Avto
88594 ogledov

Video: voznik je prehiteval plug, potem se je zgodilo ...

sneg plug pluženje Iztok Pipan Pluženje na gorenjski avtocesti, posneto v ponedeljek, 16. januarja 2023 ob 3. uri.
Posnetek precej nazorno pokaže, zakaj nikoli ne prehitevajte plužnih služb. Mimogrede, to je prekršek!

Ko je sneg, ga je pač treba očistiti. Plužne službe na avtocestah to učinkovito naredijo tako, da dva ali več tovornjakov s širokimi plugi hkrati potiskajo sneg s celotnega vozišča. 

Takšno plužno skupino je izredno nevarno prehitevati, saj je med drugim tovornjak s plugom precej širši od klasičnega vozila.

Treba je razumeti, da plugi hitreje ne morejo voziti, oziroma je v večini primerov precej varnejše peljati za na videz počasnim plugom, kot pred njim po zasneženem in drsečem cestišču.

Hkrati vozila, ki prehitevajo, zelo motijo voznike plugov in jih spravljajo v nevarne situacije.

Posnetek prikazuje, kaj se je zgodilo enemu od nestrpnežev. Objavili so ga na FB strani InfoPot, posnet je bil v bližini kanadskega Montreala.

Upoštevajte pravila, to je vse

Prehitevanje pluga na delu je prekršek, saj imajo plugi na zadnji strani praviloma znak, ki motornim vozilom prepoveduje prehitevanje. Kdor ne upošteva te prometne signalizacije, mu Zakon o pravilih cestnega prometa nalaga 160 evrov kazni.

Isti zakon sicer voznikom nalaga, da morajo vzdrževalnim vozilom z rumeno lučjo omogočiti opravljanje njihove naloge in po potrebi tudi ustaviti svoje vozilo. Za neupoštevanje tega pravila je kazen 120 evrov. 

Številni vozniki so (pre)hitro jezni na vzdrževalce, češ da še niso splužili ceste. Pravilnik določa, da je cesta še vedno prevozna tudi, če je na njej 15 centimetrov snega. Na avtocestah je lahko do 10 centimetrov snega. Praviloma pa cestne službe precej hitreje pohitijo čistit sneg s cestišča.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Albatroz 08:01 24.januar 2023.

    Ob pravilni razporeditvi in pravočasnem reagiranju bi bile ceste veliko boljše in snežni plug se lahko pelje 70 km/h ne 40km/h ter je veliko manj nestrpnih voznikov.

  • pravičnik77 19:46 23.januar 2023.

    pravilnik je butast. po tej logiki bi morala vsa vozila biti višja s spodnjim delom od 15 cm, kar pomeni da takoj izpadejo iz igre vsi osebni avtomobili, prodajati bi pa morali in mogli samo SUV in višja terenska vozila... ...prikaži več zdaj ali omejiti kategorijo vozil, ki se prodajajo v Sloveniji, ali pa popravit pravilnik in cestarje plužit in sipat takoj ob sneženju. najbolj bi pa blo, da bi kakšnega uradnika iz pisarne na teren naterat

  • Avatar NickMason
    NickMason 19:01 23.januar 2023.

    Idiot