Avto
15 ogledov

Volvo XC90 se je kar odbil od ovire

Volvo XC90 varnostni trk IIHS
Le nekaj dni po objavi rezultatov evropskih testnih trčenj po standardu Euro NCAP so model volvo XC90 večkratno raztreščili še Američani, tudi po zloglasni tehniki majhnega prekrivanja. Šved je še enkrat več dokazal svoje.

Sedaj mu trditve, da gre bržkone za najvarnejši avto pod soncem, ne more več oporekati nihče. Volvo XC90 je z odliko opravil tudi ameriško različico varnostnih testov tamkajšnje organizacije IIHS, ki so mestoma še bolj ostri do avtomobilov od evropskih. 

Preberite še:

XC90 je dobil najboljšo oceno "dobro" v vseh petih kategorijah testiranj. Pri IIHS izpostavljajo bogato serijsko varnostno opremo, sistem samodejnega zaviranja učinkovito deluje tudi pri visokih hitrostih, različni sistemi v primeru zaznavanja nesreče poskrbijo, da potniki odnesejo kar najbolj celo kožo.

Najtežji preizkus, ki ga izvaja IIHS, je test trčenja z majhnim prekrivanjem, ko v oviro avto trešči le s četrtino svojega prednjega dela, ob tem pa se na majhnem delu sprosti ogromno energije, kar konstrukcijo slehernega avtomobila postavi pred strahoten izziv.

Že prva generacija XC90 je presenetila s svojo trdoživostjo pri tem preizkusu, novi XC90 pa se sploh ni pustil zmesti. Tako je potniška kabina po trku ostala praktično nedotaknjena, izmerjene spremembe oziroma zmečkanine, ki v takšnih primerih lahko predstavljajo najhujšo nevarnost za voznika, so bile manjše od centimetra.

Testna lutka se je gibala kontrolirano, zračne blazine in zavese so uspešno zaustavile glavo. Nevarnost poškodb je bila zelo majhna. 

Komentarjev 3
  • blueone 18:18 26.september 2015.

    se strinjam, res čudno brez vzglavnikov, ne vem ali jih v Ameriki ne rabijo ali so res brez pomena??

  • mph 15:25 26.september 2015.

    Zanimivo, ja. :-)

  • samo.jst 15:12 26.september 2015.

    Samo jaz pogrešam naslonjalo za glavo?