta pa na dnu. 

Mazda Driver Personalisation System | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

3. Nastavitev volana: pravilno je oddaljen, če nam ob testu z iztegnjeno roko hrbtna stran zapestja sega ravno na vrh volanskega obroča. To je idealni položaj za sukanje volana ob prijemu "trinajst do treh". Volan mora biti tudi pravšnjo višino. To je takrat, ko lahko brez težav vidimo merilnike pred volanom.

4. Mrtvi kot: s pravilno nastavitvijo ogledal se ga skorajda izniči. Notranje ogledalo nastavimo tako, da ob pravilnem sedenju skozi zadnje steklo vidimo cesto, predvsem njen desni del. Stranski dve ogledali pa je treba nastaviti tako, da vidimo čim več dogajanja ob bokih. To pomeni, da mora biti levo nastavljeno tako, da v desnem kotu ogledala vidimo le majhen del našega avta, desno pa obratno tako, da je z našim vozilom pokrit le manjši levi del. Na ta način bodo mrtvi koti najmanjši.

Mazda Driver Personalisation System | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Mazda Driver Personalisation System | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

5. Projekcija na steklo (HUD zaslon): če ga avto ima, potem je treba nastaviti ustrezen nagib slike tako, da je celotna slika projekcije v našem vidnem polju.


 

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 06:27 11.april 2023.

    a ni hecno, trabunjate kako se mora nastavit, nikol pa ne pokažete kakšen relly avto kako se to tam dela.. hlede kolk imajo oni za monovilt z rokami in kako tist avto opleta in in skače, že vedo kako se ...prikaži veče je treba pripravt. ampak čist vsi drugi so bolj primerni.

  • Toma 07:14 10.april 2023.

    Samo dva? Zgleda, da je zmanjkalo RAMa!

Sorodne novice