Avto
8 ogledov

Volvo bo kitajski

Kitajska naj bi še letos postala tudi drugo največje gospodarstvo. (Foto: Epa) Žurnal24 main
Ford se je s kitajsko družbo Geely dogovoril o prodaji švedske avtomobilske znamke Volvo.

Oktobra je kitajsko podjetje Tengzhomg kupilo tudi ameriško znamko Hummer.

"S pomočjo tujih investicij so se Kitajci naučili proizvajati avtomobile, v zdajšnji fazi razvoja njihove avtomobilske industrije pa potrebujejo trge in novo znanje," kitajske prevzeme komentira Marjan Svetličič s fakultete za družbene vede (FDV).

Pomaga tudi država
Svetličič pričakuje še nove prevzeme avtomobilskih podjetij in dodaja, da bodo kitajska podjetja v skladu s svojimi tehnološkimi in finančnimi zmožnostmi v prihodnosti dejavnejša tudi na drugih področjih. Kitajska ima namreč kljub globalni ves čas visoko gospodarsko rast, njihova podjetja pa lahko računajo tudi na pomoč državnega kapitala.

Negotova usoda Saaba
Prodaja Volvu po mnenju poznavalcev industrije naj ne bi škodila. Kitajski trg je po številu prodanih avtomobilov že lani prehitel ameriškega, letos pa pričakujejo, da bodo prodali kar 13 milijonov avtomobilov.

Negotova pa ostaja prihodnost švedskega Saaba. V primeru propada pogajanj z nizozemskim Spykerjem, za katerim stoji ruski kapital, se obeta ukinitev znamke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.