Avto
27 ogledov

Vlada rekla da podražitvi vinjet

Nove vinjete naj bi lahko kupili že prihodnji teden. Žurnal24 main
Vlada je obravnavala predlog nove politike cestninjenja in odločila, da se bo letna vinjeta za osebna vozila podražila. Uvaja se tudi nova vinjeta za kombinirana vozila.

Nova politika cestninjenja je pomembna predvsem za reševanje zadolžene Družbe za avtoceste v RS (Dars). "Prihodnje leto Darsu zapadejo obveznosti v rangu 365 milijonov evrov, zato smo bili prisiljeni na novo sprejeti cenovno politiko cestninjenja Darsa," je na novinarski konferenci pojasnil minister za infrastrukturo Samo Omerzel.

Družbo bodo reševali s podražitvijo letne vinjete za osebna vozila, ki bo namesto 95 evrov stala 110 evrov.

"Ocena je bila, da dvig letne vinjete za tiste, vključno z mano, ki se dnevno vozimo in dnevno uporabljamo avtoceste, s 95 na 110 evrov ne bo bistveno obremenil ali povečal osebnih stroškov," je dejal minister.

Dražje bodo tudi vinjete za motorje – letna bo po novem 55 (zdaj 47,50 evra), polletna pa 30 (zdaj 25 evrov).

Ceni tedenskih in mesečnih vinjet ostajata isti.

Dražje tudi za kombije

Vinjete bodo odslej morala imeti tudi lahka dostavna vozila. Tako kombiji odslej ne bodo več mogli imeti vinjet za osebna vozila, temveč bodo padli v višjo kategorijo. Letna vinjeta za to kategorijo vozil bo stala 220 evrov, mesečna 80 evrov, tedenska pa 40 evrov.

Pričakujejo, da se bo s podražitvijo v Dars namesto dosedanjih 300 milijonov evrov nateklo od 361 do 371 milijonov evrov.

Bolj ekološki tovornjaki manj obremenjeni

Po kilometru se bodo zvišale tudi cestnine za avtoprevoznike, s katerimi se je vlada po besedah Omerzela trdo, a konstruktivno pogajala.

Dogovorili so se, da bodo v sistemu cestninjenja za tovorna vozila obremenili ekološko bolj sporna vozila, večjih popustov in razbremenitev pa bodo deležna ekološko bolj sprejemljiva vozila, kot so vozila z motorji Euro 5 in Euro 6, je pojasnil minister.

Za ekološko bolj sprejemljiva vozila so tako iz podnebnega sklada zagotovili dodatne štiri milijone evrov subvencij, ki se nanašajo na letošnje leto in pretekla leta, v katerih te pomoči avtoprevoznikom niso izplačali.

Ministrstvo je najprej predlagalo za 2,5 milijona evrov subvencij, avtoprevozniki so zahtevali šest milijonov evrov, na koncu pa so se uskladili za štiri milijone evrov. "Pogajanja, ki smo jih mi peljali, in uradne zabeležke kažejo, da je bila ta tema zaprta in izpogajana," je na vprašanje o morebitnem nezadovoljstvu avtoprevoznikov dejal Omerzel.

Komentarjev 29
  • zlatane 23:50 12.september 2013.

    meni povzroča nakup letne vinjete velik problem, pa sem 3x na mesec na avtocesti čez slovenijo

  • zagnana 20:13 12.september 2013.

    On sploh ni bil ta pravi vstajnik ampak je bil naštiman, samo da zrušijo Janšo, to se je ta trenutek prav dobro izkazalo.

  • Trovlak 18:10 12.september 2013.

    Jebene vinjete se dražajo premosorazmerno z višanjem stroškov vzdrževanja jebenih vikendov v jebeni tujini, naših jebenih politikov in ostale jebene golazni.